Κώστα Μπελιά

Το σαββατόβραδο οι περίπου 24 χιλιάδες Αμερικανοί που βρέθηκαν στο Arthur Ashe Stadium -μεταξύ αυτών ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα- και όσοι συμπατριώτες τους ανά τον κόσμο έβλεπαν τηλεοπτικά τον τελικό του US Open, ανάμεσα στη δική τους Κόρι Κόκο Γκοφ και τη Νο1 στον κόσμο, Αρίνα Σαμπαλένκα, ήξεραν ότι η Λευκορωσίδα ήταν το μεγάλο φαβορί. Όταν η γεννημένη στην Ατλάντα τενίστρια μετά το 2-2 στο πρώτο σετ παραδόθηκε στις ορέξεις της αντιπάλου της και έχασε 6-2, το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι θα στοιχημάτιζαν στην ήττα της.

Λίγο αργότερα, με ένα απίθανο backhand, έφτανε στην ανατροπή. Έπεσε ανάσκελα, στη συνέχεια στάθηκε στα πόδια της, αγκάλιασε τη μεγάλη χαμένη, γονάτισε και έβαλε τα κλάματα. Μαζί της έκλαψαν σίγουρα εκατομμύρια Αμερικανοί.

Η Γκοφ πήρε το πρώτο της Grand Slam και έγινε μόλις η τρίτη νεότερη Αμερικανίδα που βάζει στη συλλογή της το US Open. Είχαν προηγηθεί στο παρελθόν η Τρέισι Όστιν το 1979 και το 1981 και η Σερένα Ουίλιαμς το 1999.

Η προειδοποίηση

Η 19χρονη είχε προειδοποιήσει πριν από χρόνια γι’ αυτό που έγινε στη μεγαλύτερη αρένα για αγώνες τένις στον κόσμο, η οποία φέρει το όνομα του Άρθουρ Άσε, νικητή του πρώτου US Open του 1968. Ένα άλλο σαββατόβραδο, την 1η Ιουλίου 2019, μας είχε συστηθεί και μάλιστα με τρόπο που είχε κάνει θόρυβο. Στον πρώτο γύρο του Γουίμπλεντον είχε νικήσει τη Βένους Ουίλιαμς. Τότε διευκρίνισε ότι ακούει στο παρατσούκλι της, Κόκο, και όχι στο όνομά της, Κόρι. Στην κλισέ ερώτηση «πόσο μακριά πιστεύεις ότι μπορείς να φτάσεις σε αυτό το τουρνουά;», δεν είχε διστάσει. «Νομίζω ότι μπορώ να το κατακτήσω», είχε πει. Θα μπορούσε, αλλά δεν το κατέκτησε. Στον τέταρτο γύρο αποκλείστηκε από τη Ρουμάνα Σιμόνα Χάλεπ, αυτή που στον τελικό νίκησε 2-0 τη Σερένα Ουίλιαμς. Πάντως, τα πήγε καλά και στο online τεστ Φυσικής που έδωσε στο σχολείο, για το οποίο χρειάστηκε να ξενυχτίσει στα προκριματικά. Άλλωστε, ήταν μόλις 15 ετών.

Το κλάμα του μπαμπά

Στον τελικό του Σαββάτου, λίγο μετά το φινάλε, σχημάτισε μια καρδιά για το πλήθος και ανέβηκε στις κερκίδες για να αγκαλιάσει τους γονείς της, τη μητέρα της, Καντ, και τον πατέρα της, Κόρεϊ, για τον οποίο είπε: «Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που είδα τον μπαμπά μου να κλαίει. Ο πατέρας μου με πήγε σε αυτό το τουρνουά. Κάθισα ακριβώς εκεί παρακολουθώντας τη Βένους και τη Σερένα να ανταγωνίζονται».

Ο κόσμος την άκουγε και χειροκροτούσε, ανάμεσά τους διασημότητες, όπως η Νικόλ Κίντμαν, ο Κέβιν Ντουράντ, η Ντάιαν Κίτον και στις σουίτες του σταδίου η Μαρία Σαράποβα και η Μόνικα Σέλες, σχεδόν όλοι όσοι ένα χρόνο νωρίτερα στο ίδιο γήπεδο είχαν αποχαιρετήσει το είδωλο της Γκοφ, τη Σερένα Ουίλιαμς, μετά την απόσυρσή της.

«Η Σερένα είναι Σερένα», υποκλίθηκε η Γκοφ και εξήγησε: «Παλαιότερα δεν υπήρχαν πολλοί μαύροι τενίστες. Μέχρι τη Σερένα».

Η οικογένεια «επένδυσε» στο ταλέντο της

Ο πατέρας της Κόκο, μετά τη σύντομη κολεγιακή καριέρα του στο μπάσκετ, μαζί με τη μητέρα της Κάντι ανέλαβαν τη μόρφωση της κόρης τους, η οποία αρχικά δεν πήγαινε στο σχολείο και έκανε τα μαθήματα του γυμνασίου στο σπίτι.

Ο Κόρεϊ υπήρξε γκαρντ της ομάδας μπάσκετ του πανεπιστήμιου Τζόρτζια Στέιτ, ενώ η Κάντι Όντομ αθλήτρια του στίβου στο πανεπιστήμιο Φλόριντα Στέιτ. Καλή επταθλήτρια και αθλήτρια της γυμναστικής, όμως αποσύρθηκε, καθώς οι γονείς της δεν της επέτρεψαν να μετακομίσει από τη Φλόριντα, στην οποία ζούσε, για να συνεχίσει επαγγελματικά.

Ευτυχώς, στην οικογένεια του Κόρεϊ και της Κάντι δεν κυριάρχησαν τέτοιες ιδέες. Όταν ήταν στη δευτέρα δημοτικού, οι γονείς της είχαν αντιληφθεί ότι είναι προορισμένη για σταρ του τένις. Έτσι, αποχαιρέτησαν τη ζωή τους στην Ατλάντα και επέστρεψαν στη γενέτειρά τους, την παραλία Ντελρέι στη Φλόριντα, όπου μπορούσαν να έχουν την οικονομική στήριξη της οικογένειάς τους. Η δασκάλα Κάντι άφησε τη δουλειά και ο Κόρεϊ, που έγινε ο προπονητής της, είχε δηλώσει αστειευόμενος: «Γίναμε γρήγορα από οικογένεια με εισόδημα από ένα μέλος, οικογένεια χωρίς εισόδημα».

Όλοι μαζί είχαν επενδύσει στο μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά τους και σήμερα μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι. Ο μεσαίος από τα τρία παιδιά, ο 16χρονος Κόντι, και ο δεκάχρονος Κάμερον παίζουν μπέιζμπολ.

«Από τα οκτώ μου, ο πατέρας μου μού έλεγε πως μπορώ να φτάσω στο κορυφαίο επίπεδο», έχει πει η Κόκο. Σε ηλικία δέκα ετών, ο Κόρεϊ Γκοφ πήγε την κόρη του στη Γαλλία και τη φημισμένη ακαδημία τένις του Γάλλου με ελληνικές ρίζες Πατρίκ Μουράτογλου, ο οποίος ήταν και προπονητής της Σερένα Ουίλιαμς αλλά και του Στέφανου Τσιτσιπά. Ο Μουράτογλου έχει πει πολλά για την Αμερικανίδα και λογικά θα έχει την ευκαιρία να πει ακόμα περισσότερα γι’ αυτήν: «Είναι μοναδική στο είδος της. Ακόμη θυμάμαι την πρώτη φορά που την αντίκρισα. Με εντυπωσίασε με την αποφασιστικότητα και το πνεύμα της».