Η Ματίνα Παγώνη είναι παθολόγος λοιμώξεων και συντονίστρια-διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του «Γ. Γεννηματάς», πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος, καθώς και αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Η γιατρός μιλάει στα «Π» για τις ιώσεις. Προχωρά σε εκτιμήσεις για την εξέλιξή τους και προτείνει μέτρα προφύλαξης. Επίσης, απαντά ως προς το κατά πόσον προτίθεται να είναι υποψήφια στις εκλογές και αποκαλύπτει γιατί δεν έλεγε ποτέ τα κάλαντα.

Μεταλλάξεις ιώσεων ή γρίπης. Ποιες είναι οι προβλέψεις;

Οι ιώσεις είναι πάρα πολλές. Το γνωρίζουμε αυτό γιατί και πριν από τρία χρόνια πάλι εξάρσεις ιώσεων είχαμε από Νοέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο. Τα δύο χρόνια που φορούσαμε τις μάσκες τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Γι’ αυτό τώρα πρέπει όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης να το κάνουν, γιατί μετά τις γιορτές θα έχουμε ακόμα περισσότερα κρούσματα και θα φτάσουμε με τη γρίπη μέχρι τέλος Φλεβάρη -αρχές Μάρτη. Οσον αφορά τον κορονοϊό, είναι εδώ, δεν έχει φύγει με τις μεταλλάξεις του και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά με τα αντι-ιικά φάρματα, τους εμβολιασμούς και τα πρωτόκολλα.

Ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε αυτές τις ημέρες;
Μάσκα σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, αντισηπτικά και δεν χρειάζεται να αγκαλιαζόμαστε και να φιλιόμαστε.
pagoni
 

Ποιες ηλικίες είναι πιο επίφοβες;
Οι άνω των 60 και ιδιαίτερα όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να προσέχουν. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και τώρα που θα γίνει το ρεβεγιόν της παραμονής Πρωτοχρονιάς θα πρέπει όσοι μαζευτούν να έχουν κάνει και ένα τεστ.

Ακούγεται ότι θα είστε υποψήφια στις εκλογές. Ισχύει;
Οταν θα ξεκινήσει η διαδικασία των εκλογών, ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του και, αν κρίνει ότι πρέπει να κατέβω γιατί ο κόσμος με αγαπάει και με θέλει, θα αποφασίσει. Σας ενδιαφέρει η πολιτική; Απάντησα ότι, αν με χρειαστούν στις εκλογές, θα βοηθήσω.

Τι θα κάνετε το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς;
Θα είμαι σπίτι μου, με ηρεμία, ησυχία και ξεκούραση. Τι θέλετε να ξεχάσετε από το 2022; Ποτέ δεν θέλω να ξεχνάω τίποτα από τη ζωή μου. Γιατί όλα τα γεγονότα του παρελθόντος κάποια εμπειρία θα μου έχουν δώσει.

Τι θέλετε να σας φέρει το 2023;
Μόνο υγεία. Μικρή λέγατε τα κάλαντα; Ποτέ δεν μου άρεσε. Μου αρέσει να τα ακούω, αλλά όχι να τα λέω. Θα φτιάξετε βασιλόπιτα; Αφού υπάρχουν τόσο ωραίες βασιλόπιτες στα ζαχαροπλαστεία και στους φούρνους, γιατί να φτιάξω;

Το 2022 ήσασταν ένα από τα πιο προβεβλημένα και αγαπημένα πρόσωπα στον κόσμο. Ολη αυτή η υπερέκθεση σας άλλαξε;
Οχι, γιατί εγώ πάντα είμαι ο εαυτός μου και δεν μου αρέσει να επηρεάζομαι από καταστάσεις. Μου αρέσει πολύ η αγάπη που μου δείχνει ο κόσμος στην καθημερινότητά μου. Το εισπράττω και αισθάνομαι μεγαλύτερη ευθύνη για το τι μπορώ να κάνω για τους ανθρώπους αυτούς. Είναι ωραίο να σε αγαπάνε, γιατί σου δίνουν δύναμη.

Εχουν φύγει από τη ζωή και οι δύο γονείς σας. Πόσο σας λείπουν;
Η αλήθεια είναι ότι μου λείπουν πάρα πολύ, ιδιαίτερα η μητέρα μου, και γι’ αυτό δεν θέλω αυτό το διάστημα να είμαι με πολύ κόσμο, γιατί αυτές τις ημέρες πάντα ήμασταν όλοι μαζί. Η απώλειά τους κάθε χρόνο, ειδικά αυτές τις ημέρες, είναι πολύ αισθητή.

Ξεπερνιέται ποτέ ο θάνατος των γονιών μας;
Ποτέ. Ομως έπειτα από χρόνια αποδέχεσαι σιγά-σιγά το γεγονός. Χωρίς να το ξεπερνάς.

Ποιος θέλετε να σας κάνει ποδαρικό το νέο έτος;
Ειλικρινά δεν το έχω σκεφτεί, γιατί δεν πιστεύω σε αυτά. Εγώ θέλω να δώσω μια ευχή στον κόσμο: Να είναι όλοι υγιείς, γιατί όταν έχεις την υγεία σου, είσαι ευτυχισμένος!

Ποια ήταν η πιο περίεργη εκδήλωση θαυμασμού το 2022;
Δεν ήταν περίεργες οι εκδηλώσεις από τον κόσμο, αλλά συνεχίζουν να είναι γεμάτες αγάπη και εγώ αυτό το εισπράττω. Ηταν αγκαλιές και φιλιά.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά την Παρασκευή 30/12