Η Πόπη Καλαϊτζή είναι πετυχημένη γιατρός και σύζυγος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη. Στην πρώτη της προσωπική συνέντευξη μιλάει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για το επάγγελμά της, τον άνδρα της ζωής της, την πρόταση γάμου, τον γιο τους, Γιάννη, αλλά και τις επερχόμενες εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Καλαϊτζή είναι ιδιώτης γιατρός και επιστημονική υπεύθυνη στο πρώτο Ιατρείο Τρόπου Ζωής στην Ελλάδα (Ευρωκλινική). Παράλληλα, εργάζεται ως ακαδημαϊκή υπότροφος στην Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική στο Αττικόν, οργανώνοντας ένα ιατρείο υποστηρικτικής ιατρικής για γυναίκες με καρκίνο του μαστού, ενώ παράλληλα κάνει διδακτορικό στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

kalaitzi
Είστε γιατρός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης. Συγκεκριμένα, ασχολείστε με μια υποειδικότητα που λέγεται ιατρική του τρόπου ζωής και είστε από τις πρώτες που το κάνουν στην Ελλάδα. Τι ακριβώς είναι αυτό;

Η ιατρική του τρόπου ζωής είναι μια νέα ιατρική ειδικότητα, είναι δηλαδή ένα κομμάτι της κλασικής ιατρικής, που εστιάζει στο πιο παραμελημένο κομμάτι των κατευθυντήριων οδηγιών και αφορά τις αλλαγές του τρόπου ζωής των ασθενών ως μέρος της θεραπείας τους. Η lifestyle medicine στις ΗΠΑ αναγνωρίζεται ήδη ως εξειδίκευση και έχει υιοθετηθεί ως προσέγγιση από πολλές ιατρικές σχολές, όπως το Stanford, το Harvard, η Mayo Clinic, το Tufts και άλλα. Ενώ ξέρουμε ότι ο τρόπος ζωής μας έχει πολύ σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη, δεν είναι τόσο αυτονόητο ότι οι γιατροί θα συνταγογραφήσουν και αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη μακροχρόνια αποκατάσταση των ασθενών, τη μείωση των επιπλοκών και ενδεχομένως την αναστροφή της ασθένειάς τους. Στην πράξη, ένας γιατρός που ασχολείται με τον τρόπο ζωής υποστηρίζει την αλλαγή συμπεριφοράς με τρόπο που βασίζεται στις επιστημονικές αποδείξεις μέσω προσωποποιημένων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, την υγιεινή διατροφή, τη θεραπευτική άσκηση, τον ύπνο, τη διακοπή αλκοόλ και καπνίσματος και άλλων βλαπτικών συμπεριφορών.

Παράλληλα, είστε πρόεδρος στον Σύλλογο Φίλων της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου και γενική γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

Τον σύλλογο της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου τον ιδρύσαμε άνθρωποι που είχαμε ευεργετηθεί από αυτή την εξαιρετική πανεπιστημιακή κλινική ως ένα αντίδωρο για το καλό στη ζωή του καθενός μας. Εγώ, για παράδειγμα, γέννησα τον γιο μας, Γιάννη, εκεί. Εχουμε οργανώσει μέσω του συλλόγου μια σειρά δράσεων και ενημερώσεων για έγκυες γυναίκες, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα «mentoring» από μαμάδες που είχαν γεννήσει παλιότερα σε μαμάδες που γέννησαν πρόσφατα, για να τις υποστηρίξουμε στη διάρκεια της καραντίνας, όταν ήταν μόνες στο σπίτι. Ανακαινίσαμε ένα μέρος της κλινικής, αλλά το σημαντικότερο που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε το πρώτο «pampering room» για γυναίκες με γυναικολογικό καρκίνο, μια όαση στο νοσοκομείο, στο οποίο μια γυναίκα μπορεί να μείνει μόνη της και να ηρεμήσει χωρίς να της θυμίζει νοσοκομείο ο χώρος και να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής, με ψυχολόγο, άσκηση και διατροφή.

Η ζωή στο δικό μας σπίτι νομίζω ότι δεν διαφέρει από τη ζωή σε ένα σπίτι οποιασδήποτε οικογένειας όπου οι γονείς δουλεύουν πάρα πολύ και έχουν ένα μικρό παιδί


Στο παρελθόν είχατε ασχοληθεί με την πολιτική ως νομαρχιακή σύμβουλος και έπαρχος Λαγκαδά. Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψετε;

Οχι. Εξάλλου, νομίζω ότι εκπληρώνω τον λόγο για τον οποίο έκανα πολιτική, δηλαδή να βοηθώ τη ζωή των ανθρώπων γύρω μου να γίνεται καλύτερη μέσω της δουλειάς μου.

Σύζυγός σας είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πώς είναι η ζωή με έναν πολιτικό;

Η ζωή στο δικό μας σπίτι νομίζω ότι δεν διαφέρει από τη ζωή σε ένα σπίτι οποιασδήποτε οικογένειας όπου οι γονείς δουλεύουν πάρα πολύ και έχουν ένα μικρό παιδί.

Θέλετε να κάνετε και άλλο παιδί;

Δεν είναι κάτι που συζητάμε στην παρούσα φάση. Γενικώς είμαστε και οι δύο πολυάσχολοι και φροντίζουμε να δημιουργούμε ελεύθερο χρόνο για τις μικρές οικογενειακές στιγμές με τον γιο μας, Γιάννη. Εχω να σου πω ότι ο Κωστής δεν έχει χάσει κανένα παιδικό πάρτι, σε αντίθεση με εμένα, που έχω χάσει μερικά.

xatzidakis

Ηταν κεραυνοβόλος έρωτας;

Από τη δική μου πλευρά όχι, διότι τον γνώρισα όσο ήμουν στην πολιτική και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μέσω της πολιτικής θα γνώριζα τον άνδρα της ζωής μου.

Η πρόταση γάμου πώς έγινε;

Δεν έγινε. Μου έδωσε το δαχτυλίδι μία μέρα πριν παντρευτούμε. Ηταν κάτι που το αποφασίσαμε.

Είστε από τις γυναίκες που θα πάνε πόρταπόρτα τις παραμονές των εκλογών για να στηρίξουν τον άνδρα τους;

Εχω πάει η ίδια πόρτα-πόρτα για πάρα πολλά χρόνια, καθώς πολιτευόμουν από τα 23 μου και ξέρω πόσο δύσκολη είναι η εκλογική μάχη. Θα στηρίξω τον Κωστή όπως χρειάζεται, αλλά θα μείνω στη δουλειά μου, γιατί είναι πολύ απαιτητική, και θα μείνω στο παιδί μου, γιατί δεν γίνεται να λείπουν και οι δύο γονείς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και, λογικά, στην προεκλογική περίοδο τον Κωστή δεν θα τον βλέπουμε πάρα πολύ.