Μια φορά κι έναν καιρό ήταν κάτι ωραία… παλάτια. Από εκείνα που στο εσωτερικό τους ευδοκιμεί η χλιδή και που όταν τα κοιτάς αναρωτιέσαι αν μέσα τους ζουν άνθρωποι κανονικοί. Απέξω βλέπεις μόνο πούπουλα, το πόπολο έχει την τύχη να αδυνατεί να αντιληφθεί το ευμετάβλητο του πλούτου. Ξάφνου, έπεσαν πάνω τους βάρη με το όνομα «προσημειώσεις» και «υποθήκες», η λάμψη ξέφτισε, οι ιδιοκτήτες έφυγαν και το αδιέξοδο του πλειστηριασμού σφράγισε τον επίλογο της καλής ζωής με τον χειρότερο τρόπο. Κάποια από αυτά σήμερα τα χαίρονται άλλοι, άλλα παραμένουν «άγονα» ελλείψει πλειοδοτών και κάποια τρίτα αναμένεται να περάσουν σε νέα rich and famous χέρια. Το παραμύθι δεν τελειώνει εδώ. Παρά το κακό τέλος του θα συνεχιστεί με νέους πρωταγωνιστές…

Το «ράντζο» του Κοντομηνά

Ιούνιος 2022. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ακίνητα της Ύδρας, ακριβώς επάνω από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με θέα στο λιμάνι και στο παραθαλάσσιο κέντρο του νησιού κατακυρώνεται στα 2.761.000 ευρώ έπειτα από ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Πρόκειται για το ησυχαστήριο του Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή τρεις μήνες πριν. Η βίλα είναι κτισμένη σε οικόπεδο 363 τ.μ., έχει συνολική επιφάνεια 453 τετραγωνικών και αποτελείται από έξι κύρια δωμάτια 230 τ.μ. Μία μεγάλη αυλή, ευρύχωροι ξενώνες, βοηθητικά δωμάτια αποθήκες και μπάνια πολυτελούς κατασκευής συμπληρώνουν τον μικρό αυτόν επίγειο παράδεισο, όπου ο Δημήτρης Κοντομηνάς πέρασε κάποιες από τις καλύτερες ημέρες (και νύχτες) της ζωής του. Επιπλέον, τα οικόπεδα και τα κτίσματα που συνθέτουν τη μυθική έκταση πρώην ιδιοκτησίας του Δημήτρη Κοντομηνά στην Τροιζηνία είναι ακόμη ένα περιουσιακό στοιχείο του επιχειρηματία, που θα βγει στο σφυρί. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου του 2023 με τιμή εκκίνησης τα 15.900.000 ευρώ.

1

Τα παλάτια των Εμφιετζόγλου

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του κατασκευαστικού ομίλου «Μηχανική», που κατέρρευσε το 2010 αφήνοντας πίσω του
χρέη εκατομμυρίων, παρότι ένθερμος υποστηρικτής του turn around story, δεν κατάφερε να γλιτώσει μέρος της περιουσίας του από το ηλεκτρονικό σφυρί. Όσο κι αν ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου προσπαθεί να αναδιατάξει σήμερα τις δυνάμεις του, τα ακίνητα της οικογένειας τραβούν το ένα μετά το άλλο τον άδοξο δρόμο του πλειστηριασμού. Πριν από μερικούς μήνες, η κόρη του Μελίνα Εμφιετζόγλου έχασε την πολυτελή κατοικία της στην καρδιά της αρχοντικής Κηφισιάς. Το εν λόγω διατηρητέο ακίνητο βγήκε σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης στα 2.900.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με ένα ευρώ παραπάνω, στα 2.900.001 ευρώ. Στις 22 Φεβρουαρίου του 2023 έχει δρομολογηθεί να βγουν στο σφυρί δύο κατοικίες στη Μύκονο, οι οποίες ανήκαν στη σύζυγο του γνωστού επιχειρηματία, Ελένη Εμφιετζόγλου, με τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς να ξεπερνά το ποσο των 3.000.000 ευρώ, ενώ στις 28 Ιουνίου του 2023 το μονοπάτι του πλειστηριασμού αναμένεται να ακολουθήσει και μία διώροφη κατοικία της οικογένειας στο Νέο Φάληρο.

