Στην επικαιρότητα επανέρχεται το όνοµα του πολυσχιδούς 47χρονου επιχειρηµατία και εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, ιδιοκτήτη και εκτελεστικού προέδρου του Οµίλου Libra.

Πρόκειται για έναν ογκώδη όµιλο, που σήµερα αποτελεί παγκόσµια δύναµη µε τριάντα λειτουργικούς οργανισµούς και είκοσι επιχειρήσεις σε κερδοφόρους κλάδους, όπως ενέργεια, ναυτιλία, real estate, αεροπλοΐα, φιλοξενία κ.ά.

Το Libra Group είχε απασχολήσει τα µίντια λόγω του πρώην chief representative του οµίλου στην Ελλάδα, Φέλιξ Μπίτζιου, και πρώην αναπληρωτή διαχειριστή της Intellexa, που φέρεται να έχει συνδεθεί µε την πολύκροτη υπόθεση παρακολουθήσεων (Predator). Σήµερα, ο Φ. Μπίτζιος έχει αντικατασταθεί από τη Ροσάνα Μόρτογλου, ενώ ο Oµιλος Libra έχει ασκήσει µια σειρά νοµικών ενεργειών κατά του ίδιου και συνεργατών του, από το 2019.

Κοντράστ

Όπως λένε στους κύκλους της αγοράς, ο Γ. Λογοθέτης είναι ο επιχειρηµατίας του «κοντράστ». Χαµηλών τόνων άνθρωπος, πίσω από βαρύγδουπα deals. Αποφεύγει τις δηλώσεις στα MME, αλλά κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους τίτλους. Χρηµατοδοτεί εκδηλώσεις και οικονοµικά φόρουµ, αλλά ο ίδιος προτιµά να είναι απών. Με µια φράση; Δυνατός, πλην ταπεινός.



Η πορεία

Γεννηµένος στο Λονδίνο, µε καταγωγή ελληνική, από πολύ νεαρή ηλικία µπήκε βαθιά στην κουλτούρα του επιχειρείν, δείχνοντας αρχικά το ταλέντο του στη ναυτιλιακή εταιρεία του πατέρα του, τη Lomar Shipping, την οποία κυριολεκτικά «απογείωσε». Το 2003 ίδρυσε τον Οµιλο Libra, µέσω του οποίου έχει επεκταθεί σε καίριους τοµείς, τους οποίους προαναφέραµε πιο πάνω, και µε τα συµφέροντά του σε οικιστικά και επαγγελµατικά ακίνητα να περιλαµβάνουν ιδιοκτησία άνω των 5,8 εκατ. τετραγωνικών ποδών.



Ξενοδοχεία

Στον τοµέα της φιλοξενίας, κατέχει σχεδόν εξήντα ξενοδοχεία παγκοσµίως, ενώ οι θυγατρικές του στην ενέργεια εκτιµάται, βάσει στοιχείων της εταιρείας, ότι θα φτάσουν σύντοµα το ορόσηµο του 1 γιγαβάτ στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, συµπεριλαµβανοµένης της παραγωγής ενέργειας από απόβλητα.  Μαζί µε τη σύζυγό του, Nitzia, ίδρυσε το Ινστιτούτο Seleni, έναν µη κερδοσκοπικό οργανισµό µε έδρα τη Νέα Υόρκη, που δραστηριοποιείται στον τοµέα της ψυχικής υγείας γυναικών κατά τη µητρότητα. Επιπλέον, είναι πρόεδρος του Leadership Council της Concordia, ενός µη κερδοσκοπικού οργανισµού που επιδιώκει να προωθήσει τις συνέργειες δηµόσιου-ιδιωτικού τοµέα, και µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του My Brother’s Keeper (MBK) Alliance, που ιδρύθηκε από τον Μπαράκ Οµπάµα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Γ. Λογοθέτης κατέχει ήδη, µέσω του Libra Group, µια πάρα πολύ ισχυρή παρουσία στη βιοµηχανία του θεάµατος, έχοντας αποκτήσει ένα εξαιρετικά σηµαντικό κεφάλαιο στην αγορά των οπτικοακουστικών τεχνών και της νέας ψηφιακής εποχής. Ειδικότερα, µέσω της Principal Media, θυγατρικής εταιρείας του Libra Group, µε έδρα το Χόλιγουντ, αντιπροσωπεύει διεθνείς κολοσσούς, όπως είναι η Netfl ix, η Showtime, το Discovery Channel και η Disney. ∆ιαθέτει, µάλιστα, µεγάλη θέση στη διανοµή τηλεοπτικών προγραµµάτων σε δηµοφιλείς κατηγορίες, όπως φαγητό, lifestyle, ντοκιµαντέρ, σπορ και άγρια φύση.



