Η επίθεση που δέχτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης στα Εξάρχεια φέρνει στην επικαιρότητα ένα ζήτηµα άκρως επικίνδυνο για τη ∆ηµοκρατία: τη βία εναντίον πολιτικών προσώπων -κυρίως από περιθωριακές οµάδες-, που στην ουσία είναι βία κατά του κοινοβουλευτισµού. Ο ξυλοδαρµός του προέδρου του ΜέΡΑ25 είναι το τελευταίο, πρόσφατο περιστατικό βίας εναντίον πολιτικού προσώπου. Πρόκειται για ένα φαινόµενο που εκδηλώθηκε ιδιαίτερα κατά τα χρόνια της κρίσης και των Μνηµονίων, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι ακόµα και τώρα, που δεν αντιµετωπίζουµε ως χώρα τα οικονοµικά προβλήµατα του παρελθόντος, ένα, µικρό ευτυχώς, τµήµα της ελληνικής κοινωνίας δεν θεωρεί τη βία ως µέσο έκφρασης της δικής του διαµαρτυρίας κατά του πολιτικού συστήµατος.

varoufakis
▶Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΜΕ ΕΜΦΑΝΗ ΤΑ ΣΗΜΑ∆ΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ∆ΕΧΘΗΚΕ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Πριν από τον ξυλοδαρµό του Γιάνη Βαρουφάκη, θύµα έντονου προπηλακισµού είχε πέσει στις 11 του µηνός ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ∆ηµήτρης Βίτσας στο Ιλιον. Ο βουλευτής είχε πάει στον συγκεκριµένο δήµο για να συµµετάσχει σε εκδήλωση διαµαρτυρίας στη µνήµη των θυµάτων της σιδηροδροµικής τραγωδίας των Τεµπών. Τον Βίτσα εξύβρισαν άτοµα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Βεβαίως, επειδή θεωρήθηκε ότι κινήθηκαν οι αντιεξουσιαστές επιθετικά εναντίον του βουλευτή, παρενέβησαν άλλοι διαδηλωτές και προκλήθηκε σύγκρουση. Την ευθύνη της φραστικής επίθεσης στον ∆ηµήτρη Βίτσα ανέλαβε η «Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων-Καµατερού».

∆ύο χρόνια πριν, τον Νοέµβριο του 2021, προπηλακίστηκε, αλλά και χτυπήθηκε έξω από το Πολυτεχνείο, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός. Ο κ. Μανιός είχε µεταβεί στο Πολυτεχνείο για να παρευρεθεί στους εορτασµούς για την 48η επέτειο.

manios
▶ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΧΕ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2021

Η προηγούµενη επίθεση ή προπηλακισµός σε βάρος βουλευτή είχε σηµειωθεί το 2019, και µάλιστα σε… ξένο έδαφος. Ηταν Μάρτιος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεµένος είχε βρεθεί στην Αυστραλία για τις εκδηλώσεις της ελληνικής Οµογένειας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόµη κυβέρνηση και ο Γ. Βαρεµένος είχε τη θέση του β’ αντιπροέδρου της Βουλής και εκπροσωπούσε στις εκδηλώσεις αυτές το ελληνικό Κοινοβούλιο. Μόλις τον αντελήφθησαν, άρχισαν να τον βρίζουν και να τον αποκαλούν «αλήτη» και «προδότη», προφανώς αναφερόµενοι στη Συµφωνία των Πρεσπών για την ονοµασία των Σκοπίων.

Στο Πολυτεχνείο

Εναν χρόνο πριν, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαµε περιστατικά προπηλακισµού στο Πολυτεχνείο και πάλι εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που τη φορά εκείνη δεν είχαν, ευτυχώς, σηµειωθεί ξυλοδαρµοί όπως στην περίπτωση του Νίκου Μανιού.
Ο τότε υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, υπήρξε θύµα προπηλακισµού στο Πολυτεχνείο, όταν παρευρέθηκε στον εορτασµό της επετείου. Ο Κ. Γαβρόγλου, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόταν και από άλλα στελέχη του κόµµατος, µεταξύ των οποίων οι Π. Ρήγας, Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, Θ. ∆ρίτσας, Ν. Τόσκας και Ανν. Καββαδία. Την αντιπροσωπεία αυτή εµπόδισε οµάδα φοιτητών να καταθέσει στεφάνι.

