Αδέρφια, ξαδέρφια, ζευγάρια και λοιπούς συγγενείς είχε η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου και διαλύθηκε µία ηµέρα µετά την ορκωµοσία της λόγω προκήρυξης των επαναληπτικών εθνικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την 25η Ιουνίου µε το σύστηµα της ενισχυµένης αναλογικής.

Ο οικογενειοκεντρικός χαρακτήρας του Κοινοβουλίου αποτελεί ένα φαινόµενο σύνηθες για την ελληνική πραγµατικότητα, ενώ η εκπροσώπηση των µεγάλων πολιτικών τζακιών δεν έλειψε από τη σύνθεση της διαλυθείσης Βουλής, από τα έδρανα της οποίας δεν λείπουν και οι έρωτες ανάµεσα στους υποψηφίους που εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές.

Τη µακρά πολιτική παράδοση της οικογένειας Μητσοτάκη συνεχίζει ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διεκδικεί τη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας στις προσεχείς εκλογές. Η Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του αείµνηστου πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδερφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, µε 17.313 σταυρούς προτίµησης εξασφάλισε την είσοδό της στη Βουλή των Ελλήνων, ως υποψήφια βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια των Χανίων, που για πρώτη φορά, όπως και ολόκληρη η Κρήτη, βάφτηκε γαλάζια.

5
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη

Ο µοναδικός εκπρόσωπος

Μετά την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, ο πρώτος βουλευτής Σερρών, Κώστας Αχ. Καραµανλής, είναι ο µοναδικός εκπρόσωπος της µεγάλης πολιτικής οικογένειας στην εθνική αντιπροσωπεία. Τη γενιά των Παπανδρέου εκπροσωπεί στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξελέγη στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας, ενώ ο αδερφός του Νίκος Παπανδρέου, που τον συνόδευσε στην τελετή ορκωµοσίας την περασµένη Κυριακή, εκπροσωπεί τη χώρα ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ., όπως προέκυψε µετά την παραίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από το αξίωµα.

Ακόµα δύο αδέρφια, αλλά σε διαφορετικά πολιτικά κόµµατα, ορκίστηκαν στη Βουλή την Κυριακή 28 Μαΐου. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, και τον ∆ηµήτρη Βενιέρη-Βελόπουλο, ο οποίος εξελέγη µε τη Νέα ∆ηµοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης.

90
Δημήτρης Βενιέρης-Βελόπουλος και Κυριάκος Βελόπουλος

Οι εξάδελφοι Τσίπρα, πάντως, θα βρίσκονται µαζί στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς ο Γιώργος Τσίπρας συγκέντρωσε 6.992 σταυρούς προτίµησης στην εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση ανάµεσα στους συνυποψηφίους του.

7
Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Τσίπρας

Το επώνυµο «Κεφαλογιάννης»

Από τους 300 βουλευτές που ορκίστηκαν την περασµένη Κυριακή στη Βουλή, οι τρεις φέρουν το επώνυµο «Κεφαλογιάννης» και συνεχίζουν τη µακρά παράδοση της οικογένειάς τους στην πολιτική. Πρόκειται για την πρώην υπουργό Ολγα Κεφαλογιάννη, κόρη του αείµνηστου Γ. Κεφαλογιάννη, η οποία στις εκλογές της 21ης Μαΐου συγκέντρωσε 38.928 σταυρούς και κατετάγη στην τρίτη θέση ανάµεσα στους υποψηφίους της Νέας ∆ηµοκρατίας στην Α’ Αθηνών. Ο γιος του Αχιλλέα, αδερφού του «Τσουρογιάννη», Γιάννης Κεφαλογιάννης, συνεχίζει τη µεγάλη πολιτική παράδοση της οικογένειας των Ανωγείων και στην εκλογική αναµέτρηση της 21ης Μαΐου πέτυχε την εκλογή του στο Κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας 11.364 ψήφους, ενώ αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς στο «γαλάζιο» πλέον Ρέθυµνο της Κρήτης. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2012 σε ηλικία 30 ετών και υπήρξε ο νεότερος βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας στην ΙΕ’ κοινοβουλευτική περίοδο. Την έκπληξη στις τελευταίες εκλογές, όµως, έκανε ο τρίτος Κεφαλογιάννης, ο 28χρονος Κωνσταντίνος, ο οποίος εξελέγη δεύτερος σε σταυρούς βουλευτής στην εξαιρετικά ανταγωνιστική εκλογική περιφέρεια του Ηρακλείου Κρήτης. Μάλιστα, ο Κεφαλογιάννης jr συγκέντρωσε 23.396 ψήφους, µια πραγµατικά εντυπωσιακή επίδοση για πρωτοεµφανιζόµενο υποψήφιο.

