Τα Καλάβρυτα κέντρισαν το προπροηγούµενο Σαββατοκύριακο το ενδιαφέρον των ΜΜΕ εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας λόγω της επίσκεψης εκεί του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας. Ο Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε για ακόµα µία φορά στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί τον αγαπηµένο του προορισµό, πέρασε ένα τριήµερο στα γραφικά Καλάβρυτα µε την οικογένειά του και φίλους, από όπου έφυγε εντυπωσιασµένος από το φυσικό κάλλος του ιστορικού χωριού και το χιονοδροµικό κέντρο, ενώ απόλαυσε ξέγνοιαστες βόλτες στα παραδοσιακά σοκάκια του. Αυτό βέβαια που θα θυµάται ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός από την εξόρµησή του στα µέρη µας είναι η φιλοξενία των ντόπιων και η γαστρονοµία της περιοχής, καθώς, πέρα από την ξεκούραση και τη χαλάρωση, οι ελληνικές γεύσεις αποτέλεσαν προτεραιότητα.

6
13

Εκεί, στην ταβέρνα «Βαρβιτσιώτης», ένα από τα παραδοσιακά στέκια για τους καλοφαγάδες που επισκέπτονται την περιοχή, το «Secret» συνάντησε τον Μπόρις Τζόνσον κατά τις πρώτες ώρες της τριήµερης εξόρµησής του. Απλός και προσιτός, ο Βρετανός πολιτικός δεν έκρυψε ούτε λεπτό τον ενθουσιασµό του για τα Καλάβρυτα και δήλωσε στο «S» ότι αυτή την περίοδο ανακαλύπτει τις οµορφιές της ορεινής Ελλάδας. Μάλιστα, όπως µας είπε, στόχος είναι «να περνώ κάποιους µήνες τον χρόνο στην Ελλάδα».

1_3
2_2

Είχε απαγγείλει Σοφοκλή

Αλλωστε, η στενή σχέση που έχει ο Τζόνσον µε την Ελλάδα είναι γνωστή, µε τον ίδιο να µην έχει κρύψει την αγάπη του για τη χώρα µας και τον ελληνικό πολιτισµό, ενώ οµιλεί και αρχαία ελληνικά, όπως θα θυµάται κανείς από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωµένων Εθνών για το Κλίµα το 2021, όπου είχε απαγγείλει Σοφοκλή. Οι επισκέψεις του στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από συχνές, αφού ο πατέρας του, Στάνλεϊ Τζόνσον, διατηρεί στο χωριό Χόρτο της Μαγνησίας τη «Villa Irene», µια εξοχική, παραθαλάσσια κατοικία, εναρµονισµένη µε την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, την οποία ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας επισκέπτεται συχνά, όπως και διάφορους προορισµούς της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας.

7
Στην ταβέρνα «Βαρβιτσιώτης», ένα από τα παραδοσιακά στέκια για τους καλοφαγάδες που επισκέπτονται τα Καλάβρυτα, το «Secret» συνάντησε τον Μπόρις Τζόνσον

Ο ιδιοκτήτης της οικογενειακής ταβέρνας, Κώστας Βαρβιτσιώτης, µίλησε στο «S» για την επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον περιγράφοντας την εµπειρία του από την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας: «∆εν υπήρξε ενηµέρωση. Ηρθε ξαφνικά η συνοδεία του και ζήτησε ένα τραπέζι. Στην παρέα του ήταν τρία άτοµα. Ο ίδιος ήταν πολύ φιλικός, ανέλπιστα απλός και λιτός. Με εντυπωσίασε. ∆εν είχε έπαρση. Ηταν ένας απλός άνθρωπος, που, αν δεν ήταν ο Μπόρις Τζόνσον, δεν θα καταλάβαινες ότι ήταν κάτι τέτοιο. Περιµένεις να δεις έναν φλεγµατικό Αγγλο, µε ύφος λίγο σνοµπ, και ξαφνικά βλέπεις έναν άνθρωπο που νοµίζεις ότι είναι Ελληνας. Εµένα µε άρπαξε αγκαλιά να βγάλουµε φωτογραφία όταν του το ζήτησα. Ηταν πρόσχαρος».

8
9
10
11


Το μενού

Οσο για τις γευστικές επιλογές του πρώην πρωθυπουργού, αυτές είχαν έντονα ελληνικό άρωµα, από την τοπική κουζίνα των Καλαβρύτων, όπως µας είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης: «Εφαγε αγριογούρουνο, κυνήγι Ερυµάνθου στιφάδο. Οι άλλοι επέλεξαν παραδοσιακά πιάτα: αρνάκι λαδορίγανη και ένα φιλέτο χοιρινό. Είδαν τον κατάλογο και πήραν επίσης τη δική µας σαλάτα, “Βαρβιτσιώτης”, και µια τριλογία αλοιφών µε τζατζίκι, τυροκαυτερή και αρµούζι, µια αλοιφή τοπική, την οποία κάνουµε εµείς µε γιαούρτι και φέτα Καλαβρύτων ΠΟΠ και συνοδεύεται µε παξιµάδια χαρουπιού. Ηπιαν κρασάκι κόκκινο, τοπικό, δικό µας».

Κώστας Βαρβιτσιώτης: Έφαγε αγριογούρουνο, κυνήγι Ερυμάνθου στιφάδο. Οι άλλοι επέλεξαν αρνάκι λαδορίγανη και φιλέτο χοιρινό


Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας δήλωσε ακόµα: «Με εντυπωσίασε το γεγονός της απλότητας του Τζόνσον, η διάθεσή του να φωτογραφηθεί µε ανθρώπους που του το ζήτησαν, έστω κι αν κάποιοι το έκαναν την ώρα που έτρωγε». Και συµπλήρωσε: «Σηκώθηκε να πληρώσει ο ίδιος. ∆εν το συνηθίζουν οι Ελληνες πολιτικοί. Ξέρετε, εδώ ο τελευταίος βουλευτής στην Ελλάδα θα στείλει τον ιδιαίτερό του». Μάλιστα, όπως µας είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο Μπόρις Τζόνσον ήταν γνώστης της ιστορίας των Καλαβρύτων, ενώ στη σύντοµη συνοµιλία που είχαν του µίλησε για τις γνώσεις του στα αρχαία ελληνικά. «Πιστεύω ότι, επειδή ξέρει την ελληνική µυθολογία, µπορεί να συνδύασε το αγριογούρουνο που πήρε για να φάει µε τον Ερυµάνθιο Κάπρο της µυθολογίας».

3
12

Ο δήµαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, δεν συνάντησε τον Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, όπως είπε στο «S», η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας να επισκεφθεί την περιοχή συµβάλλει στην τουριστική προβολή της: «Ηταν ιδιωτική επίσκεψη. Μέσα από ένα τουριστικό γραφείο είχε κλείσει για να µείνει σε ένα συγκρότηµα µε ξύλινα σπίτια, το οποίο βρίσκεται στον δρόµο για το χιονοδροµικό κέντρο, όπου πήγε δύο ηµέρες για σκι. Λόγω της επίσκεψης του Μπόρις Τζόνσον, µε την “εµβέλεια” που έχει, ακούστηκαν τα Καλάβρυτα».

Φίλιππος Παπαγεωργίου: Προτίμησε φαγητά της σούβλας. Κοντοσούβλι, κοκορέτσι, τα απαγορευμένα της Αγγλίας. Πήραν και παϊδάκια


Τα παραδοσιακά εστιατόρια είχαν την τιµητική τους στις ολιγοήµερες διακοπές του Τζόνσον. Στην ταβέρνα «Η στάνη» ο Βρετανός πολιτικός δοκίµασε ελληνικά εδέσµατα και απέδειξε για ακόµα µια φορά ότι είναι λάτρης του ελληνικού φαγητού. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Φίλιππος Παπαγεωργίου, είπε στο «S»: «Ευγενέστατος άνθρωπος. ∆εν ξεχώριζε, δεν το έπαιζε ότι ήταν πρώην πρωθυπουργός. Ηταν πρόθυµος να βγάλει φωτογραφίες µε όλους, δεν αρνήθηκε σε κανέναν. Προτίµησε φαγητά της σούβλας, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, τα απαγορευµένα της Αγγλίας. Πήραν και παϊδάκια. Ηπιαν κρασί και πλήρωσε ο ίδιος. Ηρθε µε την κόρη του και άλλον έναν κύριο. Η ασφάλειά του καθόταν λίγο πιο δίπλα».

Θανάσης Παπαδόπουλος: Μέσα από ένα τουριστικό γραφείο είχε κλείσει για να μείνει σε ένα συγκρότημα με ξύλινα σπίτια


Ο διευθυντής του «Καλάβρυτα News», Νίκος Κυριαζής, συνάντησε τον Μπόρις Τζόνσον και συνοµίλησαν. Οπως είπε στο «S», ήταν εξαιρετικά φιλικός, ενώ τόνισε πως για την επίσκεψή του δεν γνώριζε κανείς: «∆εν επισκέφθηκε σηµεία αναφοράς, όπως τα σπήλαια και τα µοναστήρια. Εκανε τουρ στην ενδοχώρα των Καλαβρύτων. Ηταν καθαρά τουριστικού ενδιαφέροντος η επίσκεψη. Ηξερε την ιστορία των Καλαβρύτων και δήλωσε ότι... ψηφίζει Καλάβρυτα».

kalavruta