Τον φωνάζουν Παύλο ή Πολ, ή Πάμπλο ή Πάουλ, το επιχειρηματικό προσωνύμιο «Mr CocoMat» είναι, ωστόσο, αυτό που τον κάνει αναγνωρίσιμο στα πέρατα του γης. Είναι αυτοδημιούργητος, αεικίνητος, αυθόρμητος, πνευματώδης και πλάστης αποφθεγμάτων. Είναι επίσης 65 ετών (στα χαρτιά) αλλά αισθάνεται 25 (στην καθημερινότητά του), φρέσκος κι ετοιμοπόλεμος, γεμάτος όνειρα, σχέδια, στόχους και φιλοδοξίες - η φήμη του ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και οι τραπεζικές καταθέσεις του τη φαντασία. Δεν έχει κινητό ούτε γραφείο.

Σπανίως μπαίνει σε αυτοκίνητο (έχει χάσει τρεις φορές το δίπλωμα οδήγησης) και ποτέ σε ασανσέρ (ακόμη και αν πρέπει να ανεβεί στον τελευταίο όροφο κάποιου νεοϋορκέζικου ουρανοξύστη). Είναι χορτοφάγος, δεν πίνει, δεν καπνίζει, δεν ξενυχτά, δεν φοράει γραβάτα ούτε κοστούμι, παρά μόνο ένα λινό παντελόνι «βάλε-πλύνε/πλύνε-βάλε». Απεχθάνεται να δίνει συνεντεύξεις καθισμένος σε πολυθρόνες και καρέκλες, και λατρεύει να μιλά κάνοντας ποδήλατο και τραμπολίνο - ή στη χειρότερη, αραχτός σε στρώμα. Δηλώνει υπέρμαχος της πιο απόλυτης ελευθερίας και πολέμιος της όποιας ταμπέλας.

Στις εκδηλώσεις που τον καλούν συνηθίζει να πηγαίνει με κοντό παντελονάκι φτιαγμένο από παλιά σεντόνια και σε δεξιώσεις του Προεδρικού Μεγάρου με δίχρωμα σανδάλια από ρετάλια που σχεδιάζει η κόρη του. Τώρα έκανε το κόμμα «Ευ» και ετοιμάζεται να κατέβει στις εκλογές. Αντισυμβατικός ή απολύτως συμβιβασμένος με την άνεση που σου δίνει το χρήμα να πράττεις ό,τι σου κατέβει στο μυαλό; Ένα αερικό στον κόσμο του επιχειρείν ή ένας businessman που η τρέλα του δεν είναι τίποτα περισσότερο από κοπανιστός αέρας; Sui generis ή προσποιητά εναλλακτικός; Αιρετικός ή απλώς εγωκεντρικός;

Η αγάπη του για το ποδήλατο και ο γιος του Τζέιμς που βρέθηκε σε Ρεάλ και Άγιαξ

Για την ώρα, κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά...

____

 

Το ξεκίνημά του

Στον αριθμό 114 της οδού Ερμού βρίσκεται το πολιτικό του ορμητήριο. Εκεί καταστρώνει τα σχέδιά του, εκεί συναντάει κόσμο, εκεί υπόσχεται πως μαζί του μπορούμε να δούμε καλύτερες μέρες ως έθνος, από εκεί οργάνωσε την περασμένη Κυριακή την πρώτη του συγκέντρωση-εξόρμηση με ποδήλατα στον λόφο της Πνύκας. Στον χώρο δεσπόζουν δύο κρίκοι απ’ τους οποίους κρεμιέται σε καθημερινή βάση μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του νεοσύστατου κόμματος «Ευ», αποτίνοντας φόρο τιμής στη φιλοσοφία του τού Ευ Ζην, αυτό δηλαδή για το οποίο, όπως λέει, αγωνίζεται μια ολόκληρη ζωή.

Γεννημένος το 1958 στη Σπάρτη, αντισυμβατικός και αντικομφορμιστής, είναι πλέον πολύ πλούσιος και δεν έχει χρόνο να ξαπλώσει στα περίφημα στρώματα που παράγει ο ίδιος!