9
Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και Όλγα Κεφαλογιάννη

Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, µάλιστα, αποτέλεσε τον νεότερο ηλικιακά βουλευτή όλων των κοµµάτων, γεγονός που τον ανέδειξε σε πρωταγωνιστή της ορκωµοσίας της «Βουλής της µίας ηµέρας», αφού, σύµφωνα µε το κοινοβουλευτικό πρωτόκολλο, ήταν αυτός που συνόδευσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο για την τελετή. Ο Κ. Κεφαλογιάννης στην ορκωµοσία της νέας Βουλής την περασµένη Κυριακή συνοδευόταν από τον θείο του και ευρωβουλευτή της Νέας ∆ηµοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος είχε αναλάβει να «κατατοπίσει» τον πρωτάρη ανιψιό. Μάλιστα, να σηµειωθεί ότι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης µέχρι να µετακοµίσει στις Βρυξέλλες εκλεγόταν στον Νοµό Ηρακλείου από το 1990. Μετά την ορκωµοσία σε κλίµα ενθουσιασµού, ο Κωνσταντίνος συνάντησε την Ολγα Κεφαλογιάννη, µε την οποία φωτογραφήθηκαν µαζί µε τον µικρότερο αδερφό του Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη, Αρη.

Διαφορετικά στρατόπεδα

∆ύο πρώτα ξαδέρφια, αλλά σε διαφορετικά κοµµατικά στρατόπεδα, εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους της Εύβοιας. Ο λόγος για τον πρώην υφυπουργό της Νέας ∆ηµοκρατίας, Σίµο Κεδίκογλου, γιο του πρώην υπουργού του Ανδρέα Παπανδρέου, Βασίλη Κεδίκογλου, ο οποίος µε 15.809 ψήφους είναι ο δεύτερος σε σταυρούς προτίµησης βουλευτής της κεντροδεξιάς παράταξης στην Εύβοια. Ο δε Συµεών Κεδίκογλου, γιος του στρατηγού Αγγελου Κεδίκογλου, εξελέγη στην πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο προσχώρησε µετά την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ.

6
Σίμος Κεδίκογλου και Συμεών Κεδίκογλου

Εκτός από τους βουλευτές και υποψηφίους που συνδέονται µε δεσµούς αίµατος, στα έδρανα της επόµενης Βουλής θα έχουµε και υποψηφίους που, πέρα από «σύντροφοι» στην πολιτική, είναι σύντροφοι και στη ζωή.

Εκτός από σύντροφοι στην Κουμουνδούρου, κάποια υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζί και στη ζωή


Τα ζεύγη

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγµα νέου ζευγαριού στη Βουλή είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, που εξελέγη µε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά, και η Μαρίνα Κοντοτόλη, η οποία έκανε τη µεγάλη έκπληξη και µε 6.008 σταυρούς πρώτευσε ανάµεσα στους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια Τρικάλων. Ο πρώην υπουργός και η επιτυχηµένη επιχειρηµατίας κατά τη διάρκεια της ορκωµοσίας ήταν αχώριστοι. Κάθισαν σε διπλανά έδρανα στην Ολοµέλεια της Βουλής, υπέγραψαν µαζί το πρακτικό της ορκωµοσίας και στη συνέχεια αποχώρησαν από το κτίριο του Κοινοβουλίου έχοντας ο ένας στο πλευρό του τον άλλον.

4
Γιάννης Ραγκούσης και Μαρίνα Κοντοτόλη

Και πάλι θα είναι «µαζί στη ζωή και στη Βουλή» η Εφη Αχτσιόγλου και ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος. Πρόκειται για τον «αριστερό έρωτα» που αναπτύχθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και επισφραγίστηκε µε τον ερχοµό ενός παιδιού. Η πρώην υπουργός Εργασίας αναδείχθηκε πρώτη σε σταυρούς βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια του ∆υτικού Τοµέα της Αθήνας (28.491), γεγονός που εξασφαλίζει την είσοδό της και στη Βουλή που θα προκύψει µετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ το όνοµά της «παίζει» έντονα στη σεναριολογία για την επόµενη ηµέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. ∆εδοµένη θεωρείται η παρουσία και του ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου στο Κοινοβούλιο µετά τις δεύτερες κάλπες, καθώς ο πρώην υπουργός συγκέντρωσε 16.902 ψήφους και εξελέγη στη δεύτερη θέση κατάταξης στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών.

tzanakopoulos
Δημήτρης Τζανακόπουλος και Εφη Αχτσιόγλου

∆εν εκλέχθηκαν

Τα πράγµατα, ωστόσο, δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελαν η υποψήφια βουλευτής Εβρου Νατάσα Γκαρά, η οποία µε 4.512 ψήφους δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, και ο σύντροφός της και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάµελλος, ο οποίος κατέκτησε την πρωτιά στη Β’ Θεσσαλονίκης και θα εκπροσωπεί την περιφέρειά του στη σύνθεση της επόµενης Βουλής.

Τέλος, µε τον Αλέξη Τσίπρα να κρατά την έδρα της Α’ Πειραιώς, εκτός Βουλής έµεινε µετά τις εκλογές ο Θεόδωρος ∆ρίτσας, όπως και η σύζυγός του, Τασία Χριστοδουλοπούλου, που δεν εξελέγη στην Α’ Αθηνών.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 2/6