Στρατηγική επένδυση

Πριν από λίγο καιρό, περί τα τέλη Νοεµβρίου, ο Οµιλος Libra ανακοίνωσε τη νέα του στρατηγική επένδυση στην εταιρεία παραγωγής ταινιών Chesler/Perlmutter Productions. Πρόκειται για µια καναδική εταιρεία παραγωγής µε παγκόσµια εµβέλεια, που έχει καθιερωθεί στις κινηµατογραφικές αγορές µε έδρα το Τορόντο.

Το ερώτηµα είναι τι κερδίζει ο Οµιλος Libra µε αυτή την κίνηση. Στην ουσία, αποκτά πρόσβαση σε µια τεράστια τεράστια γκάµα πρωτότυπου περιεχοµένου της Chesler/Perlmutter, που κυµαίνεται από ροµαντικές ταινίες µε υψηλή τηλεθέαση µέχρι τη βραβευµένη δραµατική σειρά θρίλερ «The Hitchhiker».

Δυνατά «χαρτιά»

Ας µην ξεχνάµε ότι το χαρτοφυλάκιο της C/P περιλαµβάνει το έργο κορυφαίων ηθοποιών, όπως οι Helen Hunt, Jason Bateman, Helen Mirren, Jim Carrey, Patricia Arquette, Rob Lowe κ.ά., καθώς και δηµιουργίες καταξιωµένων σκηνοθετών, όπως Kathryn Bigelow, Ivan Reitman και Paul Verhoeven. Σύµφωνα, µάλιστα, µε τον Gary Rosenson, CEO της Principal Media, «η δυναµική αφήγηση της Chesler/Perlmutter θα ενω θεί µε το παγκόσµιο δίκτυο διανοµής της Principal Media, µε σκοπό τη δηµιουργία ενός νέου καθηλωτικού προγράµµατος, συµπεριλαµβανοµένων ταινιών, σειρών και ντοκιµαντέρ που θα απολαµβάνονται παγκοσµίως».



«Βλέπει» Ελλάδα

Παράλληλα, ο Γ. Λογοθέτης, αντιλαµβανόµενος την ολοένα και υψηλότερη θέση που αρχίζει να κατακτά στον παγκόσµιο χάρτη της οπτικοακουστικής αγοράς η Ελλάδα, σκοπεύει να ενισχύσει έντονα το επόµενο διάστηµα τις δραστηριότητές του, έχοντας κατα νου ότι πρόκειται για µια αναδυόµενη δύναµη στον κλάδο.

«Η Ελλάδα διαθέτει πολυσχιδή γεωγραφικό και πολιτιστικό πλούτο, που προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την κάλυψη των αναγκών µεγάλων διεθνών
Η Ελλάδα διαθέτει πολυσχιδή γεωγραφικό και πολιτιστικό πλούτο
παραγωγών. Σε συνδυασµό µε υπάρχοντα επενδυτικά κίνητρα, ο τοµέας των τηλεοπτικών και κινηµατογραφικών παραγωγών εξελίσσεται σε δυναµικό άξονα ανάπτυξης της οικονοµίας της χώρας», σχολιάζει σε επικοινωνία µε τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η Ροσάννα Μόρτογλου, chief representative του Οµίλου Libra στην Ελλάδα.




Από κοντά

Τόσο ο ίδιος ο Γ. Λογοθέτης όσο και η οµάδα της Principal Media παρακολουθούν στενά τα κινηµατογραφικά γυρίσµατα που γίνονται σε διάφορες περιοχές της
Θα εξετάσουµε κάθε ευκαιρία για παραγωγή σειρών, ταινιών και ντοκιµαντέρ στην Ελλάδα
χώρας από την αφρόκρεµα της οπτικοακουστικής αγοράς (Disney+, Paramount & Amazon Prime κ.ά.). «Μέσω της στρατηγικής επένδυσης της Principal Media, θυγατρικής µας εταιρείας που δραστηριοποιείται στη διανοµή περιεχοµένου σε διεθνείς πλατφόρµες (Netfl ix, Disney κ.λπ.) στην εταιρεία παραγωγής Chesler/Perlmutter Productions, θα εξετάσουµε κάθε ευκαιρία για παραγωγή σειρών, ταινιών και ντοκιµαντέρ στην Ελλάδα», συµπληρώνει η Ρ. Μόρτογλου.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Δεκεμβρίου 2022.