Ο «Mr Coco-Mat» γεννιέται στη Σπάρτη το 1958. Ο πατέρας του είναι εργάτης στη Γερμανία και τον βλέπει σπάνια, μέχρι τα 18 του μόνο τα καλοκαίρια. Άλλη λύση δεν υπήρχε, ο ξενιτεμός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να ζήσει την οικογένεια. Όσο εκείνος φροντίζει τα κάρβουνα για τη θέρμανση στον αμερικανικό στρατώνα της Στουτγκάρδης, η φαμίλια μπορεί να έχει τα στοιχειώδη αγαθά για την επιβίωσή της.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, ο Παύλος δεν θα ακούσει ποτέ τον πατέρα του να μεμψιμοιρεί, να γκρινιάζει ή να παραπονιέται για την άδικη ζωή. Στο πρόσωπό του αντικρίζει έναν άνθρωπο δοτικό, χαμογελαστό και κυρίως ανθεκτικό στα δύσκολα. Έναν «δάσκαλο» που του μαθαίνει ότι η ευτυχία μετριέται με σταγόνες ιδρώτα.

Στα 15 του μετακομίζει με τη μητέρα του και τον αδελφό του στην Αθήνα και στα 18 δίνει εξετάσεις και περνάει στη Γυμναστική Ακαδημία. Το 1980, όταν πλέον αποφοιτά, εργάζεται για ένα μικρό διάστημα ως γυμναστής, δίνει εξετάσεις στην ΑΣΟΕΕ ενώ, λίγο μετά, έχοντας ελάχιστα χρήματα στην τσέπη αποφασίζει να γυρίσει ολόκληρη την Ευρώπη. Περιπλανάται σε κάθε σημείο της, κοιμάται κάτω από γέφυρες, περνάει δύσκολα αλλά συναρπαστικά. Όταν επιστρέφει στην Ελλάδα, μιλάει επτά γλώσσες (απόρροια της συναναστροφής του με τους ανθρώπους) και είναι παντρεμένος με τη γυναίκα της ζωής του, Μίριαμ.

Ξεκινά να εργάζεται και πάλι ως γυμναστής στη Σιβιτανίδειο, καθώς και σε ένα κατάστημα με τουριστικά είδη στο Μοναστηράκι, επειδή τα χρήματα είναι λίγα. Εκεί, στη νούμερο ένα αγορά τουριστικών προϊόντων της χώρας, τον ρωτάει μια μέρα ένας Ολλανδός από πού μπορεί να αγοράσει ένα στρώμα. Ο Πολ τον στέλνει σε κάποια γειτονική επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης τον ευχαριστεί και ζητά τη βοήθειά του για να εξάγει στρώματα στο εξωτερικό. Η ιδέα της Coco-Mat έχει μόλις γεννηθεί. Ο δαιμόνιος Σπαρτιάτης αποφασίζει να δημιουργήσει οικολογικά στρώματα με υλικά από τη φύση, όπως φύκια, βαμβάκι, κοκοφοίνικα, φυσικό καουτσούκ, μετάξι και πούπουλα. Του λένε πως κάνει λάθος, ότι πρέπει να τα φτιάξει από ακρυλικό, εκείνος δεν ακούει κανέναν και η απόλυτη επιτυχία τού δίνει το χέρι της ταξιδεύοντάς τον -μαζί με τα στρώματά Coco-Mat- από μια αποθήκη στα Πατήσια σε κάθε γωνιά τής Γης: από το Βέλγιο μέχρι την Κίνα και από τη Σαουδική Αραβία μέχρι τη Νέα Υόρκη. Ο Πολ, παρά τα χρήματα που κερδίζει και τα αμέτρητα βραβεία που αποσπά, δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Κατασκευάζει ποδήλατα από ξύλο βελανιδιάς (με ένα τέτοιο είχε ξεκινήσει από την Αθήνα για το Έβερεστ για λογαριασμό της WWF, με σκοπό να αφυπνίσει τον κόσμο για τη σωτηρία του πλανήτη), ενώ μπαίνει δυναμικά και στον ξενοδοχειακό τομέα.

Ωστόσο, ένα από τα ξενοδοχεία του, και συγκεκριμένα το δεκαώροφο «CocoΜat Athens BC», καλείται να το πληρώσει πολύ ακριβά, καθώς η Πολεοδομία Αθηνών τού έχει επιβάλει βαρύτατα πρόστιμα και το ΣτΕ έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων και του δώματος. Ο λόγος; Το δυσθεώρητο ύψος του κρύβει την Ακρόπολη, ήτοι το σημαντικότερο μνημείο της κλασικής αρχαιότητας. Εν αναμονή των εξελίξεων (που ως φαίνεται θα είναι χρονοβόρες, όπως με όλα τα πολεοδομικά μπάχαλα της χώρας) ο «Mr Coco-Mat» μάς καλεί επιδεικτικά, πριν ασχοληθούμε με αυτόν να ρίξουμεμια ματιά στις... υπόλοιπες αυθαιρεσίες των Αθηνών...

Περνώντας στην προσωπική ζωή του υπερ-επιτυχημένου επαγγελματικά Πολ, τα φώτα της δημοσιότητας μοιάζουν να χαμηλώνουν. Πίσω τους στέκει μια ευτυχισμένη οικογένεια με «αρχηγό» την Ολλανδή σύζυγό του, Μίριαμ.

Ο μεγάλος έρωτας

Τη γυναίκα που γνώρισε όταν υπηρετούσε ως στρατιώτης στη Σάμο και με την οποία πορεύεται (ακόμη ερωτευμένος) μια ολόκληρη ζωή, παρότι, όπως δηλώνει χαριτολογώντας, «η μάνα μου, όπως κάθε κλασική Ελληνίδα, στην αρχή δεν την ήθελε. Δεν μπορούσε να δεχτεί ότι θα παντρευτώ ξένη». Μαζί αποκτούν τέσσερα παιδιά: Τον 33χρονο σήμερα Βίλεμ, την 30χρονη Έμα, τον 27χρονο Τζέιμς και τον 21χρονο Τομ. Τον Βίλεμ, ο οποίος έζησε για μεγάλο διάστημα στις φαβέλες της Βραζιλίας για να βιώσει από πρώτο χέρι τη βιαιότητα της φτώχειας, τον γνωρίσαμε πριν από μερικά χρόνια, όταν πατέρας και γιος αποφάσισαν να κάνουν ένα περιπετειώδες ταξίδι με ποδήλατο από το Άμστερνταμ στην Αθήνα. «Όπως συμβαίνει συχνά με τους πατεράδες και τους γιους, υπήρχαν κόντρες. Σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος για να τις λύσουμε είναι να κάνουμε μαζί ένα μεγάλο ταξίδι. Πήραμε τα ποδήλατα και διασχίσαμε την Ευρώπη, περάσαμε τις Άλπεις, χωρίς κινητά τηλέφωνα. Μια μικρή οδύσσεια. Όταν πια φτάσαμε στην Αθήνα, η σχέση μας ήταν άλλη...», έχει δηλώσει ο «Mr Coco-Mat» για τον πρωτότοκο γιο του, ο οποίος είναι πλέον ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που κατασκευάζει και εμπορεύεται τα διάσημα ξύλινα ποδήλατα.

22

Το όνομα της κόρης του Έμας μπαίνει στην πρώτη γραμμή πέρυσι τον χειμώνα, με αφορμή... τα σανδάλια που φόρεσε ο «Mr CocoMat» για να παρευρεθεί σε δεξίωση που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας.

Η ανατρεπτική και... ανεπίτρεπτη για πολλούς «αμφίεση» του Πολ Ευμορφίδη σχολιάστηκε αρνητικά, με εκείνον να απαντά: «Αυτά βρήκα εκείνη την ώρα, αυτά φόρεσα. Τα σανδάλια είναι μια ιδέα της κόρης μου, Έμας, η οποία εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση και βρίσκεται πίσω από το brand σανδαλιών EF 93... Είναι η νίκη που εξάγουμε από την Ελλάδα, από τον πολιτισμό μας». Η μεγαλύτερη νίκη που έχει βιώσει, ωστόσο, ο ίδιος ως πατέρας αφορά το πρόσωπο του δεύτερου γιου του, Τζέιμς, «το παιδί-θαύμα της Ρεάλ και του Άγιαξ», όπως δικαίως είχε χαρακτηριστεί από τον Τύπο της εποχής.

Ο Τζέιμς ήταν μόλις πέντε ετών, όταν ένα χτύπημα στο ποδόσφαιρο τον οδηγεί στο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώνεται ότι η κατάσταση του παιδιού είναι πολύ σοβαρή. Μια κύστη «έτρωγε» τον μυελό των οστών του, η ασθένεια ήταν δύσκολη, κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά αν θα μπορούσε να σώσει το πόδι του μικρού Τζέιμς - μαζί με τη ζωή του. Τελικά, το κατάφερε ένας Έλληνας γιατρός, με τη συνέχεια να αποτελεί πολλά παραπάνω από ένα απλό μάθημα επιβίωσης. Ο μικρός, παρά το τεράστιο πρόβλημα στο πόδι, διέψευσε τις προγνώσεις που τον ήθελαν να μην μπορεί να περπατήσει και αναδείχτηκε σε μεγάλο ταλέντο του ποδοσφαίρου κατορθώνοντας να παίξει μπάλα στις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου, τον Άγιαξ και τη Ρεάλ. Κάποιος μεγάλωσε τα παιδιά του, ώστε να μη φοβούνται, να μη διστάζουν, να τολμούν, να ρισκάρουν και να στο τέλος να κερδίζουν...

Επιστρέφοντας στα έργα και τις ημέρες του υπερδραστήριου «Mr Coco-Mat», και πριν περάσουμε στην πολιτική, δεν μπορούμε να να μην κάνουμε μία στάση στην ταινία «Power of the Heart» στην οποία συμμετείχε με μαζί με άλλους αλχημιστές της ζωής όπως ο Paulo Coelho. Εκεί, μίλησε για τη δύναμη της θέλησης και τις εμπειρίες του, συνεπαίρνοντας τους θεατές με το μότο: «Ζήστε με την καρδιά σας, επιστρέψτε στα βασικά, ελευθερώστε την ψυχή και το μυαλό σας και απολαύστε τη ζωή». Στην τηλεόραση, πάλι, τον είδαμε ως κριτή στο σόου «Dragon’s Den», όπου σύμφωνα με δήλωσή του, έλαβε μέρος για να βοηθήσει τους νέους να απομυθοποιήσουν την επιχειρηματικότητα.

Ταινία, ΤV και πολιτική...

Τον προσωπικό του μύθο, πάντως, επιθυμεί να τον «διανθίσει» ακόμα περισσότερο, αν κρίνουμε από την πρόσφατη απόφαση της καθόδου του στον πολιτικό στίβο της χώρας. Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για το κεφάλαιο «Πολ και Πολιτική;». Όχι πολλά για τον ίδιο πέρα από την πολλάκις δεδηλωμένη αποστροφή του απέναντι στους πολιτικούς. Και αν και στα χρόνια της νιότης του ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ, στη συνέχεια απομυθοποίησε με τον δικό του... μοναδικό τρόπο πρόσωπα και καταστάσεις. «Πώς να βοηθήσουν οι πολιτικοί τον τόπο; Αφού είναι σάπιοι. Πώς να έχει ιδέα κάποιος πολιτικός, όταν ο τρόπος ζωής του είναι δηλητηριασμένος με αυτοκίνητα και καυσαέρια, μακριά από τη φύση και την καρδιά του; Πώς να σε πείσει να κάνεις λιτότητα ένας πολιτικός που έχει μια κοιλιά μέχρι εκεί; Σημειολογικά και μόνο δεν μπορείς να ακούσεις έναν άνθρωπο που δεν είναι ικανός να κάνει κουμάντο στο στόμα του... Δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Καλό παιδί ο Σταύρος ο Θεοδωράκης. Τώρα με το Ποτάμι, με είχε πάρει τηλέφωνο, αλλά είμαι σε άλλο πλανήτη εγώ... Ο Πάγκαλος ήθελε να μου κάνει συνέντευξη για μια εκπομπή στην τηλεόραση. Είπα να τον βάλω πάνω σε ένα ποδήλατο και αν αντέξει (το ποδήλατο), είμαι μέσα... Ποια είναι η γνώμη μου για την τρόικα; Μας βλέπουν ως τους χοντρούς που δεν έχουν σηκώσει ποτέ τα μανίκια. Άμα καταλάβει η τρόικα ότι είσαι αυτόφωτος και αυτοκινούμενος, δεν σε πλησιάζει.. Τις συνήθειές μας να αλλάξουμε και να σηκώσουμε τα μανίκια και δεν θα υπάρχει τρόικα μετά».

_____

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πολ θα κινηθεί προεκλογικά με το τρίπτυχο «Ήλιος, θάλασσα κι επιστροφή στις ρίζες μας» (δηλαδή στα χωριά μας/όσοι δεν έχουν, έχασαν), ποντάροντας στην ψήφο των νέων και των αναποφάσιστων. Μένει να αποδειχθεί αν θα μπορέσει να αποφύγει, και στον δρόμο της πολιτικής, τις λακκούβες που με τόση μαεστρία «μανουβράρει» στους δρόμους των Αθηνών και αν θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές να δίνει την ίδια απάντηση κάθε φορά που τον ρωτούν «πού πάμε»; «Δεν ξέρω. Κοίτα, όμως, τι ωραία που είναι...».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 29/4/2023.