Το Μπλε Φεγγάρι του Αυγούστου φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένα και παλιά προβλήματα και θα μας βάλει σε μια διαδικασία επαναξιολόγησης. Θα απελευθερώσει το συναίσθημα και μια κρυφή μελαγχολία, θα δώσει όμως και μια ευκαιρία λύτρωσης, αλλά και προσγείωσης στην πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, μας εφιστά την προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών και στις εγωιστικές συμπεριφορές.

Η αστρολόγος Αλίντα Κανάκη εξήγησε στην «ON time» πώς θα μας επηρεάσει η υπερπανσέληνος του Αυγούστου. Ουσιαστικά, αυτό το φεγγάρι θα φέρει στο φως τυχόν προβλήματα που υπήρχαν στις σχέσεις μας και θα μας βάλει στη διαδικασία να κάνουμε μια αξιολόγηση, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε αν εξακολουθούν να μας εξυπηρετούν, αν έχουμε κάνει λάθος επιλογές ή αν πρέπει να κάνουμε μια επανεκκίνηση.

Στις 31 Αυγούστου έχουμε τη δεύτερη Πανσέληνο του μήνα, στο ζώδιο των Ιχθύων. Είναι στις 7ο 24’ του ζωδίου και πραγματοποιείται στις 04.35 τοπική ώρα. Το φεγγάρι βρίσκεται το διάστημα αυτό στο περίγειο, στην κοντινότερη, δηλαδή, απόστασή του από τη Γη, γι’ αυτό και φαίνεται αρκετά μεγαλύτερο από το κανονικό, παίρνοντας το χαρακτηρισμό «υπερπανσέληνος». Πρόκειται, δε, για τη δεύτερη Πανσέληνο μέσα στον ίδιο μήνα, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο, ούτε όμως και συχνό (συμβαίνει μία φορά κάθε περίπου δύο χρόνια) κι επικράτησε να ονομάζεται Μπλε Φεγγάρι ή Blue Moon.

Ο μήνας ξεκίνησε με Πανσέληνο στον ανθρωπιστή Υδροχόο και κλείνει με μια δεύτερη στο συμπονετικό και ευαίσθητο Ιχθύ. Με το φεγγάρι αυτό τα συναισθήματά μας αποτελούν την εσωτερική πυξίδα μας, που μας δείχνει τι πρέπει να αλλάξουμε. Η θλίψη ή η απάθεια μας δείχνουν την κατεύθυνση όπου θα πρέπει να κινηθούμε, ώστε να εκφράσουμε αυτό που πραγματικά είμαστε. Οι ενοχές που φέρουμε μας θυμίζουν ότι θα πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε εαυτούς και αλλήλους, ενώ ο θυμός εφιστά την προσοχή μας σε τομείς στους οποίους έχουμε ξεφύγει από τα κοινώς αποδεκτά πλαίσια.

Με την Πανσέληνο στον πρώτο δεκανό των Ιχθύων και τη διπλή επιρροή του Ποσειδώνα (κυβερνήτης του ζωδίου αλλά και του δεκανού), είναι προφανές ότι το φεγγάρι αυτό είναι ικανό να απελευθερώσει πολύ συναίσθημα, αλλά και μεγάλη δημιουργικότητα. Ο ωροσκόπος του φεγγαριού βρίσκεται στο ζώδιο του Λέοντα, ένα ζώδιο που έχει την ανάγκη να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητά του προκειμένου να εκφραστεί. Τονίζει όμως και την ανάγκη μας για κατάκτηση της προσοχής ή του θαυμασμού των γύρω μας, αλλά και της αγάπης. Ο κυβερνήτης του ωροσκόπου, ο Ήλιος, βρίσκεται στην Παρθένο, επιτείνοντας την ανάγκη μας για σχολαστική ακρίβεια. Ενεργοποιείται ο τομέας του ωροσκόπου από την παρουσία της Αφροδίτης και της Λίλιθ, σχηματίζεται, δε, μια σύνοδος Ωροσκόπου - Αφροδίτης (χαρίζει γοητεία, δημιουργεί την ανάγκη να ευχαριστήσει κανείς τους γύρω του, αλλά φέρνει κοινωνική αδεξιότητα).

