Η γενιά Ζ είναι puriteens - Αδιάφοροι έως αρνητικοί για το σεξ, το επιδιώκουν μόνο με τους δικούς τους όρους
Αντίθετα με τους Millennials, που ενηλικιώθηκαν με το βλέμμα κολλημένο σε εφαρμογές για ραντεβού -όπως το Tinder, το Hinge και το πιο «προχωρημένο» Feeld, που προτείνει ζευγαρώματα χρηστών βάσει των «βίτσιων» που δηλώνουν κατά την εγγραφή τους στην πλατφόρμα- οι Zoomers δείχνουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την ουσία των σχέσεων παρά για το «περιτύλιγμα»
Πριν από εκατό χρόνια, οι νέοι ερωτεύονταν για πάντα! Πριν από μια πεντηκονταετία, «τα έφτιαχναν» και άφηναν τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους. Τώρα πια οι Zoomers, εκπρόσωποι της γενιάς Ζ που γεννήθηκαν από το 1996 έως το 2012, δεν ερωτεύονται κεραυνοβόλα ούτε επιδιώκουν να δημιουργήσουν ερωτικό δεσμό, αφού το ζητούμενο γι’ αυτούς στον έρωτα και το σεξ δεν είναι η «σχέση» (relationship) αλλά η… ερωτική κατάσταση (situationship)!
Όσον αφορά τους νεότερους Zoomers, αυτούς που γεννήθηκαν λίγο πριν ή λίγο μετά το 2010 και διανύουν ή μόλις αποχαιρέτησαν την εφηβεία τους, οι έρευνες βάζουν το μαχαίρι στο κόκαλο. Δεν έχουν απορρίψει απλώς τις «μόνιμες σχέσεις», αλλά και το ίδιο το σεξ, για το οποίο ενδιαφέρονται μόνο περιστασιακά και με τους δικούς τους όρους.
Σεξουαλική ύφεση
Οι κοινωνικοί αναλυτές τούς ονομάζουν, μάλιστα, Puriteens (παραφθορά του Puritans - Πουριτανοί, που σημαίνει Πουριτανοί Έφηβοι) και εξηγούν τον όρο επί τη βάσει... ποσοστών. Τρεις δεκαετίες πριν, υποστηρίζουν, το 50% των εφήβων είχαν κάνει σεξ πριν φτάσουν στα είκοσι, αλλά στις μέρες μας το ποσοστό έχει πέσει στο 30% και παρουσιάζει περαιτέρω πτωτική τάση! Με άλλα λόγια, οι 20άρηδες Zoomers δεν είναι μόνο πουριτανοί από την εφηβεία τους, αλλά και «sex negative» (αρνητικοί στο σεξ), θύματα της «sex recession» (της σεξουαλικής ύφεσης)…
Τι φταίει για όλα αυτά; Οι απαντήσεις είναι πολλές και αντιφατικές. Φταίει η νεανική κατάθλιψη. Φταίει το κίνημα #MeToo, καθώς και η σύγχυση που επικρατεί όσον αφορά τη σεξουαλική συναίνεση. Φταίνε οι υπερπροστατευτικοί γονείς που βλέπουν την καθημερινότητα να γίνεται ολοένα πιο αλλοπρόσαλλη και δεν ξέρουν από τι να πρωτο προφυλάξουν τα παιδιά τους. Φταίει η πανδημία COVID-19 και οι απανωτές καραντίνες που έκοψαν απότομα το νήμα της κοινωνικοποίησης στις νεότερες γενιές. Φταίει και το κόστος ζωής που δεν επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.
Αυτά συμβαίνουν στα χαρτιά… Γιατί όσοι αποπειράθηκαν να προσεγγίσουν απευθείας (και όχι μέσω σφυγμομετρήσεων) τους υποθετικά ασεξουαλικούς Zoomers, δεν πήραν τις ίδιες απαντήσεις. Δημοσιογράφος της βρετανικής «Vogue», για παράδειγμα, μίλησε πέρσι με 75 εκπροσώπους της επίμαχης γενιάς -άνδρες, γυναίκες και διεμφυλικά άτομα- και το πρώτο πράγμα που κατάλαβε είναι ότι οι σημερινοί εικοσάρηδες όχι μόνο δεν αποφεύγουν το σεξ, αλλά μιλούν γι’ αυτό ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις.
