H αρχή έγινε πριν από περίπου δέκα μέρες όσον αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής του Ντανιέλ Ποντένσε στον Ολυμπιακό.

Ήταν ένα σενάριο που πολλοί διάβασαν, λίγοι πίστεψαν. Βγήκε από τη Βρετανία και κάποια προφίλ στο Twitter που ασχολούνταν με μεταγραφικά ομάδων της Premier League.

Αναπαράχθηκε από πολλούς στην Ελλάδα και κυρίως τους φίλους του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει τα όσα μαγικά έχει κάνει ο 27χρονος εξτρέμ με την ερυθρόλευκη φανέλα. Η φήμη, λοιπόν, άρχισε να γίνεται... καπνός από φωτιά.

Για να έρθει το περασμένο Σάββατο, τότε που οι πληροφορίες από τη Βρετανία επιβεβαίωναν το ενδιαφέρον. Για την ακρίβεια, υπήρξαν και πληροφορίες που έκαναν λόγο για αρχική συμφωνία του Ολυμπιακού με τη Γουλβς για την απόκτηση του Ντανιέλ Ποντένσε.

Είχαν μεγάλη δόση αλήθειας, έστω κι αν οι «ερυθρόλευκοι» τήρησαν σιγήν ιχθύος. Η επισημοποίηση της επιστροφής του θα μπορούσε να γίνει εκείνη τη μέρα, αν δεν άλλαζε, τελευταία στιγμή, τις απαιτήσεις της η Γουλβς.

Οι συζητήσεις δεν διεκόπησαν. Συνεχίστηκαν, αφού ο Ολυμπιακός ήταν μια ανάσα από τη μεγάλη μεταγραφή και δεν θα το άφηνε έτσι. Για να έρθει η προχθεσινή μέρα, όταν η συμφωνία ολοκληρώθηκε και ετοιμάστηκαν τα συμβόλαια.

Η συμφωνία περιλαμβάνει δανεισμό του Ντανιέλ Ποντένσε στον Ολυμπιακό, ο οποίος λέγεται πως θα δώσει και 1.500.000 ευρώ σαν «ενοίκιο», ενώ θα πληρώσει και πάνω από το 50% των ετήσιων απολαβών του 27χρονου άσου.


Ανανέωση

Παράλληλα, η Γουλβς ανανέωσε το συμβόλαιό του έως το 2025, με οψιόν επέκτασης για ακόμα έναν χρόνο. Λέγεται πως ο Ολυμπιακός δίνει και 5.000.000 ευρώ για την απόκτησή του και ότι αυτό μπήκε ως οψιόν αγοράς. Αλλά δεν επιβεβαιώθηκε, αν και θα βγουν όλα στην επιφάνεια τις επόμενες ημέρες.

Το σίγουρο είναι πως ο «Superman», όπως είναι το παρατσούκλι του, θα φορέσει ξανά την ερυθρόλευκη φανέλα. Ήταν έντονη η επιθυμία του να γίνει αυτό, καθώς αρνήθηκε την πρόταση της Αλ Ντουχάιλ, που του έδινε «χρυσάφι», ενώ είχε συμφωνήσει με τη Γουλβς.

Επίσης, είπε «όχι» και στην προ ημερών πρόταση της Αλ Ετιφάκ, από τη Σαουδική Αραβία, γιατί ήθελε τον Ολυμπιακό.

Μια άλλη, άκρως σημαντική παράμετρος είναι οι εξαιρετικές σχέσεις που έχει με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και τον γιο του, Μιλτιάδη! Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός διατηρεί επίσης καλές σχέσεις με τον μάνατζερ του Ποντένσε, τον διάσημο Ζόρζε Μέντες. Μια σχέση που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018, με τον Πορτογάλο άσο να έρχεται στον Ολυμπιακό από τη Σπόρτινγκ. Εκείνη την εποχή υπήρξε μια δικαστική διαμάχη, λόγω του περιστατικού με την εισβολή οπαδών της ομάδας στο προπονητικό κέντρο, όπου προπηλάκισαν αρκετούς παίκτες. Αρχικά ο Ποντένσε ήρθε ως ελεύθερος και εν συνεχεία ο Ολυμπιακός έδωσε λίγο πάνω από 7.000.000 ευρώ και τον αγόρασε.


Η στενή φιλία

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ντανιέλ Ποντένσε ανέπτυξαν δυνατό δεσμό φιλίας. Φαινόταν σε κάθε κοινή παρουσία τους. Η σχέση αυτή διατηρήθηκε ακόμα και όταν τον Ιανουάριο του 2020 ο Ποντένσε πουλήθηκε στη Γουλβς αντί του ποσού των 19.600.000 ευρώ.