Ο δέκατος οίκος του ωροσκοπίου της Πανσελήνου βρίσκεται στο φλογερό και παρορμητικό Κριό, του οποίου ο κυβερνήτης Άρης διέρχεται τον 3ο οίκο, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η επιτυχία έρχεται από τις επαφές και την επικοινωνία. Ο δέκατος οίκος ενεργοποιείται από την παρουσία του Δία και του Ουρανού και σχηματίζει τετράγωνο προς τον Πλούτωνα, το οποίο μας βοηθάει να βρούμε κρυφές ευκαιρίες, μπορεί όμως και να μας οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, οι οποίες θα βλάψουν την κοινωνική μας θέση. Το φεγγάρι αυτό ενεργοποιεί τον άξονα 2ου και 8ου οίκου, τους τομείς της ζωής μας, δημόσιας και ιδιωτικής, που έχουν σχέση με τα οικονομικά. Η κυριότερη, δε, όψη της Πανσελήνου είναι μια σύνοδος με τον ανάδρομο Κρόνο, που συνιστά προσοχή και σοβαρότητα στη διαχείριση των οικονομικών μας πόρων.

Τάση μελαγχολίας

Η Πανσέληνος σε σύνοδο με τον Κρόνο μάς προϊδεάζει για κακή διάθεση, μελαγχολική τάση, απαιτεί, δε, παράλληλα από εμάς ρεαλισμό, υπευθυνότητα και προσγείωση στην πραγματικότητα. Μας αναγκάζει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στα αγαπημένα μας πρόσωπα ή σε όσους εξαρτώνται από εμάς, ενώ η αντίθεση του Κρόνου προς τον Ήλιο δεν μας επιτρέπει να μοιραστούμε εύκολα τα συναισθήματά μας με τους γύρω μας. Ο Κρόνος από τη θέση του αυτή θα μας δοκιμάσει, θα μας στριμώξει και θα μας περιορίσει, ώστε να μας οδηγήσει στην ανάληψη των ευθυνών μας και κατ’ επέκταση στην ωρίμανση. Διερχόμενος ο Κρόνος το ζώδιο των Ιχθύων, μας ζητά να κάνουμε πολλή και σκληρή δουλειά με τον εαυτό μας και να αφήσουμε πίσω μας οτιδήποτε μας αιχμαλωτίζει κάτω από ένα πέπλο ψευδαισθήσεων και δεν μας επιτρέπει να εξελιχθούμε.

Σε πείσμα των ανασφαλειών μας, θέλει ο Κρόνος να μας διδάξει ότι είμαστε κάτι παραπάνω από αρκετοί και απόλυτα ικανοί να διαχειριστούμε τις προκλήσεις της ζωής. Ο Κρόνος, όμως, βρίσκεται επίσης σε σύνοδο με τον απλανή αστέρα «α» του Υδροχόου ή τον Sadalmelik, όπως ονομάζεται. Είναι ένα αστέρι που γεννά πρωτοτυπία κι εφευρετικότητα, μας κάνει ωστόσο προσεκτικούς και πρακτικούς. Η κρίση μας είναι καλή υπό την επιρροή του, δημιουργεί όμως δυσκολίες στην εφαρμογή των ιδεών. Φέρνει κέρδη μέσω εταιρειών και κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Στην παρούσα όψη, θα φέρει διώξεις, μηνύσεις, ακραίες και ξαφνικές καταστροφές. Μας οδηγεί στο ψέμα και σε σκανδαλώδεις συμπεριφορές, αλλά και σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Το φεγγάρι σχηματίζει όψεις και με τον αστέρα Deneb Adige του αστερισμού του Κύκνου, που δίνει φιλικότητα, ευγένεια, έντονη διαίσθηση, ανοιχτό μυαλό, ανιδιοτέλεια, κοινωνική επίγνωση και ενσυναίσθηση. Η αντίθεση, ωστόσο, του αστερισμού με τον Ήλιο μπορεί να φέρει νευρική υπερένταση, περίεργη συμπεριφορά, αποστασιοποίηση, πείσμα, ανάγκη για κατάκτηση ελευθερίας με κάθε κόστος, φόβο στο ενδεχόμενο συναισθηματικής εμπλοκής, καχυποψία κι εκδικητικότητα.

Το «τυχερό αστέρι»

Η Πανσέληνος σε σύνοδο με τον «γ» του Υδροχόου ή τον αστέρα Sadachbia χαρίζει μεγάλες τιμές και καλλιτεχνική εκτίμηση, μεγάλα κέρδη και καλή τύχη, δημιουργικότητα, κοινωνικότητα, ιδεαλισμό και παρορμητικότητα. Σε αντίθεση, όμως, με τον Ήλιο, ο αστέρας γεννά αυθάδεια, εγωισμό, αδιακρισία, σκάνδαλα, ανοησία και καταστροφικότητα. Ο αστέρας ονομάζεται επίσης «το τυχερό αστέρι των κρυμμένων πραγμάτων», επειδή μας δίνει την ικανότητα να ανακαλύψουμε τι είναι κρυμμένο ή χαμένο. Η θετική όψη του αστέρα υποδεικνύει την κατάλληλη χρονική στιγμή, ώστε να ξεκινήσει κανείς μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια και είναι πιθανό να φέρει μια γενικότερη επιτυχία στις επιχειρήσεις.