2

Ο «τιτανικός» του καπετάν Μάκη Αγούδημου

Παραμονές Χριστουγέννων του 2022. Το ηλεκτρονικό σφυρί χτυπά για ακόμη μία φορά την κατακερματισμένη αυτοκρατορία του αυτοδημιούργητου πλοιοκτήτη Γεράσιμου (Μάκη) Αγούδημου, που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2018. Το .χτύπημα. με τιμή πρώτης προσφοράς στις 490.000 ευρώ αφορούσε ένα ακίνητο στην Οία της Σαντορίνης με μοναδική θέα στην καλντέρα, το οποίο κατακυρώθηκε τελικά με διπλάσιο σχεδόν τίμημα στις 891.512 ευρώ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους βγήκε στο σφυρί και η πολυτελής μεζονέτα της κόρης του Μάκη ΑγούδημουΘάλειας στη Βουλιαγμένη με τιμή εκκίνησης 1.770.000 ευρώ, η οποία και κατακυρώθηκε στα 1.850.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 100.000 παραπάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς. Έναν μήνα αργότερα η χήρα του Μάκη Αγούδημου, Ανθή Μαρίνα, έχασε τρία διαμερίσματα στο Παλαιό Φάληρο. Τον δρόμο του πλειστηριασμού ακολούθησαν δύο οικόπεδα στην Κεφαλονιά, καθώς και μία διώροφη οικία στην Κάλυμνο. Είχε προηγηθεί ο πλειστηριασμός ενός τριώροφου κτιρίου στη Γλυφάδα, διάφορα κτίσματα στα Καλύβια και μία βίλα 750 τ.μ. στο
Παλαιό Φάληρο.

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Έτος 1982. Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κουτσολιούτσος μαζί με τη σύζυγό του Καίτη ανοίγουν το πρώτο κατάστημα της Folli-Folie στο Κολωνάκι, με τα ομώνυμα κοσμήματα να γίνονται συνώνυμα της προσιτής πολυτέλειας. Είκοσι χρόνια μετά η εταιρεία διαθέτει καταστήματα από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία. Η οικογένεια εξαργυρώνει το success story της μέχρι τον Μάιο του 2018 όταν η αποκάλυψη για πλαστά κέρδη της εταιρείας κάνουν τον χρυσό σκόνη. Πατέρας και γιος περνούν το κατώφλι των φυλακών, ενώ στην Καίτη Κουτσολιούτσου επιβάλλεται εγγύηση 100.000 ευρώ. Οι πλειστηριασμοί ακινήτων μοιάζουν φυσικό επακόλουθο. Ανάμεσα στα… απολεσθέντα, ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και το χειμερινό καταφύγιο στη Ζαγορά Πηλίου, ένα διώροφο σπίτι 230 τ.μ., με τρεις ξενώνες συνολικού εμβαδού 95 τ.μ., που βρίσκεται σε οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων με τιμή πρώτης προσφοράς 504.500 ευρώ.

Τα «φιλέτα» της Καστέλλας

Η ιστορία των αδελφών Γλου αρχίζει το 1985 με το πρώτο κατάστημα ανδρικής ένδυσης στον Πειραιά. Μία δεκαετία αργότερα η εταιρεία αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της Puma, η διαδρομή της απογειώνεται και το 2006 διαθέτει πάνω από 60 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία. Το 2010, η κρίση τούς οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ χάνουν και την αντιπροσωπεία της Puma. Μόνο τα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 6.000.000 ευρώ. Το φθινόπωρο του 2021, το ακίνητο του Αντώνη Γλου στην παραλιακή λεωφόρο της ακριβότερης περιοχής του Πειραιά κατακυρώνεται στο ποσό των 950.401 ευρώ, ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης. Το σφυρί θα χτυπήσει και στη βίλα του Γιώργου Γλου και της συζύγου του Μαρίας Τριαντοπούλου στην Καστέλλα, με τιμή τρέχουσας προσφοράς τα 2.640.000 ευρώ.

4

Η «γυάλινη» αυτοκρατορία

Ήταν Οκτώβριος του 2012 όταν σήμανε το τέλος της κατασκευαστικής δυναστείας του Μπάμπη Βωβού. Ο οικονομικός κατήφορος κάτι παραπάνω από ολισθηρός και η καταστροφή κάτι περισσότερο από γιγαντιαία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η .γυάλινη. αυτοκρατορία του δαιμόνιου κατασκευαστή που άλλαξε την Κηφισίας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος με την οικογένεια να αφήνει πίσω της την πιο glamourous ζωή που μπορεί κάποιος να φανταστεί υποθηκεύοντας όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία της προκειμένου να εξοφλήσει δάνεια και άλλες υποχρεώσεις. Τον Μάρτιο του 2018 βγαίνει στο σφυρί η 650 τ.μ. βίλα του Μπάμπη Βωβού στο Παλαιό Ψυχικό με τιμή εκκίνησης τα 2.640.000 ευρώ για να ακολουθήσουν μαγαζιά, γραφεία, μονοκατοικίες, μεζονέτες, μέχρι και εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης. Η τεράστια περιουσία της οικογένειας Βωβού είναι από αυτές που σφυροκοπήθηκαν και συνεχίζουν να σφυροκοπούνται όσο λίγες…

3_2

Η πτώση του «εθνικού» διαφημιστή

Έφερε τον τίτλο του εθνικού μας διαφημιστή, ήταν ιδιοκτήτης του ομίλου Ashley & Holmes, συναναστρεφόταν
την αφρόκρεμα της μιντιακής και διαφημιστικής αγοράς της χώρας και ζούσε κάτι παραπάνω από πλουσιοπάροχα με τη σύζυγό του, δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Καπελετζή. Το όνειρο του Μάκη Σεριάτου άρχισε να μετατρέπεται σε εφιάλτη το 2011, όταν η οικονομική κρίση βάζει λουκέτο στην εταιρεία του οδηγώντας τον σε ολική κατάρρευση. Ακολουθεί η σύλληψή του για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, με τις συνολικές οφειλές να αγγίζουν τα 11.000.000 ευρώ. Τον Ιούνιο του 2018 εκποιείταιμια πέτρινη κατοικία 186 τ.μ. σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στην Αγόριανη Φωκίδας, ακολουθεί ο πλειστηριασμός μιας βίλας στον Πάνορμο της Μυκόνου, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2019 βγαίνει στο σφυρί και το σπίτι του ζεύγους στο Κεφαλάρι. Η έκταση του οικοπέδου ανέρχεται στα 1.084,87 τ.μ., με την κατοικία να εκτείνεται σε 540 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 645.000 ευρώ για το 50% που ανήκει στον Μάκη Σεριάτο και επίσης 645.000 ευρώ για το υπόλοιπο 50% που ανήκει στη σύζυγό του.

Σφυροκόπημα για τον Ψυχάρη

Αν πριν από μερικά χρόνια η φράση .δεν ξέρει τι έχει. έπρεπε να συνδυαστεί με το όνομα κάποιου εκδότη, το πιθανότερο είναι πως αυτό θα ήταν του Σταύρου Ψυχάρη. Ο καιρός είχε ωστόσο οικονομικά γυρίσματα με αποτέλεσμα τον πλειστηριασμό πολλών ακινήτων του. Σχεδόν πέντε χρόνια πριν από τον θάνατό του, τον χειμώνα του 2018, είχε βγει σε πλειστηριασμό η μυθική βίλα των 2.500 τ.μ. στο Πόρτο Χέλι, σε οικόπεδο 26 στρ. πάνω στην παραλία καλύπτοντας ένα ολόκληρο ακρωτήρι με πισίνες, γήπεδα τένις και ιδιωτική μαρίνα. Τον Μάιο του ίδιου έτους εκπλειστηριάστηκε και το σπίτι της συζύγου του στο Κολωνάκι, ενώ στις 26 Ιανουαρίου 2023 άρχισε η διαδικασία για τον πλειστηριασμό της κατοικίας του Παναγιώτη Ψυχάρη (γιου) στο Ψυχικό, με τιμή εκκίνησης 2.400.000 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»