Η επικοινωνία τους δεν χάθηκε στο βάθος του χρόνου. Μάλιστα το καλοκαίρι ο Ντανιέλ Ποντένσε βρέθηκε στην Ελλάδα για να περάσει μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών.

Μίλησε με τους φίλους που έχει στον Ολυμπιακό, αλλά και τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ουσιαστικά έτσι ξεκίνησε και η διαδρομή για την επιστροφή στην ομάδα που έχει στην καρδιά του, όπως έχει δηλώσει σε κατ’ ιδίαν επαφές με τους «ερυθρόλευκους», και με την οποία θέλει να δώσει μια νέα ώθηση στην καριέρα του.

Η συγκίνηση στο παιxνίδι με τη Γουλβς

Σούπερ μεταγραφή ήταν για τον Ολυμπιακό ο Ντανιέλ Ποντένσε, όταν τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2018 από τη Σπόρτινγκ. Σούπερ ήταν και η πώλησή του στη Γουλβς. Τότε είχε παραχωρήσει πολλές συνεντεύξεις σε ΜΜΕ της Βρετανίας και της Πορτογαλίας. Σε μία από αυτές είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Θα παρακολουθώ συνέχεια τον Ολυμπιακό και κάποια στιγμή θα γυρίσω πίσω. Με όλες τις νίκες του θα αισθάνομαι ενθουσιασμένος. Είναι μία ομάδα την οποία θα κουβαλάω για πάντα στη ζωή μου».

Η μοίρα τα έφερε έτσι και το 2020 βρέθηκε αντίπαλος του Ολυμπιακού για τους 16 του Europa League. Το πρώτο ματς έγινε στο άδειο «Γ. Καραϊσκάκης», με την πανδημία του κορονοϊού να είναι σε έξαρση. Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τους «λύκους» πήγε στα αποδυτήρια των «ερυθρολεύκων», προκειμένου να χαιρετήσει τους πρώην συμπαίκτες του. Η συναισθηματική του φόρτιση ήταν έντονη και αποτυπώθηκε στο πρόσωπό του, με τον Πορτογάλο εξτρέμ να δακρύζει κατά την αποχώρησή του.

Μετά το ματς πήρε τη βαλίτσα που είχε μαζί του και πήγε στα αποδυτήρια των γηπεδούχων, εκεί όπου φαίνεται πως μοίρασε δώρα, όπως ενημέρωσε και η Γουλβς στα social media της. Τότε το ματς έληξε 1-1. Η ρεβάνς έγινε τον Αύγουστο. Η Γουλβς νίκησε 1-0 με γκολ του Χιμένες στο 8ο λεπτό, ο οποίος εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι που είχε κερδίσει ο Ποντένσε.

Μετά το τέλος του αγώνα «απολογήθηκε» στους πρώην συμπαίκτες του για το πέναλτι.

Μάλιστα, δείπνησε μαζί τους, σε ακόμα μια απόδειξη πως ο Ολυμπιακός είναι στην καρδιά του.


Το περίμενε

Τώρα θα φορέσει ξανά την ερυθρόλευκη φανέλα. Η άφιξή του έγινε νωρίς το πρωί χθες και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον αποθέωσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Και στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Περίμενα αυτήν τη στιγμή από τότε που πήγα στην Αγγλία και τη Γουλβς. Δεν περίμενα να είναι τόσο νωρίς, αλλά ήρθε έτσι και είμαι τόσο ευγνώμων στον κύριο Βαγγέλη Μαρινάκη και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που ήρθα ξανά στον Ολυμπιακό. Ελπίζω να δώσω χαρά στον κόσμο του Ολυμπιακού και να ζήσουμε μεγάλες στιγμές στο ‘‘Καραϊσκάκης’’. Είμαι πανέτοιμος για να αγωνιστώ ξανά στον Ολυμπιακό και να δείξω στο γήπεδο γιατί επέστρεψα».


Επτάδα μεσοεπιθετικών με εξαιρετικές ικανότητες

Το ουσιαστικό του πράγματος, με την έλευση του Ντανιέλ Ποντένσε, είναι πως ο Ολυμπιακός όχι μόνο «χτυπάει» το πρωτάθλημα, που είναι ο μεγάλος στόχος, αλλά γίνεται και φαβορί.