Η Πανσέληνος αλλά και ο Κρόνος βρίσκονται, επίσης, σε σύνοδο με τον «α» του Κύκνου, τον απλανή αστέρα με την ονομασία Deneb Adige. Ο αστέρας δίνει ευρηματική φύση, διάνοια κι ευστροφία. Κάνει τους ανθρώπους εύστροφους, έξυπνους, ιδεαλιστές και συμπαθείς. Είναι ένας ευνοϊκός αστέρας για καλλιτεχνικές και επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες θα αποφέρουν κέρδη. Σε σύνοδο με τη Σελήνη θα φέρει επιτυχία σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα, δε, σε αυτούς που δεν έχουμε δοκιμαστεί ακόμη. Βοηθάει τη δημιουργικότητα, τονώνει τη φαντασία και φέρνει πρωτοτυπία, αντιπαθεί, όμως, την αδιακρισία, την οποία τιμωρεί με απώλειες και προβλήματα.

Οι όψεις της Πανσελήνου δεν είναι πολλές ή δύσκολες, η παρουσία όμως του Κρόνου δημιουργεί μια λίγο πιο καταθλιπτική ατμόσφαιρα. Οι απλανείς αστέρες, ωστόσο, έρχονται να ισορροπήσουν αρκετά τη δύσκολη ενέργεια του Κρόνου. Το αξιοσημείωτο με το παρόν φεγγάρι είναι ότι το διάστημα επιρροής της Πανσελήνου οι περισσότεροι πλανήτες του πλανητικού μας συστήματος θα είναι ανάδρομοι. Οι Ερμής, Αφροδίτη, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας είναι ήδη ανάδρομοι, ενώ ο Δίας βρίσκεται σε στάση για να γυρίσει ανάδρομος στις 4 Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα που η Αφροδίτη βρίσκεται σε στάση για να επιστρέψει στην ορθή φορά.

Με έξι πλανήτες ανάδρομους τις δύο εβδομάδες επιρροής της Σελήνης (μόνο ο Άρης είναι σταθερά ορθόδρομος!) είναι σαν ο κόσμος μας να επιβραδύνεται, να μην προχωρούν οι υποθέσεις μας, να αναφύονται εμπόδια και καθυστερήσεις σε κάθε βήμα μας. Τίποτε δεν προχωρά, τίποτε δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Είναι ένα διάστημα που δεν θα είναι καθόλου εύκολη η επικοινωνία και η συνεννόηση με τους γύρω μας, κάτι που θα προκαλέσει εκνευρισμούς, συναισθήματα απόγνωσης και μια τάση για απομόνωση και αποστασιοποίηση από τον κόσμο. Θα υπάρξει τώρα περισσότερη βία, θα είναι συχνές οι κακοποιητικές ή χειριστικές συμπεριφορές, θα είναι αυξημένα τα ατυχήματα, οι αυτοκτονίες και οι θάνατοι. Μας δίνει όμως μια μοναδική ευκαιρία το φεγγάρι να εστιάσουμε στον εσωτερικό μας κόσμο, να εντοπίσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας, να αναγνωρίσουμε τις ανεπάρκειές μας, ώστε να καταφέρουμε να εξελιχθούμε ψυχικά και πνευματικά.

Είναι ένα φεγγάρι που θα μας δώσει την ευκαιρία να κλείσουμε κάποια κεφάλαια του παρελθόντος στο μυαλό μας, να εξαλειφθούν οι τύψεις ή οι ενοχές που φέρουμε, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ένα νέο στάδιο στη ζωή μας. Πρόκειται για μια διαδικασία δύσκολη, επώδυνη κι επίπονη, τόσο όμως απαραίτητη για την ψυχική μας υγεία! Απαλλαγμένοι από σκοτεινές σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα, θα είμαστε πλέον σε θέση να επαναπρογραμματίσουμε το μυαλό μας και να διαμορφώσουμε μια πιο φωτεινή πραγματικότητα στη ζωή μας.

Εικόνες από την υπερπανσέληνο του Αυγούστου στην Αθήνα

5958347
5958343


Εικόνες από την υπερπανσέληνο του Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη

5958308
5958313