«Μαζί είµαστε εδώ για την Ελλάδα». Αυτά ήταν τα λόγια που είπαν στο «Secret» οι Ρουµάνοι πυροσβέστες που βρίσκονται στη χώρα µας προκειµένου να συντρέξουν τους Ελληνες συναδέλφους τους στην κατάσβεση των πύρινων µετώπων. Ο πύραρχος Chirea Florin και ο υποπυραγός Petre Lonut µίλησαν επίσης για όσα έχουν ζήσει όλο αυτό το διάστηµα στη µάχη τους µε τη φωτιά και αποκάλυψαν τι είναι αυτό που τους έχει εντυπωσιάσει στην Ελλάδα.  

Στην αρχή αναφέρθηκαν στη δύναµη της ρουµανικής αποστολής που βρίσκεται στην Ελλάδα, περιγράφοντας συγχρόνως και την οργάνωσή της. «Μέχρι τώρα, η Ρουµανία διαθέτει 130 πυροσβέστες και 22 τεχνικά µέσα, που έχουν αναπτυχθεί ως εξής: 1 όχηµα των 30.000 λίτρων βυτιοφόρο, 5 πυροσβεστικά οχήµατα των 10.000 λίτρων, 10 πυροσβεστικά οχήµατα 3.000 λίτρων, 1 πυροσβεστικό όχηµα για γρήγορη επέµβαση των 600 λίτρων, 2 µικρά λεωφορεία, 3 SUV.

Είµαστε οργανωµένοι σε δύο µονάδες, µία στο νησί της Ρόδου και µία στην περιοχή της Αττικής», ανέφεραν. Και συνέχισαν: «Η ρουµανική οµάδα ενήργησε κυρίως προς υποστήριξη των ελληνικών Αρχών. Η παρέµβασή µας επικεντρώθηκε στην προστασία των κατοικιών, στον περιορισµό των ζηµιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά και στην παροχή νερού σε όλα τα φορτηγά στο σηµείο της επέµβασης. Βρισκόµαστε στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. Η πρώτη οµάδα, στο πλαίσιο του προγράµµατος προεγκατάστασης, ήταν παρούσα στην Αττική από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Ιουλίου, ενώ αργότερα αντικαταστάθηκε από την οµάδα που βρίσκεται τώρα εδώ. Παράλληλα, η Ρουµανία ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήµατα για υποστήριξη, στέλνοντας δύο ακόµα οµάδες στην ελληνική επικράτεια».

Σε ό,τι έχει να κάνει µε τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν στις πυρκαγιές, οι ίδιοι ανέφεραν: «Οι κύριες δυσκολίες που αντιµετωπίζουµε είναι η τοπογραφία, οι υψηλές θερµοκρασίες, οι χαµηλές υγρασίες, αλλά κυρίως η ταχύτητα µε την οποία αναπτύσσεται η πυρκαγιά λόγω του ανέµου και του είδους της βλάστησης. ∆εν υπήρχαν προβλήµατα υλικοτεχνικής φύσης, αφού οι Έλληνες συνάδελφοί µας µας βοήθησαν σε όλες τις πτυχές, ώστε να µπορέσουµε από κοινού να ολοκληρώσουµε τις αποστολές µας».

Υστερα από ερώτηση για το ποια φωτιά ήταν η δυσκολότερη από όσες συνάντησαν, απάντησαν το εξής: «Είναι δύσκολο για έναν πυροσβέστη να πει ποια από τις επεµβάσεις στις οποίες συµµετείχε ήταν η πιο δύσκολη. Κάθε επέµβαση έχει τις ιδιαιτερότητές της και το απρόβλεπτο είναι πάντα παρόν στο επάγγελµά µας. Για τους λόγους αυτούς, πρέπει πάντα να είσαι συγκεντρωµένος και να µην υποτιµάς ποτέ την ικανότητα της φωτιάς να σε αιφνιδιάσει».

«Αλληλεγγύη»

Αµέσως µετά, οι Ρουµάνοι πυροσβέστες δήλωσαν ότι είναι υπερήφανοι που βρίσκονται εδώ και που προσφέρουν τη βοήθειά τους στους Ελληνες συναδέλφους τους. «Κανένας δεν µας υποχρέωσε να έρθουµε στην Ελλάδα. Ηταν χαρά µας, καθώς όλοι ανταποκριθήκαµε θετικά στο αίτηµα να παράσχουµε κάθε δυνατή βοήθεια. Είµαστε υπερήφανοι που µπορούµε να προσφέρουµε την υποστήριξή µας µέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Πολιτικής Προστασίας και να αποδείξουµε πόσο ισχυρή είναι η πυροσβεστική οικογένεια. Πρόκειται για µια χειρονοµία αλληλεγγύης, στην οποία συµµετέχουν όλα τα έθνη που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα και βοηθούν στην καταπολέµηση των πυρκαγιών», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Τέλος, οι ίδιοι µίλησαν για τον τρόπο που τους συµπεριφέρθηκαν οι απλοί άνθρωποι αλλά και οι ελληνικές Αρχές. «Εντυπωσιαστήκαµε από την αλληλεγγύη µε την οποία µας αντιµετώπισαν όλοι οι ντόπιοι. Λάβαµε φαγητό, νερό και εκτίµηση. Ταυτόχρονα, οι διευκολύνσεις που προσέφεραν οι ελληνικές Αρχές στις ρουµανικές οµάδες ήταν εξαιρετικές. Μπορούµε να πούµε και να υποστηρίξουµε σθεναρά ότι αισθανθήκαµε σαν στο σπίτι µας εδώ. Μαζί είµαστε εδώ για την Ελλάδα, είµαστε εδώ για την ανθρωπότητα», είπαν.

Σηµειώνεται ότι η ρουµανική αποστολή είναι µόνο µία από τις ξένες αποστολές πυροσβεστών που βρίσκονται στην Ελλάδα και συντρέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Βοήθεια έχουν στείλει η Πολωνία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία κ.ά. Στο σηµείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι, προκειµένου να µπορέσουν να αξιοποιηθούν στο έπακρο αυτά τα κλιµάκια, πάντα υπάρχει δίπλα τους ένας Ελληνας αξιωµατικός της Πυροσβεστικής, που λειτουργεί ως σύνδεσµος µε το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» της 29ης Ιουλίου.