Τον Μάιο του 2018 υπήρξε ένα άγριο περιστατικό βίας σε βάρος του τότε δηµάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Η επίθεση ήταν άγρια, όπως και ο ξυλοδαρµός του. Ο Γ. Μπουτάρης συµµετείχε σε εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ως δικαιολογία για την ούτως ή άλλως απαράδεκτη επίθεση στον δήµαρχο θεωρήθηκαν η χαλαρή στάση του απέναντι στην Τουρκία και δηλώσεις του για τους Ποντίους.

mpoutaris
▶ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2018 ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΕΝΑ ΑΓΡΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΒΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ∆ΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Στη Θεσσαλονίκη επίσης, την ίδια χρονιά και κατά τον µήνα Οκτώβριο, είχαµε επίθεση σε βάρος του πρώην υφυπουργού Παιδείας, επί ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζουράρι. Ο Κ. Ζουράρις, βουλευτής τότε των ΑΝ.ΕΛ., είχε θελήσει να παραστεί στο συλλαλητήριο που είχε διοργανωθεί για το όνοµα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής ∆ηµοκρατίας της Μακεδονίας. Μόλις τον αντιλήφθηκε οµάδα ατόµων που ήταν στη συγκέντρωση, τον έβρισε, τον προπηλάκισε και τον κυνήγησε. ∆ιασώθηκε από άλλους διαδηλωτές.
Οι Πόντιοι υπήρξαν άλλη µία δικαιολογία για να σηµειωθεί επίθεση σε βάρος πολιτικών προσώπων. Τον Νοέµβριο του 2015 και σε συγκέντρωση των ποντιακών οργανώσεων στην Πλατεία Συντάγµατος υπήρξε βιαιοπραγία σε βάρος του βουλευτή της Νέας ∆ηµοκρατίας Γιώργου Κουµουτσάκου, ενώ προπηλακίστηκε και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ως φυσικούς αυτουργούς ο Γ. Κουµουτσάκος είχε καταγγείλει στη Βουλή οπαδούς της Χρυσής Αυγής, έχοντας µάλιστα κατονοµάσει τον βουλευτή της Χ.Α. Αντώνη Γρέγο ως ευρισκόµενο στο εγγύτερο σηµείο όπου έγινε ο ξυλοδαρµός του.

koumoutsakos
▶ Ο Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΕΙΧΕ ∆ΕΧΘΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΠΑ∆ΟΥΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Οπως προαναφέρθηκε, στα χρόνια της κρίσης και των Μνηµονίων είχαµε αρκετές επιθέσεις σε βάρος πολιτικών προσώπων. Την ίδια τύχη πάντως µε τον δήµαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη είχε και ο δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καµίνης, το 2012. ∆εν ξυλοκοπήθηκε, βεβαίως, αλλά είχε δεχθεί φραστικό προπηλακισµό παραµονές Χριστουγέννων, στην Πλατεία της Αγίας Ειρήνης, από κουκουλοφόρους.

Τον Νοέµβριο του 2011 η ΠΑΣΠ είχε διοργανώσει εκδήλωση στο Ιόνιο Πανεπιστήµιο, στην Κέρκυρα, για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ είχε την έµπνευση να καλέσει στην εκδήλωση τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Τζουµάκα, που είχε διατελέσει πρόεδρος της ΕΦΕΕ και µέλος του Συντονιστικού Οργάνου του Πολυτεχνείου κατά την εξέγερση των φοιτητών. Μόλις όµως είδαν κάποιοι τον Στ. Τζουµάκα, άρχισαν να τον βρίζουν, να λένε συνθήµατα εναντίον του και έτσι εκείνος αναγκάστηκε να φυγαδευθεί. Στη συνέχεια σηµειώθηκαν µικροσυµπλοκές µεταξύ των φοιτητών.

Πρόκειται για ένα φαινόµενο που εκδηλώθηκε ιδιαίτερα κατά τα χρόνια της κρίσης και των Μνηµονίων


Μετά την εκλογική ήττα Καραµανλή το 2009, στην εξουσία είχε ανέβει το ΠΑΣΟΚ και υπουργός Υγείας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Φουλ τα Μνηµόνια και ο έλεγχος από το ∆ΝΤ. Ενώ κατευθυνόταν προς τη Βουλή µε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ο Α. Λοβέρδος στο ύψος του Αγάλµατος του Τρούµαν δέχτηκε επίθεση. Τον εξύβρισαν αλλά και έσπασαν τον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου του. Επίσης, καθώς έµπαιναν στη Βουλή η τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, και οι βουλευτίνες του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη, Ολγα Ρεντάρη-Τέντε αλλά και η συνάδελφός τους της Ν.∆. Ευγενία Τσουµάνη-Σπέντζα, δέχτηκαν επίθεση µε µπουκάλια και πέτρες από συγκεντρωµένους.

Πέτρες

Την ίδια χρονιά που τα πνεύµατα ήταν ιδιαίτερα οξυµµένα, είχε δεχθεί επίθεση µε γιαούρτια στην Κερατέα ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο Θ. Πάγκαλος είχε πάει σε ταβέρνα µε τη σύζυγό του και φίλους. Κάτοικοι της Κερατέας που αντιδρούσαν στη δηµιουργία χώρου υγειονοµικής ταφής στην περιοχή τους του πέταξαν γιαούρτι, κάποιος επιχείρησε να τον χτυπήσει µε µια σπασµένη καρέκλα και στη συνέχεια πέταξαν πέτρες στο αυτοκίνητό του, αλλά και σε αυτοκίνητα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, φίλων του κ. Πάγκαλου. Ο Πάγκαλος είχε καταγγείλει ως διοργανωτή των επεισοδίων το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Μελέτη Πόγκα και τον πρώην δήµαρχο Κερατέας, Σταύρο Ιατρού.

pagkalos
▶ O ΘΕΟ∆ΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΙΧΕ ∆ΕΧΘΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ

Την πιο βάναυση επίθεση και ξυλοδαρµό πάντως τα είχε υποστεί ο σηµερινός αντιπρόεδρος της Ν.∆. και υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, το 2010, όταν φυγαδεύτηκε αιµόφυρτος. Το αιµατηρό επεισόδιο σε βάρος του συνέβη στο κέντρο των Αθηνών τον ∆εκέµβριο του 2010. Είχε ξεκινήσει διαδήλωση εναντίον των οικονοµικών µέτρων της τότε κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Το κλίµα της εποχής στους δρόµους ήταν εχθρικό για το σύνολο του πολιτικού συστήµατος και όχι µόνον σε σχέση µε τους κυβερνητικούς. Κάποιοι διαδηλωτές λοιπόν έτυχε να δουν τον Κωστή Χατζηδάκη να περπατάει στην Πανεπιστηµίου και άρχισαν να τον βρίζουν. Ορισµένοι του πέταξαν και αντικείµενα, τα οποία τον βρήκαν στο πρόσωπο και τον τραυµάτισαν. Τελικά οι άνδρες που τον συνόδευαν τον φυγάδευσαν µέχρι τη Βουλή, όπου και περιποιήθηκαν τα τραύµατά του.

xatzidakis
▶Ο ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΒΑΝΑΥΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟ 2010

Την ίδια χρονιά και στην πορεία για την Πρωτοµαγιά διαδηλωτές επιτέθηκαν στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαµάνη. Τον είχαν εντοπίσει στην Πλατεία Κοραή, τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον βρίζουν. Από τη σύγχυση λόγω της επίθεσης ο Απόστολος Κακλαµάνης αισθάνθηκε δυσφορία και γι’ αυτό για προληπτικούς λόγους είχε µεταφερθεί σε νοσοκοµείο.
Πριν πάντως από την εκδήλωση της µνηµονιακής κρίσης, µε έντονα χαρακτηριστικά, θύµα επίθεσης υπήρξε και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυµίου. Ηταν το καλοκαίρι του 2008 όταν, βγαίνοντας από το γραφείο του στη Σόλωνος, δέχτηκε χτύπηµα στο κεφάλι µε σιδηρολοστό από άγνωστο άτοµο. Ευτυχώς το χτύπηµα δεν ήταν δυνατό, όµως χρειάστηκε να µεταφερθεί στον «Ευαγγελισµό» και να του κάνουν ράµµατα…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 18/3/23