Ο 27χρονος άσος έχει εξαιρετικές ικανότητες, η κοφτή ντρίμπλα και η επιτάχυνσή του είναι μοναδικές, ενώ το έχει και με το σκοράρισμα. Aς βάλουμε στο κόλπο και τον Στέφαν Γιόβετιτς, που επίσης αποκτήθηκε, αλλά επισκιάστηκε από το μεταγραφικό «μπαμ» με τον Ποντένσε.

Ο Ολυμπιακός έχει τους Ελ Κααμπί, Ελ Αραμπί και τον Στέφαν Γιόβετιτς τριάδα επιθετικών. O Ελ Κααμπί έχει 97 γκολ σε 189 παιχνίδια σε επίπεδο συλλόγων και 20 τέρματα σε 36 ματς με την Εθνική Μαρόκου. Ο Ελ Αραμπί έχει βάλει 269 γκολ σε 529 παιχνίδια σε συλλογικό επίπεδο. Ενώ με την εθνική Μαρόκου έχει 16 γκολ σε 36 συμμετοχές. Ο Στέφαν Γιόβετιτς έχει σημειώσει 114 τέρματα σε 405 παιχνίδια με τους συλλόγους που έχει φορέσει τη φανέλα τους. Σε επίπεδο εθνικής, έχει σημειώσει 31 γκολ σε 68 εμφανίσεις με την εθνική του Μαυροβουνίου.


Δεύτερος ρόλος

Πίσω από αυτούς, ο Ολυμπιακός έχει μια ισχυρή σειρά μεσοεπιθετικών, με τους περισσότερους να μπορούν να αγωνιστούν και ως δεύτεροι επιθετικοί. Ο Ντανιέλ Ποντένσε μπορεί να υπηρετήσει αυτόν τον ρόλο. Γενικά μπορεί να κάνει τη δουλειά που κάνει ήδη ο Γιώργος Μασούρας από το ξεκίνημα της σεζόν. Να κλίνει περισσότερο προς τη μεγάλη περιοχή, με τον Πορτογάλο να έχει καλύτερα ποσοστά στην ντρίμπλα, αλλά και στο «ένας με έναν».

Ο Κώστας Φορτούνης είναι ξανά στα καλύτερά του και βγάζει πολλές συνεργασίες με τους συμπαίκτες του. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν. Από κοντά και ο Πεπ Μπιελ με τον Γκουστάβο Σκάρπα, τον Όλα Σολμπάκεν και τον Ιβάν Μπρίνιτς. Όλοι τους με ιδιαίτερες ικανότητες, πολύ καλοί στο να δημιουργούν φάσεις, να σκοράρουν και να υπηρετούν πολλούς ρόλους, πίσω από τον επιθετικό.

Με ποιότητα
Αυτό θέλει ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και το έχει δείξει στα μέχρι στιγμής παιχνίδια του Ολυμπιακού. Μια επτάδα παικτών να την πιεις στο ποτήρι. Ξεχειλίζει από ποιότητα και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα ατού της ομάδας. Είναι η κορυφαία στη χώρα και μπορεί να κάνει ζημιές και στην Ευρώπη.

Η συνολική χρηματιστηριακή αξία και των επτά, με βάση την ιστοσελίδα transfermarkt, είναι στα 50.600.000 ευρώ! Η οποία αγγίζει τη συνολική του ρόστερ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, οι οποίες είναι κοντά στα 59.000.000 ευρώ, για την καθεμία. Και από αυτό μπορεί να καταλάβει κάποιος το πόσο έχει δυναμώσει φέτος ο Ολυμπιακός, ακολουθώντας πιστά τον μεταγραφικό σχεδιασμό του, ο οποίος προς το φινάλε του είχε τον Ντανιέλ Ποντένσε να ρίχνει πάνω του τα φώτα. Ο Πορτογάλος έρχεται για να δώσει νέα ώθηση στην καριέρα του, καθώς από πέρυσι είχε αρχίσει να μην υπολογίζεται στη Γουλβς.

Ο Ζουλιάν Λοπετέγι δεν τον συμπεριέλαβε στα πλάνα του. Κάτι που κάνει φέτος και ο νέος τεχνικός των «λύκων», Γκάρι Ο’Νιλ. Ο Ποντένσε, στα 27 του, έχει να προσφέρει πολλά. Η «δίψα» του για μπάλα είναι τεράστια. Ο Ολυμπιακός είναι η αγαπημένη του ομάδα και με αυτήν θα μπει δυναμικά στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Στους ανθρώπους του Ολυμπιακού έχει τονίσει πως ανυπομονεί να παίξει ξανά μπροστά στο κοινό της ομάδας και να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή