Νέος επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και λίγες μέρες ο Σωκράτης Φάµελλος. Ο ίδιος ψηφίστηκε οµόφωνα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, µετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόµµατος και έως ότου εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόµµατος της Κουµουνδούρου. Μάλιστα, µπήκε «στο πετσί» του ρόλου του από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κάθισε στο έδρανο που ο παραιτηθείς πρόεδρος κατείχε µέχρι την ορκωµοσία της ∆ευτέρας.

Ο Σωκράτης Φάµελλος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα και µεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χηµικός µηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και έκανε τις µεταπτυχιακές του σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο, µε ειδίκευση στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασµό.

Είναι ιδρυτικό µέλος του ΣΥΡΙΖΑ και µέλος της Νοµαρχιακής Επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και της Γραµµατείας της, ενώ εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης µε τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιανουαρίου και του Σεπτεµβρίου του 2015. Στις 4 Οκτωβρίου του 2015 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ µαζί µε τη Φωτεινή Βάκη και τον Χρήστο Μαντά.

Στις 5 Νοεµβρίου του 2016 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ είχε στο χαρτοφυλάκιό του θέµατα που σχετίζονται µε τα διεθνή και ελληνικά περιβαλλοντικά ζητήµατα, τα δάση και τα δασικά οικοσυστήµατα, τα ύδατα, τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, τις προστατευόµενες περιοχές και το ΕΣΠΑ. Επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2019 και στις διπλές κάλπες του 2023.

6

Η επιτυχία του αυτή ωστόσο δεν είναι η µοναδική, καθώς και στην προσωπική του ζωή ο κ. Φάµελλος διανύει µια εξίσου όµορφη περίοδο, καθώς βρίσκεται σε σχέση µε την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά. Το ζεύγος άρχισε να γνωρίζεται καλύτερα µέσω της κοινής τους ενασχόλησης µε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 2019 και στον δρόµο για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου υπήρξαν συχνές συναντήσεις µεταξύ τους, µε σκοπό την προώθηση αιτηµάτων της Περιφέρειας Εβρου, όπου η Αν. Γκαρά ήταν βουλευτής. Την προηγούµενη τετραετία έγραψαν από κοινού πολλές αναφορές για περιβαλλοντικά ζητήµατα. Εναν χρόνο πριν, ο Σωκράτης Φάµελλος είχε βιώσει µια µεγάλη απώλεια, τον θάνατο της συζύγου του, Π. Καραγιαννίδου, στελέχους της Αριστεράς στον ∆ήµο Θέρµης, όπου κατοικεί ο ίδιος.

Οι δυο τους δεν έχουν κάνει ακόµη το µεγάλο βήµα επισηµοποίησης της σχέσης τους µε πολιτικό γάµο ή σύµφωνο συµβίωσης, όµως σύµφωνα µε όσα λέγονται αυτό δεν θα αργήσει να συµβεί. Η ηλικιακή διαφορά των 18 ετών που έχουν φαίνεται ότι δεν αποτελεί εµπόδιο στη δυνατή σχέση τους.

Κοινωνική και πολιτική δράση

Η Αναστασία Γκαρά γεννήθηκε στην Ορεστιάδα το 1984, όπου και κατοικεί. Είναι δηµοσιογράφος, απόφοιτη του Τµήµατος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισµού του Παντείου, µε µεταπτυχιακό τίτλο στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας του Παντείου. Αποτέλεσε µέλος της Νεολαίας Συνασπισµού από το 2005 και εν συνεχεία µέλος του Συνασπισµού και του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ενεργή συµµετοχή σε κινήµατα και δράσεις αλληλεγγύης, ενώ διετέλεσε εκπρόσωπος των φοιτητών του Παντείου. Ηταν υποψήφια στις εθνικές εκλογές του 2012 µε το κόµµα της Κουµουνδούρου, αλλά και υποψήφια περιφερειακή σύµβουλος Ανατολικής ΜακεδονίαςΘράκης µε τη «Ρίζα».

Υπήρξε βουλευτής Εβρου του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 έως το 2023. Παράλληλα, διετέλεσε χρέη α’ γραµµατέως της Βουλής, ενώ το 2019 ανέλαβε αναπληρώτρια τοµεάρχης Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Ενηµέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είναι µέλος του ∆ιεθνούς Οργανισµού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και εκλεγµένο µέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει έντονη κοινωνική και πολιτική δράση για την ανάδειξη ζητηµάτων της περιοχής του Εβρου. Μέχρι και τις πρόσφατες εκλογές, η Αν. Γκαρά και ο Σ. Φάµελλος αποτελούσαν ένα από τα πολλά ανδρόγυνα εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η µη εκλογή της Αν. Γκαρά να µην τους ενώνει εντός του Κοινοβουλίου, αλλά το σίγουρο είναι ότι αποτελούν ένα από τα πιο «δυνατά» ζευγάρια εντός του κόµµατος, όχι µόνο λόγω της πολιτικής θέρµης του καθενός ξεχωριστά, αλλά και της δυνατής σχέσης που υπάρχει ανάµεσά τους.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 8/7