Η εκλογική διαδικασία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, βεβαίως. Οσο σοβαρή, όμως, κι αν είναι, διότι από αυτήν εκλέγεται η κυβέρνηση του τόπου, από τις εκλογές ουδέποτε έλειψαν οι παραδοξότητες, με πρωταγωνιστές κυρίως τους ίδιους τους ψηφοφόρους. Ενίοτε και τα ίδια τα κόμματα. Εχουμε ακούσει όλοι για την έκφραση «δαγκωτό», που ισχύει μέχρι τις μέρες μας και έχει μείνει από την εποχή που οι πολίτες δεν ψήφιζαν με ψηφοδέλτιο, αλλά με σφαιρίδιο. Το οποίο το δάγκωνε ο ψηφοφόρος, για να δείξει ότι ήταν οπαδός του κόμματος ή του υποψηφίου υπέρ του οποίου το έριχνε στην κάλπη.

Μια άλλη εκλογική έκφραση, που, όμως, δεν έφτασε μέχρι τις μέρες μας, ήταν οι «κουμπάροι». Ο κουμπάρος δεν ήταν παρά ο εκπρόσωπος του υποψηφίου στο εκλογικό κέντρο, ο οποίος παρακινούσε, κάποτε, τον ψηφοφόρο να ψηφίσει τον δικό του υποψήφιο.

12_2
Οπως προαναφέρθηκε, τα εκλογικά παράδοξα δεν οφείλονταν μόνο σε ψηφοφόρους, αλλά και σε κόμματα ή στους ίδιους τους υποψηφίους. Είναι γνωστή η φράση του Χαρίλαου Τρικούπη, όταν είχε χάσει τις εκλογές στο Μεσολόγγι όπου εκλεγόταν: «Ανθ’ ημών Γουλιμής». Ο οποίος ήταν μια ασήμαντη πολιτική προσωπικότητα. Ομως, τι είχε κάνει ο Γουλιμής; Πήρε δεκάδραχμα από τη Λαϊκή Τράπεζα, τα έκοψε στη μέση, κράτησε το μισό κομμάτι και το άλλο το έδωσε σε ψηφοφόρους που έλεγαν ότι θα τον ψηφίσουν, αλλά ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος ότι θα τηρούσαν την υπόσχεσή τους. Ετσι, όταν αυτοί έμπαιναν στο εκλογικό τμήμα, έδειχναν στον εκπρόσωπο του Γουλιμή το μισό χαρτονόμισμα που αυτός τους είχε δώσει!

Αυτά, βεβαίως, είχαν συμβεί πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. Ομως, ευτράπελα είχαμε και στις μέρες μας. Για παράδειγμα, σε προηγούμενες ευρωεκλογές έψαχναν τον δικαστικό αντιπρόσωπο συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος και τελικώς τον βρήκε η Αστυνομία σε ξενοδοχείο, όπου είχε πάει, προφανώς κατάκοπος, για να κοιμηθεί, έχοντας μαζί του και τον εκλογικό σάκο!

Περί απατεώνος

Εκτός, όμως, από τον δικαστικό αντιπρόσωπο που προτίμησε να πάει να κοιμηθεί, είχαμε και την περίπτωση ενός δικαστικού αντιπροσώπου που επρόκειτο περί απατεώνος. Το σχετικό περιστατικό είχε συμβεί στις Σέρρες και πρωταγωνιστής ήταν ένας δικηγόρος, ο οποίος, όμως, δεν είχε διοριστεί στη θέση που επιχείρησε να πάρει. Πήγε στο εκλογικό κέντρο και παρέλαβε τον σάκο με τα ψηφοδέλτια, μέχρις ότου ο εκπρόσωπος ενός εκ των κομμάτων που μετείχαν στις εκλογές κατάλαβε ότι δεν ήταν τελικώς δικαστικός αντιπρόσωπος και τον κατήγγειλε.

Στην ίδια περιφέρεια είχε συμβεί και το εξής απίθανο περιστατικό. Πήγαν οι ψηφοφόροι να πάρουν τα ψηφοδέλτια, αλλά, αντί να είναι αυτά με τους υποψηφίους του συγκεκριμένου νομού, ήταν του Νομού Θεσπρωτίας! Επειτα από μια σχετική καθυστέρηση, έφτασαν και τα κανονικά ψηφοδέλτια…

2_4
Αυτά έγιναν στις Σέρρες, αλλά στη Θεσπρωτία είχαν ανάψει για τα καλά τα αίματα. Σε εκλογικό κέντρο πιάστηκαν στα χέρια οι αντιπρόσωποι δύο κομμάτων και ο ένας δάγκωσε το αυτί του άλλου! Επενέβη, βεβαίως, η εφορευτική επιτροπή, η οποία ήταν περισσότερο ψύχραιμη από μια άλλη σε εκλογικό τμήμα στο Ακτιο της Βόνιτσας. Και πώς, βεβαίως, να ήταν ψύχραιμη, όταν διαπίστωσε ότι μέσα στο εκλογικό κέντρο κυκλοφορούσε ανενόχλητο ένα φίδι!

Το ακόλουθο περιστατικό μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά είναι πραγματικό και, επιπλέον, δείχνει διάθεση αυτοσαρκασμού από τον εν λόγω υποψήφιο. Αυτός ο ατυχής δεν είχε κατορθώσει να εκλεγεί και, όταν τον ρωτούσαν για τους σταυρούς που πήρε, απαντούσε ότι πήρε 200 και καμιά 700αριά «αλίμονο»! Περίεργοι τον ξαναρωτούσαν τι εννοούσε και αυτός τους έλυνε την απορία λέγοντας ότι οι «αλίμονο» ήταν αυτοί που τους ρωτούσε αν θα τον ψηφίσουν και απαντούσαν: «Αλίμονο!».

Απίθανες ονομασίες

Οπως είναι γνωστό, συνήθως κατεβαίνουν πολλά κόμματα στις εκλογές, πολλά από τα οποία έχουν και κάποιες απίθανες ονομασίες. Υπήρξε και ένα κόμμα το οποίο πήρε μόνο μία ψήφο, αυτή του ιδρυτή και επικεφαλής του, τον οποίο δεν ακολούθησε κανένας άλλος ψηφοφόρος. Το κόμμα είχε μια ονομασία-σιδηρόδρομο και είχε κατέβει στις πρώτες εκλογές του 2012. Λεγόταν «Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Οχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος» και επικεφαλής του ήταν κάποιος Μιλτιάδης Τζαλαζίδης!

Ο ανταγωνισμός μεταξύ υποψηφίων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας είναι πάντοτε σκληρός. Να, όμως, τι είχε σκαρφιστεί ένας υποψήφιος σε βάρος του ανθυποψηφίου του από το ίδιο κόμμα.

Μάλιστα, το κόμμα ήταν της Ν.Δ. και η εκλογική περιφέρεια η Αττική. Ο ένας, λοιπόν, εκ των υποψηφίων την ημέρα των εκλογών, παίρνοντας την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας που συνήθως αγόραζε, έμεινε άφωνος όταν στη στήλη των Κοινωνικών και στα Πένθη είδε να αναγράφεται το όνομά του. Τελικά κατάφερε να εκλεγεί, διότι περιφερόταν στα εκλογικά κέντρα για να διαπιστώσουν οι ψηφοφόροι ότι… ζούσε!

Δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε η επέμβαση της Aστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να δοθούν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα


Σε εκλογικό κέντρο σε χωριό της Αχαΐας είχε συμπέσει η ημέρα των εκλογών με την ημερομηνία που είχε ορίσει ένα ζευγάρι να παντρευτεί. Ο γάμος έγινε μεν, αλλά οι νεόνυμφοι ήθελαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ετσι όπως ήταν, αυτός με το γαμπριάτικο κοστούμι και η νύφη με το νυφικό της, πήγαν στο εκλογικό τμήμα και ψήφισαν. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, γέμισαν με φωτογραφίες τους τα ΜΜΕ και όχι μόνον τα τοπικά...

Φανατικός οπαδός

Στην Αχαΐα επίσης είχε λάβει χώρα και το ακόλουθο περιστατικό στις εκλογές του 2015, με πρωταγωνιστή ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ και προφανώς φανατικό οπαδό του Γιωργάκη Παπανδρέου. Ο συγκεκριμένος ψηφοφόρος πήρε το ψηφοδέλτιο του κόμματος, το σταύρωσε, αλλά στον φάκελο δεν έριξε μόνο το ψηφοδέλτιο, αλλά και ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ! Πάνω στο ψηφοδέλτιο, μάλιστα, είχε γράψει «ΠΑΣΟΚάρα, πάρε και το τελευταίο πενταευρώ μου»!

Θα κλείσουμε το σύντομο πανόραμα των εκλογικών παραδόξων με την απίθανη περίπτωση ενός ψηφοφόρου στο Αγρίνιο στις εκλογές του 2009, που είχε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο ψηφοφόρος αυτός μπήκε στο εκλογικό κέντρο, ψήφισε, βγήκε και έπειτα από λίγο επέστρεψε και ζητούσε να ανοίξει η κάλπη για να πάρει πίσω το ψηφοδέλτιό του, γιατί είχε μετανιώσει και ήθελε να ψηφίσει αλλιώς...

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/5/23