Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, με καταγωγή από το Προάστιο Καρδίτσας και από τη Ρωσία, από την πλευρά της μητέρας, «καρπός» ενός μεγάλου έρωτα, που είχε παρονομαστή το τένις. Ο πατέρας Απόστολος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα το τένις, η μητέρα Τζούλια πρωταθλήτρια στα χρόνια της ΕΣΣΔ, κόρη χρυσού Ολυμπιονίκη και συμπαίκτη του Λεβ Γιασίν στην εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας και ίσως και το πιο χαϊδεμένο. Από μικρός θυμάται τον εαυτό του να παίζει τένις, ενώ έφτασε στο σημείο να είναι στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης, να έχει παίξει σε τελικό Roland Garros και να έχει βγάλει από το τένις δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ζει μόνιμα στο Μόντε Κάρλο, πότε μαζί με τους γονείς του και πότε μόνος. Του αρέσει να κυκλοφορεί με Aston Martin και με Tesla. Μια πανάκριβη Aston Martin έχει κάνει δώρο στον πατέρα του, ενώ το Tesla το έχει ονομάσει «Julia», το όνομα της μητέρας του. Ο πατέρας του μέχρι πρότινος ήταν και ο προπονητής του και η μητέρα του ο μέντοράς του.

Οι καβγάδες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει κατά καιρούς δηλώσει πως λατρεύει τους γονείς του και πως χωρίς αυτούς δεν θα είχε φτάσει έως εδώ, όμως, από την άλλη, μέσα στα κορτ τούς συμπεριφέρεται κατά καιρούς άθλια.

Στη Ρώμη, ο κόσμος του τένις σοκαρίστηκε με τη συμπεριφορά του γιου προς τη μητέρα. Στον ημιτελικό με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ η μητέρα του τού έκανε παρατηρήσεις. Εκείνος έβλεπε ότι χάνει το παιχνίδι από το μεγάλο του... εχθρό και ξέσπασε.

«Μη μιλάς στα ρωσικά. Μίλα στα ελληνικά. Στα ρωσικά μη μιλάς. Μάνα, σερβίρω και μιλάς στα ρωσικά. Φύγε από το γήπεδο καλύτερα, μη μιλάς στα ρωσικά. Μαλ…...η είσαι τελείως; Δεν μπορώ να καταλάβω τι περνάει από το μυαλό σου. Μιλάει στη δική της γλώσσα. Αν έχεις τον Θεό σου», της είχε πει σε ζωντανή μετάδοση και είχε γίνει θέμα στα διεθνή ΜΜΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διώχνει τους γονείς του από την εξέδρα. Κάποτε, σε ένα παιχνίδι με τον Τσόριτς στη Νέα Υόρκη, είχε εκνευριστεί με τον πατέρα του, με τον τελευταίο να έχει φτάσει στις πάνω εξέδρες και να κόβει βόλτες για να μην ενοχλεί τον κανακάρη του.

Επίσης, πριν από τρία χρόνια στην Αυστραλία και σε αγώνα της Εθνικής Ελλάδας ο Τσιτσιπάς έπαιζε με τον Κύργιο και είχε πάλι τόσα νεύρα, που σήκωσε τη ρακέτα και λίγο έλειψε να χτυπήσει τον πατέρα του στον πάγκο.

Αν εκείνος δεν έσκυβε, θα είχε τραυματιστεί. Η μαμά Τζούλια έγινε έξαλλη και κατέβηκε κοντά στο κορτ για να ζητήσει εξηγήσεις. Στο μεταξύ, πριν από λίγους μήνες, στη Βιέννη, είπε στον πατέρα του: «Είσαι μ@@@, είσαι μ@@@». Λίγο αργότερα τους είπε να φύγουν από το γήπεδο και αυτός και η Τζούλια.

Στο περσινό ATP Finals στο Τορίνο και στον αγώνα με τον Ρούμπλεφ «τρελάθηκε» με τον πατέρα του και άρχισε να πετάει μπαλάκια προς το μέρος του.

Ξεσπάσματα

Είναι παρατηρημένο ότι στα παιχνίδια με τον Κύργιο, τον Μεντβέντεφ και τον Ρούμπλεφ έχει πάντα απίστευτα νεύρα και ξεσπάσματα. Ο πατέρας του είναι «σάκος του μποξ» για εκείνον, αλλά και η ασπίδα του. Πάντα ο Απόστολος θα βγει να υποστηρίξει τον γιο του και θα δεχτεί «επιθέσεις», γιατί παραβιάζει κανονισμούς για να τον βοηθήσει.

«Κανείς δεν μένει μαζί σου για πάντα, μάθε να επιβιώνεις μόνος», είχε γράψει πριν από λίγους μήνες έπειτα από ένα ξέσπασμά του ο Στέφανος και φυσικά αναφερόταν στον πατέρα του. 

Μετά το χτύπημα στον πατέρα του με τη ρακέτα είπε: «Ήταν ατύχημα. Δεν το ήθελα και το ξέχασα αμέσως, κοίταξα μπροστά. Συμβαίνει. Δεν ήθελα να το κάνω, απλά ξέφυγε, δυστυχώς. Ίσως με κλείσει για τρεις μέρες στο δωμάτιό μου, για τιμωρία».

Ο προπονητής

Πολλοί στον χώρο του τένις τον συμβούλευαν εδώ και χρόνια να αλλάξει προπονητή, αλλά ο Στέφανος δεν άλλαζε τους γονείς του με τίποτα. Αυτή τη φορά, όμως, ήταν διαφορετικά. Η σύντροφός του, η πανέμορφη τενίστρια Πάουλα Μπαντόσα, που τον ζει από κοντά, έκρινε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να προχωρήσει έτσι. Και όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο, αυτή ήταν που τον βοήθησε να πάρει την απόφαση να δώσει άδεια στον πατέρα του, έπειτα από πολλά χρόνια.

«Έδωσα χρόνο στον πατέρα μου να ξεκουραστεί», είπε αναφερόμενος στην απομάκρυνση του πατέρα του από το προπονητικό τιμ.

Επιπλέον, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την επιστροφή του Μαρκ Φιλιππούση στην ομάδα του, πλέκοντάς του το εγκώμιο και τονίζοντας ότι τον έχει βοηθήσει πάρα πολύ από το ξεκίνημα της καριέρας του.

«Ο πατέρας μου τώρα είναι σε άδεια, του έδωσα χρόνο να ξεκουραστεί. Έχει να πάρει άδεια από τότε που ήμουν 12 χρόνων! Νομίζω, είναι υγιές για εκείνον να μείνει λίγο καιρό μακριά από το Tour και να επιστρέψει ανανεωμένος».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ontime