Με τους Αμερικανούς να εμφανίζουν στα τελικά του Mundobasket μια νεανική ομάδα και την πρόσφατη έβδομη θέση στη Βραζιλία να θυμίζει σε όλους πόσο πολύ έχει ισοσκελιστεί η απόσταση που χωρίζει τους εφευρέτες του αθλήματος από τον υπόλοιπο πλανήτη, το χρυσό μετάλλιο στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μοιάζει με σταυρόλεξο για… δύσκολους λύτες.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους… παραδοσιακούς μνηστήρες του στέμματος με πρώτη και καλύτερη την κάτοχο του τίτλου, Ισπανία. Ούτε καν στους άλλους μεγάλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ (όπως η Γαλλία και η Σερβία) που ταξιδεύουν στην Ασία με μεγάλα όνειρα.
Ενδεχομένως τα μεγαλύτερα αουτσάιντερ για την κατάκτηση του τίτλου να εδρεύουν εκτός Γηραιάς Ηπείρου, με τον Καναδά και την Αυστραλία να μην κρύβουν τις μεγάλες τους φιλοδοξίες. Αφήστε που τα «καγκουρό» δεν θα υποφέρουν από… τζετ λαγκ αυτή τη φορά, καθώς θα αγωνιστούν στη δική τους «γειτονιά».

Η Ισπανία

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι κάθε διεκδικήτρια του τίτλου θα έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς της αγωνιστικούς πονοκεφάλους.

Η πρωταθλήτρια κόσμου Ισπανία θα κινηθεί στους ρυθμούς των αδελφών Ερνανγκόμεθ, με Γουίλι και Χουάντσο να ηγούνται μιας εξαιρετικά νεανικής «φούρια ρόχα» που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στη διεθνή σκηνή αστέρια του μέλλοντος, όπως ο Σάντι Αλντάμα, ο Τζοέλ Πάρα, ο Ουσμάν Γκαρούμπα αλλά και ο 19χρονος Χουάν Νούνιεθ, που θα κληθεί να μπει στα παπούτσια του Ρίκι Ρούμπιο, ο οποίος σόκαρε τη διεθνή μπασκετική οικογένεια με την απόφασή του να αποσυρθεί από τα παρκέ, για την προστασία της ψυχικής του υγείας!

Οι Γάλλοι των… δεινοσαύρων Ρούντι Γκομπέρ και Μουστάφα Φαλ έδειξαν εξαιρετικό πρόσωπο καθ΄ όλη τη διάρκεια των φιλικών προετοιμασίας και εμφανίζονται αποφασισμένοι να ξορκίσουν τους δαίμονες του παρελθόντος, πραγματοποιώντας μια ιστορική διαδρομή μέχρι την κορυφή του μπασκετικού Έβερεστ.
Οι Σέρβοι θα ήθελαν να έχουν μαζί τους τον ιδιοφυή πρωταθλητή του ΝΒΑ, Νίκολα Γιόκιτς, αλλά ο άσος των Ντένβερ Νάγκετς θα βλέπει το τουρνουά από την τηλεόραση.

Η Γερμανία του Ντένις Σρέντερ και η Ιταλία του… λατρεμένου μας Τζανμάρκο Ποτσέκο επίσης έδειξαν να ξεχειλίζουν από ταλέντο στα φιλικά του τελευταίου εικοσαήμερου.

Για τη Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς, κάθε σχόλιο περιττεύει. Έστω κι αν δεν έχει στο πλευρό του τον Γκόραν Ντράγκιτς, το «φαινόμενο» των Ντάλας Μάβερικς διψά για προσωπική εκδίκηση μετά την τραγική παρουσία στο Eurobasket του 2022 και άπαντες γνωρίζουν ότι στην καλή του μέρα μπορεί να διαλύσει μόνος του οποιαδήποτε αντίπαλο.

Οι εκπλήξεις

Είπαμε, όμως. Τα μεγάλα αουτσάιντερ της διοργάνωσης είναι εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Ο Καναδάς φαντάζει ως το μεγαλύτερο ερωτηματικό της τελικής φάσης, καθώς μπορεί να μη διαθέτει το όνομα, αλλά σίγουρα διαθέτει την ομάδα για να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Μια δωδεκάδα γεμάτη ΝΒΑers με τον «δολοφόνο» Σάι Γκίλτζεους Αλεξάντερ να δεσπόζει. Ακόμη και χωρίς τον πρωταθλητή με τους Νάγκετς, Τζαμάλ Μάρεϊ (που δεν ξεπέρασε τον τραυματισμό του) στη σύνθεσή τους, οι Βορειοαμερικανοί έχουν μπροστά τους μια ιστορική ευκαιρία!
Με πολύ μεγάλες βλέψεις θα εμφανιστεί στο τουρνουά και η Αυστραλία η οποία είχε την πολυτέλεια να αφήσει εκτός τελικής δωδεκάδας παίκτες όπως ο Μπεν Σίμονς (έστω και εν μέσω… περιπετειών) και ο Μάθιου Ντελαβεντόβα.