Οι μόνιμες σχέσεις δεν είναι του γούστου τους -αυτό είναι γεγονός- αλλά το σεξ τούς ενδιαφέρει, και μάλιστα πολύ. Άλλωστε, στην «αγορά» του περιστασιακού σεξ υπάρχει υπερπροσφορά, σε σημείο που πολλοί εικοσάρηδες κλείνουν ραντεβού με τρία διαφορετικά άτομα την εβδομάδα και κάνουν σεξ με πέντε διαφορετικούς συντρόφους σ’ έναν μήνα…
Μηχανές αναζήτησης
Αντιμέτωποι με την ερώτηση «αν ενδιαφέρονται ή αν κάνουν αρκετό σεξ», οι νεαροί Zoomers μένουν επιεικώς «κάγκελο». «Τι σημαίνει αρκετά;», αναρωτιούνται. Είναι αφύσικο να μένει κάποιος «εργένης», αν αυτή είναι η απόφασή του; Ή μήπως είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν σε μηχανές αναζήτησης συντρόφων, όπως πράττουν κατά κανόνα οι τριαντάρηδες, σαραντάρηδες, ακόμα και οι πενηντάρηδες σε περίοδο αναζήτησης σεξουαλικού συντρόφου;
Αντίθετα με τους Millennials, που ενηλικιώθηκαν με το βλέμμα κολλημένο σε εφαρμογές για ραντεβού -όπως το Tinder, το Hinge και το πιο «προχωρημένο» Feeld, που προτείνει ζευγαρώματα χρηστών βάσει των «βίτσιων» που δηλώνουν κατά την εγγραφή τους στην πλατφόρμα- οι Zoomers δείχνουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την ουσία των σχέσεων παρά για το «περιτύλιγμα».
Πρώτ’ απ’ όλα, προτιμούν να γνωρίζουν τους μελλοντικούς ερωτικούς τους συντρόφους με τον… παραδοσιακό τρόπο: μέσω φίλων, συναδέλφων, σε κάποια κοινωνική ή καλλιτεχνική εκδήλωση ή και εντελώς τυχαία. Αρκεί ο «άλλος» να βρίσκεται απέναντί τους με σάρκα και οστά και όχι σαν ψεύτικο, τυποποιημένο είδωλο στην οθόνη του κινητού τους!
Αλλά ακόμη και αν χρειαστεί να καταφύγουν σε κάποιο app σε αναζήτηση ερωτικού ραντεβού, προτιμούν τις εφαρμογές που μιλούν στην ψυχή τους… Όπως το Vinylly, όπου οι χρήστες αναζητούν άτομα με το δικό τους γούστο στη μουσική, ή το Schmooze, μια πλατφόρμα που φέρνει κοντά τους νέους μέσα από τα αγαπημένα τους memes, τα αστεία εικονομηνύματα που τους κάνουν να γελούν!
Η καταθλιψη «τρωει» τους... ασεξουαλικους
Ποσοστά και αναλύσεις γύρω από την υποτιθέμενη απουσία νεανικής σεξουαλικότητας κάνουν τους ψυχολόγους να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους. Γι’ αυτούς, η ασεξουαλικότητα των νέων είναι συνώνυμη της ψυχικής κατάρρευσης.
Σε αντίθεση με τα σεξουαλικά ενεργά άτομα, που έχουν καλύτερη διάθεση και εκτονώνουν με φυσιολογικό τρόπο το άγχος της καθημερινότητας, οι ασεξουαλικοί έχουν μηδενική άμυνα απέναντι στο «τέρας» της κατάθλιψης που καραδοκεί σε κάθε τους βήμα!
Οι νεαροί ενήλικοι, ιδίως οι άνδρες, κάνουν σεξ λιγότερο συχνά και οι ερωτικοί τους σύντροφοι είναι πιο περιορισμένοι απ’ ό,τι άλλοτε, αναφέρουν οι έρευνες. Το δημοσκοπικό US General Social Survey, για παράδειγμα, αναφέρει πως ενώ το 2000 οι άνδρες που ανέφεραν μηδενική σεξουαλική δραστηριότητα επί ένα χρόνο ήταν ένας στους πέντε (18,9%), το 2018 το ποσοστό τους ανερχόταν στο 30,9% (ένας στους τρεις).
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή