Από μικρή είχε το δικό της, ιδιαίτερο στυλ και έδειξε ενδιαφέρον για τον κόσμο της μόδας. Αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος, να περάσει από όλα τα πόστα του χώρου, να φύγει από την Αγγλία, να βρεθεί στην Νέα Υόρκη και να καταλήξει να γίνει εκδότρια της Vogue, η «Βασίλισσα της μόδας», ή όπως κάποιοι την αποκαλούν η «Σιδηρά κυρία της μόδας». Αλλά το να είναι 34 χρόνια στο τιμόνι του μεγαλύτερου γυναικείου περιοδικού του κόσμου δεν είναι καθόλου αστείο.

Η Dame Anna Wintour από το 1998 είναι γενική διευθύντρια της Αμερικάνικης Vogue και ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του εκδοτικού κολοσσού Condé Nast. Για να σας το κάνω πιο λιανά. Από την Anna Wintour εξαρτώνται: εταιρίες υφασμάτων, σχεδιαστές ρούχων, εταιρίες κάθε μορφής αξεσουάρ, εταιρίες καλλυντικών, κοσμημάτων, φωτογράφοι, μοντέλα, στυλίστες, μακιγιέρ, κομμωτές κτλ. κτλ. Αυτή αποφασίζει τι είναι μόδα και τι όχι.

anna

Η Anna Wintour γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1949 στο Hampstead του Λονδίνου από Άγγλο πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Οι γονείς της παντρεύτηκαν το 1940 και χώρισαν το 1979. Ο πατέρας της Charles Wintour, ήταν εκδότης στην μεγάλη Λονδρέζικη εφημερίδα Evening Standard (1959–1976), και η Άννα από μικρή ερωτεύτηκε τον κόσμο τη έντυπης δημοσιογραφίας. Στην εφηβεία της άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για την μόδα, αρχίζοντας να δουλεύει στα 15 της στην εμβληματική boutique Biba και αμέσως μετά το σχολείο πιάνει δουλειά σε γυναικεία περιοδικά. Όταν οι γονείς της χώρισαν και ακολούθησε την μητέρα της στην Νέα Υόρκη, συνέχισε να ψάχνεται στον δημοσιογραφικό χώρο.

maxresdefault

Στον παράδεισο της Condé Nast

Ξεκίνησε να δουλεύει στην Vogue όταν το 1983 ο Alex Liberman, ένας από τους διευθυντές της εκδοτικής εταιρίας Condé Nast, της ζήτησε συνεργασία. Εκείνη την εποχή είχε αρχίσει να βγαίνει με τον παιδοψυχολόγο David Shaffer, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1984 και απέκτησαν δύο παιδιά. Στα 36 της, το 1985, η εταιρία της ανέθεσε την διεύθυνση της Βρετανικής Vogue και ξαναγύρισε στο Λονδίνο. Αναλαμβάνοντας το νέο της πόστο άρχισε να «ξεκαθαρίζει» και να αντικαθιστά το προσωπικό. Έτσι της έδωσαν το παρατσούκλι "Nuclear Wintour" (Πυρηνική Wintour). Σκοπός της όμως ήταν να περάσει το περιοδικό στα χέρια της νέας γενιάς των αναγνωστριών, στις γυναίκες δηλαδή που ενδιαφέρονται για την μόδα και την ομορφιά εξ ίσου με τις επιχειρήσεις και το χρήμα. Και αυτές οι γυναίκες δεν έχουν χρόνο για βόλτες στα μαγαζιά. Θέλουν να ξέρουν από πριν «τι, που, πως και γιατί».



Αφού έδωσε την νέα κατεύθυνση στην Βρετανική Vogue, το 1987 η εταιρία την ξανάφερε πίσω στην Νέα Υόρκη για να αναλάβει ένα άλλο προβληματικό έντυπο. Το House & Garden. Τρείς μήνες αργότερα της έδωσαν την διεύθυνση της Αμερικάνικης Vogue, την οποία κρατάει μέχρι σήμερα που είναι 73 ετών.

______________________Vogue_____________Anna_Wintour

Το πρώτο εξώφυλλο της Vogue που έκανε η Anna Wintour ήταν τον Νοέμβριο του 1988 όπου το μοντέλο από το Ισραήλ Michaela Bercu φοράει ένα φτηνό blue jean (για πρώτη φορά μπήκε jean σε εξώφυλλο του περιοδικού) και μια πανάκριβη μπλούζα των 10.000 δολαρίων του Christian LaCroix. Χρόνια αργότερα, το 2014 το επανέλαβε κάπως το εξώφυλλο με το Παλαιστινιακής καταγωγής μοντέλο Gigi Hadid.

__________________________________Lauren_Weisberger_____2003___________best_seller_________The_Devil_Wears_Prada__2

Μια πρώην προσωπική βοηθός της, η Lauren Weisberger, το 2003 έγραψε το best seller βιβλίο “The Devil Wears Prada”, το οποίο το 2006 έγινε πολύ πετυχημένη ταινία με την Meryl Streep ως Miranda Priestly, μια εκδότρια σε περιοδικό μόδας, που όλοι λένε ότι πολλά στοιχεία της είναι παρμένα από την ζωή και τον χαρακτήρα της Wintour.

___________


Προσωπική ζωή

Όπως είπαμε η Wintour έχει δύο παιδιά από τον πρώτο της σύζυγο David Shaffer, με τον οποίο χώρισαν το 1999. Η κόρη της Bee Shaffer, εμφανίζεται πολύ συχνά στο πλευρό της μητέρας της σε επίσημες εκδηλώσεις και δουλεύει στην παραγωγή της τηλεοπτικής εκπομπής "Late Night with Seth Meyers." Είναι παντρεμένη με τον Ιταλό σκηνοθέτη Francesco Carrozzini, γιο της διευθύντριας της Ιταλικής Vogue Franca Sozzani. Ο γιος της Charlie Shaffer, σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Columbia. Παντρεύτηκε την Elizabeth Cordry σε μια τελετή που έγινε στο εξοχικό σπίτι της μητέρας του στο Long Island.

anna-wintour-_sHELBY_bRYAN

Έκανε και μια μακροχρόνια σχέση με τον Τεξανό επιχειρηματία στις τηλεπικοινωνίες Shelby Bryan (φωτο επάνω), που διήρκησε πάνω από 15 χρόνια αλλά το 2020 χώρισαν.

anna_

Μικρές λεπτομέρειες

  • Τα αδέλφια της: Ο μεγάλος, ο Gerald, πέθανε παιδί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο Patrick, είναι επίσης δημοσιογράφος στην Βρετανική εφημερίδα The Guardian. Ο James δουλεύει σε δημόσιο οργανισμό της Αγγλίας και η Nora σ’ ένα διεθνή μεγάλο όμιλο.
  • Από μικρή κοπέλα έχει αυτό το ίδιο κούρεμα και χτένισμα.
  • Τα μεγάλα σκούρα γυαλιά ηλίου είναι το σήμα κατατεθέν της.
  • Η πιο μεγάλη της ανταγωνίστρια ήταν μια γυναίκα μέσα στον όμιλο της Condé Nast, η Tina Brown, διευθύντρια του Vanity Fair και αργότερα του New Yorker.
  • Σπάνια μένει σε κάποιο party πάνω από 20 λεπτά.
  • Κάθε βράδυ στις 10:15 είναι στο κρεβάτι.
  • Ξυπνάει στις 5:30 το πρωί, παίζει τένις, ετοιμάζεται και 2 ώρες αργότερα είναι στο γραφείο της.
  • · Όταν τρώει (πάντα γεύμα με πρωτεΐνες), κλείνει το τηλέφωνο της.
  • Έχει ύψος 1.70 και πάντα ήταν πολύ λεπτή.
  • Δεν έχει κάνει καμία πλαστική επέμβαση.
  • Την έχουν κατηγορήσει ότι διαφημίζει γούνες ζώων ή ότι προβάλει μια πολύ ελιτίστικη εικόνα γυναίκας.
  • Συμμετέχει σε αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις, με πιο σημαντική αυτήν για το AIDS που έχει δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια.
  • Ένας απαράβατος κανόνας της είναι ότι πριν προχωρήσει η μεγάλη φωτογράφηση (το editorial) μόδας του κάθε τεύχους, πρέπει να βλέπει όλα τα ρούχα, τους συνδυασμούς, τα αξεσουάρ και να εγκρίνει Polaroids.
  • Πρωτοπόρος σε όλα της, κατάφερε και έβγαλε για πρώτη φορά έξτρα τεύχη της Vogue για την νεολαία (Teen Vogue), για το σπίτι (Vogue Living) και για τους άντρες (Men's Vogue).
  • Βρίσκεται ακατάπαυστα στην επικαιρότητα μια και οι paparazzi την κυνηγούν παντού. Από το δρόμο στις επιδείξεις μόδας και από τις δεξιώσεις μέχρι στις προσωπικές της στιγμές.
  • Σε κάθε τεύχος της Vogue γράφει ένα μικρό κείμενο, το editor's letter.
  • Aν και έχει τρεις full-time βοηθούς/γραμματείς, μερικές φορές σηκώνει και η ίδια το τηλέφωνο στο γραφείο.
  • Η αμοιβή της είναι πιο πάνω από τα 2 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
  • Επιπλέον απολαμβάνει και διάφορα άλλα προνόμια, όπως: Σοφέρ με Mercedes S-Class (και στην Νέα Υόρκη αλλά και όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό), 200.000 δολάρια επίδομα για ψώνια, και όταν πάει στο Παρίσι για την εβδομάδα μόδας, πάντα μένει στην σουίτα της Coco Chanel στο Hotel Ritz Paris.
  • Το σπίτι της στο Greenwich Village είναι υπέροχο, τεράστιο και στο πίσω μέρος έχει ένα τεράστιο κήπο
____________

-------------------------------------------------------------------------------------

_______832________
Το τεύχος του Σεπτεμβρίου 2004 είχε 832 σελίδες, τις περισσότερες από οποιοδήποτε περιοδικό στην ιστορία

_______-__________
Με την Hilary Clinton και δεξιά με τον Novak Djokovic. Είναι λάτρης του τένις και είναι μεγάλη fan του

______-____________
Με τον Giorgio Armani και δεξιά με τον Karl Lagerfeld

_____________2
Με την Michelle Obama

_________-__________
Με τον Tom Ford και την Donatella Versace

________________
Με την Σήλια Κριθαριώτη

Beyonce__Kim_Kardashian
Με την Beyonce και την Kim Kardashian

__________________
Τον Μάϊο του 2017 σε μια ειδική τελετή στο παλάτι του Buckingham η Βασίλισσα Ελισάβετ την έχρισε Dame για την συνεισφορά της στην μόδα και την δημοσιογραφία – αλλά κυρίως για να τονίσει ότι είναι Αγγλίδα