Ενδεχομένως πάντως η… ατραξιόν της τελικής φάσης να έρθει από τη Δομινικανή Δημοκρατία που παρατάσσει ρόστερ με τον Καρλ Άντονι Τάουνς, τον Αλ Χόρφορντ και τον Κρις Ντουάρτε, κατεβάζοντας τη δική της version της «dream team»! Σε κάθε περίπτωση η μάχη για το βάθρο μοιάζει εξαιρετικά αμφίρροπη!

Ο Ντόντσιτς και τα μεγάλα αστέρια

Με την απουσία του Νίκολα Γιόκιτς, του Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά και των κορυφαίων Αμερικανών NBAers, το άστρο του Λούκα Ντόντσιτς μοιάζει το πιο εκτυφλωτικό από αυτά που θα φωτίσουν τον ουρανό της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας, από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Διόλου τυχαίο ότι και η FIBA επέλεξε τον Σλοβένο σούπερ σταρ σε ρόλο… σκακιστή ως πρωταγωνιστή του τρέιλερ της διοργάνωσης. Όχι, βέβαια, ότι ο Ντόντσιτς θα είναι το μόνο αστέρι της γιορτής. Παίκτες όπως ο Σέρχιο Γιουλ και ο Ρούντι Φερνάντεθ θα μας προσφέρουν τον τελευταίο τους χορό με την Εθνική Ισπανίας.
Αστέρια του ΝΒΑ, όπως ο Γκομπέρ (Γαλλία), ο Γκίλχριστ Αλεξάντερ (Καναδάς), ο Τάουνς (Δομινικανή Δημοκρατία), ο Μιλς (Αυστραλία), ο Μπογκντάνοβιτς (Σερβία), ο Μάρκανεν (Φινλανδία), ο Σρέντερ (Γερμανία), ο Φουρνιέ (Γαλλία) και πολλοί άλλοι κυνηγούν να γίνουν ήρωες μιας ονειρεμένης πορείας των ομάδων τους.

Τα «φώτα» στο Mall of Asia Arena

Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί σε τρεις χώρες και συνολικά πέντε γήπεδα. Το κεντρικό, στο οποίο θα γίνουν και οι νοκ άουτ φάσεις, από τα προημιτελικά έως τον μικρό και το μεγάλο τελικό, είναι το Mall of Asia Arena. Στο συγκεκριμένο θα δώσει και η εθνική ομάδα τα παιχνίδια της στην πρώτη φάση των ομίλων. Βρίσκεται στην πόλη Μπέι Σίτι, κοντά στην πρωτεύουσα. Στις Φιλιππίνες είναι και το Araneta Coliseum που είναι 15.000 θέσεων και χτίστηκε το 1958, με τελευταία ανακαίνιση το 2014. Το 3ο γήπεδο στις Φιλιππίνες είναι το τεράστιο Philippine Arena των 55.000 θέσεων! Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, είναι το 4ο γήπεδο και πρόκειται για το Indonesia Arena των 16.500 θέσεων, που έκανε εγκαίνια τον Δεκέμβριου του 2021. Παιχνίδια θα φιλοξενήσει και το Okinawa Arena, που βρίσκεται στην Οκινάουα της Ιαπωνίας και είναι 10.000 θέσεων.

Ο Χουάντσο και οι υπόλοιποι «Έλληνες»

Ποιος το περίμενε ότι θα ερχόταν η μέρα που ο… Μπο Κρουζ θα φορούσε τη φανέλα ελληνικής ομάδας; Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, όμως, θα κοσμεί τα δικά μας παρκέ ως μέλος της «dream team» που δημιουργεί ο Παναθηναϊκός με τον Ισπανό να ηγείται της λίστας των «Ελλήνων», που θα απολαύσουμε στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Ο Ισπανός φόργουορντ θα αποτελέσει τον πιο σοβαρό λόγο για να απολαύσουμε τα παιχνίδια του Mundobasket -εκτός φυσικά από τα παιχνίδια της εθνικής μας ομάδας-, αλλά δεν θα είναι ο μόνος… πρεσβευτής της δικής μας Basket League στο κορυφαίο πάρτι του παγκόσμιου μπάσκετ σε εθνικό επίπεδο.  Ποιες άλλες παρουσίες ξεχωρίζουν στη «γαλανόλευκη» λίστα;

Στη Γαλλία συναντάμε τον Μουστάφα Φαλ του Ολυμπιακού, ενώ της γραμμής των ψηλών της Σερβίας ηγείται ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, το έτερο μέλος του φοβερού και τρομερού νεόδμητου «ερυθρόλευκου» διδύμου σέντερ.

Με τη Λιθουανία θα δούμε αγωνιζόμενο τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας που επιστρέφει στα παρκέ της Basket League για να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ, ενώ στον πάγκο της Γεωργίας παραμένει ο δικός μας Ηλίας Ζούρος, που ελπίζει να εμφανίσει ξανά μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα σε μεγάλη διοργάνωση. Το δεδομένο είναι ότι παρά την απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα ερωτηματικά που αφορούν την ισχύ της εθνικής μας ομάδας και τις ρεαλιστικές πιθανότητες διάκρισής της στο τουρνουά, οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν ουκ ολίγους λόγους να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια του Μundobasket, που θα μεταδοθούν από τη Nova και την ΕΡΤ.

Ο Γιάννης και οι… άτυχοι

Η σκιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα συνοδεύει την Eθνική μας στην Ασία, ωστόσο αυτή δεν θα είναι η μόνη μεγάλη απουσία από τα παρκέ του Μundobasket.

Οι φίλοι της «πορτοκαλί θεάς» δεν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ούτε έναν από τους τρεις τελευταίους MVP του NBA (Αντετοκούνμπο, Γιόκιτς, Εμπίντ), τον τραυματία Τζαμάλ Μάρεϊ,  ενώ και οι περισσότεροι Αμερικανοί σούπερ σταρ επέλεξαν τον δρόμο της ξεκούρασης. Το νέο best thing του παγκόσμιου μπάσκετ, ο Βίκτορ Γουεμπανιαμά, αποφάσισε να αφοσιωθεί στην καλύτερη προετοιμασία του για την έναρξη της καριέρας του στους Σαν Αντόνιο Σπερς, ενώ και πολλά από τα αστέρια της Euroleague τέθηκαν εκτός μάχης. Ποιους δεν θα δούμε εκτός των άλλων; Ρούμπιο, Σαμπόνις, Πορζίνγκις, Χατσιμούρα, Λορέντζο Μπράουν, Μίτσιτς…

Το σύστημα διεξαγωγής

Στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετέχουν συνολικά 32 ομάδες. Οι οποίες χωρίστηκαν σε 8 ομίλους των 4 ομάδων. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις θα προκριθούν και στη δεύτερη φάση των ομίλων.

Η Εθνική κληρώθηκε στον 3ο όμιλο με αντιπάλους τις ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Ιορδανία. Συνοπτικά οι υπόλοιποι όμιλοι είναι οι εξής: 1ος όμιλος: Φιλιππίνες, Ιταλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ανγκόλα. 2ος όμιλος: Σερβία, Πουέρτο Ρίκο, Κίνα, Νότιο Σουδάν. 4ος όμιλος: Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Αίγυπτος. 5ος όμιλος: Αυστραλία, Γερμανία, Φινλανδία, Ιαπωνία. 6ος όμιλος: Σλοβενία, Βενεζουέλα, Γεωργία, Πράσινο Ακρωτήρι. 7ος όμιλος: Ισπανία, Βραζιλία, Ιράν, Ακτή Ελεφαντοστού. 8ος όμιλος: Γαλλία, Καναδάς, Λετονία, Λίβανος. Στη 2η φάση των ομίλων, οι ομάδες «κουβαλούν» τα αποτελέσματα από τον πρώτο και ο όμιλος της Ελλάδας διασταυρώνεται με τον 4ο όμιλο. Από αυτή τη φάση προκρίνονται επίσης οι δύο πρώτοι στις νοκ άουτ φάσεις που είναι τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο τελικός. Αν η Ελλάδα προκριθεί στα προημιτελικά, θα βρει αντίπαλο από τον πρώτο ή τον δεύτερο όμιλο.

Φαβορί και αουτσάιντερ

Φυσικά σε τέτοιες διοργανώσεις υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από πλευράς στοιχήματος. Οι εταιρείες έχουν βγάλει τις αποδόσεις για τα φαβορί, αναφορικά με το θέμα της κατάκτησης. Πρώτο φαβορί είναι οι ΗΠΑ με τιμή στο 2.00. Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση με τιμή στο 30.00. Δεύτερο φαβορί δίνεται ο Καναδάς που είναι στο 5.00 και πίσω του είναι η Γαλλία με 9.00. Στην 4η θέση είναι η Αυστραλία με 11.00 και τη 10άδα συμπληρώνουν οι Σλοβενία (14.00), Σερβία (15.00), Ισπανία (15.00), Γερμανία (18.00), Λιθουανία (22.00), Ιταλία (25.00).

Αλέξανδρος Σόμογλου, Αλέξανδρος Χρηστάκος / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή