Στον απόηχο των συγκλονιστικών αποκαλύψεων για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου και εν μέσω κύματος καταγγελιών για κακοποίηση ανηλίκων εντός των δομών, η κυβέρνηση προχώρησε στο ξήλωμα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΚΟ και στον ορισμό νέου.

803257
Ειδικότερα, τα ηνία της Κιβωτού αναλαμβάνει η οικονομολόγος και πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί Για Το Παιδί», Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου» τοποθετήθηκαν επίσης ο
martinou6
πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, ο πρώην διευθυντής της ΜΕΘ του Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» Ιωάννης Παπαδάτος, ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας, η ψυχολόγος Έρρικα Οικονόμου, ο πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η «Χαρά», Ανδρέας Ζομπανάκης, και ο Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, διευθυντής του γραφείου της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου. 

Ποια είναι η Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου που κλήθηκε να αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της ηγεσίας της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στον απόηχο των σοκαριστικών αποκαλύψεων είναι πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» και μάλιστα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου από το 1983.
martinou2
martinou
Όσοι έχουν γνωρίσει την κ. Μαρτίνου εξαίρουν την γενναιοδωρία της και την επιθυμία της να βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και κυρίως τα παιδιά.

«Φιλανθρωπία σημαίνει να γνωρίζεις σε βάθος την κοινωνία. Θα σας πω ένα μικρό παράδειγμα για να καταλάβετε πως ο μέσος άνθρωπος μπορεί να μην έχει ιδέα για την ανέχεια γύρω μας. Πήραμε μια χορηγία από μια εταιρεία για είδη προσωπικής υγιεινής. Ακούγεται περίεργο και όμως υπάρχουν κορίτσια σήμερα στην Ελλάδα που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν το προϊόν αυτό και τις δύσκολες ημέρες δεν πηγαίνουν στο σχολείο τους. Όταν ασχολείσαι με το δικό μας πεδίο βλέπεις, ακούς και μαθαίνεις πράγματα που αν και αυτονόητα στη συνείδησή μας, σκοντάφτουν στη σκληρή πραγματικότητα», είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της.
martinou3
Η νέα πρόεδρος της Κιβωτού του Κόσμου φοίτησε Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας και στη συνέχεια των σπουδών της πήγε στην Ελβετία. Εκεί πήρε πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
martinou4
martinou5
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι σύζυγος του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου, με τον οποίον έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, την Αταλάντη, τον Κίκο και την Αλίκη. Και τα τρία τους παιδιά αποφοίτησαν από το Κολλέγιο Αθηνών. Η Αταλάντη Μαρτίνου ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον γιο του Σωκράτη και της Ελένης Κόκκαλη, Ντίνο, σε έναν παραμυθένιο γάμο στις Σπέτσες.
atlanti_martinou_2
Ο γάμος της κόρης του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου, Αταλάντη


Η στιγμή που την συγκλόνισε

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου ήταν πάντα δίπλα στους ανθρώπους με ανάγκη, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του ’80 βίωσε μια στιγμή που την συγκλόνισε και την έκανε να ασχοληθεί ακόμα πιο ενεργά με την προσφορά στον συνάνθρωπο. Την περίοδο εκείνη γνώρισε μια μητέρα που μεγάλωνε μόνη της ένα παιδί με σύνδρομο Down, τον Γιώργο.

Η γνωριμία τους και η ιστορία αυτή την έκαναν να ασχοληθεί με ακόμα μεγαλύτερο πάθος με τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που έχουν ανάγκη.

Η συνάντηση αυτή οδήγησε την Αλεξάνδρα Μαρτίνου στην δημιουργία του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά». Και δεν έμεινε εκεί. Το 1996 δημιούργησε το ίδρυμα «Μαζί για το Παιδί», που έχει ως σκοπό την βοήθεια παιδιών και οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και υγείας.

Το όραμα της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Το «Μαζί για το Παιδί» είναι μια Ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται, από το 1996, για την ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Η Ένωση και τα μέλη της προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά στην Ελλάδα ετησίως.

Η Ένωση και τα μέλη της σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις, πρωτοστατούν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας αλλά και στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας σε θέματα που αφορούν παιδιά, νέους σε ανάγκη, ενώ οι υπηρεσίες που αφιλοκερδώς προσφέρουν στις εγκαταστάσεις τους, είναι υψηλού επιπέδου και πολλά από τα προγράμματα που αναπτύσσουν, πρότυπα στον τομέα τους.

To 2016, η Ένωση, τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά, ενώ το 2019 έλαβε βραβείο BRAVO για την ενεργοποίηση χιλιάδων πολιτών στο πλαίσιο της δράσης της «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».