H Ορτολάντια είναι ένας δήμος στην περιφέρεια του Σάο Πάουλο. Είναι γνωστός, καθώς αποτελεί την έδρα δύο εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων της Βραζιλίας. Επίσης είναι μια πόλη μακριά από φασαρίες και συμμορίες που προκαλούν προβλήματα, ενώ διακρίνεται για τους πολλούς χώρους πρασίνου. Σε αυτή γεννήθηκε ο 29χρονος, σήμερα, Γκουστάβο Σκάρπα, τον οποίο ετοιμάζεται να πάρει ο Ολυμπιακός από τη Νότιγχαμ, με τη μορφή του δανεισμού για ένα χρόνο.

Η οικογένειά του είναι βαθιά θρησκευόμενη, όπως οι περισσότερες στη χώρα του καφέ, ενώ μεγάλωσε τον Σκάρπα με σχεδόν ευρωπαϊκή νοοτροπία. Με φουλ μαθήματα, δραστηριότητες, οικογενειακά τραπέζια και εκδρομές. Το ποδόσφαιρο ήταν στο αίμα του, αλλά απέκτησε μια άλλη αγάπη: το σκέιτ.

Με μια σανίδα

Δεν χάνει την ευκαιρία να δείξει στα social media, που διατηρεί, το πόσο του αρέσει να τρέχει σε διάφορα πάρκα με τη σανίδα του και να κάνει κόλπα. Στα οποία συναντά κι άλλους… ομοϊδεάτες, κάνοντας άτυπους διαγωνισμούς. Αυτό το κάνει ακόμα και τώρα που είναι διάσημος.

Δεν έχει το κλασικό στυλ ποδοσφαιριστή. Του αρέσει να… χάνεται μέσα στον απλό κόσμο, να μιλάει μαζί του και να κάνει βόλτες με τη σανίδα του skateboard. Ντύνεται με τα ανάλογα ρούχα και μερικές φορές αφήνει μουστάκι, ώστε να μην μπορούν να τον αναγνωρίσουν εύκολα. Το ιδιαίτερο χαμόγελό του είναι το σήμα κατατεθέν του.

Οι περισσότερες φωτογραφίες του έχουν αυτό το στυλ: ένα διάπλατο χαμόγελο και πολλές φορές με τη σανίδα του αγκαλιά. Μπορεί να γεννήθηκε στο Σάο Πάουλο, αλλά τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τη Φλουμινένσε. Μια μεγαλούπολη, για την οποία είχε πει πολλές φορές πως δυσκολεύτηκε κατά την παρουσία του εκεί. Οι πειρασμοί ήταν πολλοί και ήθελε απλά να είναι αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο, αλλά και να έχει μια ήρεμη εξωγηπεδική ζωή. Όσο για σκέιτ, ούτε λόγος, αφού το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι επικίνδυνο για να κυκλοφορεί ανέμελος ένας ποδοσφαιριστής με πολλά χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του. Το 2018 αποχώρησε από τη Φλουμινένσε έχοντας βρεθεί στην πρώτη ομάδα, με το όνομά του να κάνει ντόρο.

Ο Αμπέλ Φερέιρα

Οι τελευταίες στιγμές με τη διάσημη βραζιλιάνικη ομάδα δεν ήταν από τις καλύτερες, καθώς είχε μείνει για μήνες απλήρωτος. Πήγε δικαστικά και πέτυχε έτσι την ελευθερία του, για να πάει στην Παλμέιρας, όπου τον «απογείωσε» ο Αμπέλ Φερέιρα. Ενδεικτικά, κάτω από τις οδηγίες του Πορτογάλου προπονητή κατέκτησε δύο Κόπα Λιμπερταδόρες (2020, 2021), δύο πρωταθλήματα Βραζιλίας (2018, 2022), ένα κύπελλο Βραζιλίας (2020) κι ένα Recopa Sudamericana (Σούπερ Καπ Νότιας Αμερικής, το 2022). Το 2019 ψηφίστηκε στην κορυφαία ενδεκάδα του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Το 2022 τα σάρωσε όλα
. Ψηφίστηκε εκ νέου στην κορυφαία ενδεκάδα του Λιμπερταδόρες, αλλά και στην καλύτερη ενδεκάδα του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, του οποίου αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης, παίρνοντας το βραβείο της Χρυσής Μπάλας, που δίνεται για το συγκεκριμένο.

Το αριστερό του πόδι χαρακτηρίζεται μαγικό: μπαλιές… διαβήτη, ασίστ και ντρίμπλες. Όλα αυτά καλύπτουν και το γεγονός πως δεν είναι ιδιαίτερα ταχύς. Το 2021 έδωσε 13 ασίστ στο πρωτάθλημα και το 2022 μοίρασε μία λιγότερη. Οι εκτελέσεις σε χτυπήματα φάουλ είναι εντυπωσιακές και θυμίζουν αρκετά τους Ζιοβάνι, Ριβάλντο!

Γενικά πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή τον οποίο ο Αμπέλ Φερέιρα (έχει περάσει από τον πάγκο του ΠΑΟΚ) έχει χρησιμοποιήσει σε 4 διαφορετικές θέσεις και απέδωσε εξίσου καλά. Η πρώτη ήταν ως αριστερός μπακ-χαφ. Η δεύτερη ως αριστερός εξτρέμ, η τρίτη ως 10άρι και η τέταρτη ως δεξιός εσωτερικός μέσος, σε σχήμα με τρεις χαφ στο κέντρο. Πολυθεσίτης, που δεν κατάφερε να εγκλιματιστεί στη Νότιγχαμ και γενικά στην πρώτη του ευρωπαϊκή παρουσία, με αποτέλεσμα να αναμένεται να έρθει στον Ολυμπιακό για να ανεβάσει στροφές!

Το… δείγμα γραφής στην Ελλάδα με τη Νότιγχαμ 

Η Ελλάδα δεν είναι άγνωστη για τον Γκουστάβο Σκάρπα. Τον περασμένο Δεκέμβριο βρέθηκε στην Αθήνα με την αποστολή της Νότιγχαμ. Οι δύο ομάδες έδωσαν ένα δυνατό φιλικό στο «Καραϊσκάκης», στο οποίο νίκησε ο Ολυμπιακός με 1-0, έχοντας σκόρερ τον Παϊτίμ Κασάμι. Με αυτό ολοκλήρωσαν και τις προετοιμασίες που έκαναν, λόγω της διακοπής των πρωταθλημάτων για το Μουντιάλ του Κατάρ. Στο φιλικό κόντρα στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε και ο Γκουστάβο Σκάρπα.

Μερικές μέρες νωρίτερα η Νότιγχαμ είχε αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο, σε φιλικό προπονητικού χαρακτήρα, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στις προπονητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού στον Ρέντη. Η Νότιγχαμ ηττήθηκε 3-2: το ένα γκολ της προήλθε από κόρνερ του Βραζιλιάνου άσου και το άλλο από ασίστ του. 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή