Η Αννα Μπαλάν είναι 26 χρόνων και γεννήθηκε µε ολική τύφλωση. Οµως, αυτό δεν την εµποδίζει να είναι µια επιτυχηµένη ΤikΤoker ούτε να κάνει ραδιοφωνική εκποµπή στο νέο ραδιόφωνο bride. Πριν από λίγες ηµέρες, µάλιστα, η Αννα ξανασυναντήθηκε µε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και μίλησε στο «S» για όσα είπαν για τη ζωή της, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει ένας άνθρωπος µε ολική τύφλωση.

Πες µας λίγα πράγµατα για σένα.

Είµαι 26 χρόνων, κατάγοµαι από τη Μολδαβία, αλλά έχω πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Εδώ και ενάµιση χρόνο ασχολούµαι µε το κοµµάτι των social media, και συγκεκριµένα είµαι creator στο ΤikΤok. Επίσης, είµαι ραδιοφωνική παραγωγός στον καινούργιο ραδιοφωνικό σταθµό Pride 98,6. Παράλληλα, είµαι εισηγήτρια στο tiktokacademy.gr σε συνεργασία µε τους bluerocket.

___
Γεννήθηκες µε ολική τύφλωση. Πώς είναι αυτό για τη ζωή σου;

Το ότι δεν βλέπω δεν µε νοιάζει, είναι όπως γεννιέται ένας άνθρωπος που βλέπει. Οι δυσκολίες, όµως, στην καθηµερινότητα είναι πολύ διαφορετικές για έναν άνθρωπο που βλέπει. Για παράδειγµα, δεν υπάρχει πλήρης προσβασιµότητα για έναν άνθρωπο µε αναπηρία. ∆εν εννοώ µόνο ότι δεν υπάρχουν αναπηρικές ράµπες ή οδηγοί όδευσης, αλλά και ότι δεν υπάρχει προσβασιµότητα και στο κοµµάτι της εκπαίδευσης, δηλαδή στο δηµοτικό, γυµνάσιο, λύκειο και πανεπιστήµιο δεν υπάρχουν πάντα καθηγητές παράλληλης στήριξης. Στο πανεπιστήµιο δεν µπορείς να έχεις τα συγγράµµατα απευθείας στα χέρια σου, αν και η δική µου άποψη είναι ότι υπάρχει λύση σε αυτό, αρκεί να υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και να επιτρέπεται στον φοιτητή να ηχογραφεί τον καθηγητή.

Πώς κυκλοφορείς στην πόλη;

Ξεκίνησα να κυκλοφορώ µε λευκό µπαστούνι από µικρή ηλικία, όταν τα εµπόδια ήταν πολύ µεγάλα, µιας και το λευκό µπαστούνι δεν µπορεί να εντοπίσει ψηλά εµπόδια. Εδώ και ενάµιση χρόνο έχω έναν σκύλο οδηγό, τον Νίτρο, ο οποίος είναι κυριολεκτικά τα µάτια µου και κάνουµε ασφαλείς και γρήγορες διαδροµές µαζί.

Εχεις βιώσει bullying;

Στο σχολείο οι συµµαθητές µου έκαναν παρέα εντός του σχολείου µαζί µου, αλλά δεν ήθελαν να βγούµε έξω για µια βόλτα, µε εξαίρεση δύο κοπέλες. Επίσης, δεν ξέρω αν θεωρείται bullying αυτό, αλλά µου χαϊδεύουν πολύ συχνά τον σκύλο κατά τη διάρκεια της εργασίας του και αυτό είναι κάτι που δεν επιτρέπεται. Από εκεί και πέρα, το ότι συνάνθρωποί µας παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους πάνω σε πεζοδρόµια και διαβάσεις, το ότι κάποιος οδηγός λεωφορείου µπορεί να µη σταµατήσει να µε επιβιβάσει, επειδή έχω σκύλο, είναι αρκετά.

Πέρυσι συναντήθηκες µε τον πρωθυπουργό και κάνατε ΤikΤok. Πώς ήταν η εµπειρία σου;

Ηταν ευγενικός, προσιτός και φιλόξενος και συζητήσαµε διάφορα θέµατα για την προσβασιµότητα ενός ατόµου µε τύφλωση. Με εµένα προσωπικά ήταν πάρα πολύ ευδιάθετος, συζητήσιµος και πρόθυµος για να λύσει τα προβλήµατά µας. Συναντήθηκα, µάλιστα, µαζί του και φέτος, την Παρασκευή 23 ∆εκεµβρίου στο Μέγαρο Μαξίµου, µε αφορµή την ανταλλαγή ευχών για τα Χριστούγεννα, και συζητήσαµε µαζί του εκ νέου διάφορα θέµατα προσβασιµότητας. Μάλιστα, µαζί µου ήταν και η πρόεδρος των σκύλων Ελλάδος, η κυρία Γερουλάνου.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγµή στη ζωή σου;

∆εν ξέρω αν υπάρχει δύσκολη στιγµή, αλλά αυτό που µε δυσκολεύει περισσότερο είναι όταν οι ίδιοι οι συνάνθρωποί µου δεν είναι ενηµερωµένοι για τους ανθρώπους µε αναπηρία και για τους σκύλους οδηγούς και όταν δεν υπάρχουν ίσα δικαιώµατα στην εκπαίδευση και την εργασία.
____


Τι εύχεσαι για το 2023;

Πρώτα απ’ όλα, υγεία, αλληλεγγύη, ενηµέρωση και να σταµατήσει ο κόσµος να θεωρεί ότι οι άνθρωποι µε αναπηρία είναι εξωγήινοι, γιατί στην πραγµατικότητα δεν είναι. Είµαστε όλοι ίσοι σε αυτόν τον κόσµο.

Θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς µε την πολιτική;

Οχι, διότι δεν είναι κάτι το οποίο µπορώ να υποστηρίξω και δεν είναι κάτι το οποίο επιθυµώ. Θεωρώ ότι αυτό που κάνω, µε τον τρόπο που το κάνω, µε εκφράζει περισσότερο και µε ευχαριστεί.

Μια από τις δραστηριότητές σου είναι να πηγαίνεις σε σχολεία και να ενηµερώνεις µαθητές για τους σκύλους οδηγούς. Μίλησέ µας γι' αυτό.

Μέσω του προγράµµατος του υπουργείου Παιδείας «Αγαπάµε σκύλους οδηγούς», σχεδόν σε καθηµερινή βάση επισκέπτοµαι µαζί µε την κυρία Γερουλάνου σχολεία σε όλη την Αθήνα και ενηµερώνουµε παιδιά, δασκάλους και καθηγητές για το τι είναι ένας σκύλος οδηγός γενικότερα για την αναπηρία και, πιο συγκεκριµένα, για την τύφλωση. Γιατί πιστεύουµε ότι τα παιδιά είναι το µέλλον µας και µέσω αυτών µπορεί να γίνει καλύτερη η κοινωνία µας.

Δημοσιεύθηκε στο Secret την Παρασκευή 30/11