Παρεξηγημένο μπορεί και να τον πεις. Ιδιαίτερο ως χαρακτήρα, αν και τελευταία είναι πιο ήρεμος, επίσης μπορείς να τον πεις. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, όμως, είναι ένας εκ των κορυφαίων γκολκίπερ στην Ελλάδα.

Ο 34χρονος τερματοφύλακας έκανε για μια ακόμα φορά αίσθηση, αναφορικά με τις ικανότητές του. Η απόκρουση που έκανε στην κεφαλιά του Μοχαμάντι, στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, ήταν για... σεμινάριο. Δεν είναι μόνο αυτή όμως, καθώς ο έμπειρος άσος από τότε που ήρθε στον Ολυμπιακό βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Και ανεξάρτητα από τον νέο αγώνα που έδωσε την Πέμπτη απέναντι στη Φράιμπουργκ, ο διεθνής τερματοφύλακας είναι μια πολύτιμη μονάδα. Η πορεία του, για να φτάσει έως αυτό το σημείο, μόνο αυτές τις προδιαγραφές δεν είχε. Γεννημένος στην Αθήνα, έκανε ένα πρώτο δοκιμαστικό στην ακαδημία της ΑΕΚ, αλλά δεν του βγήκε.

Ο Ολυμπιακός

Το 2003 εντάχθηκε στην ακαδημία του Ολυμπιακού. Κι εκεί δεν... πέτυχε. Για να ξεκινήσει μια επαγγελματική πορεία, κατά την οποία επί 11 χρόνια ήταν στην αφάνεια. Μπορεί να μην το πάλεψε παραπάνω και ο ίδιος. Μπορεί να μην είχε και την τύχη με το μέρος του. Αυτό το τελευταίο το χρειάζονται οι τερματοφύλακες. Βρέθηκε σε Ηλιούπολη, Λεβαδειακό, ΠΑΕΕΚ Κερύνειας και Πανθρακικό, μεταξύ άλλων. Μάλιστα το διάστημα από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2014 ήταν στα αζήτητα. Έμεινε χωρίς ομάδα. Και σε αυτές που ήταν είχε πάντα τον ρόλο του κομπάρσου. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, όμως, είναι ένας μαχητής. Όπως πρέπει να είναι και στο αγαπημένο του kick boxing, που το έχει βάλει στο πρόγραμμά του και με το οποίο κρατιέται σε εξαιρετική κατάσταση.

Πάντα έλεγε πως μια μέρα θα δικαιωθεί και θα γράψει το δικό του κεφάλαιο στο ποδόσφαιρο. Το πέτυχε, με τον ΠΑΣ Γιάννινα να αποτελεί το... πεπρωμένο του. Τον Ιανουάριο του 2016 η ομάδα της Ηπείρου απέκτησε ως ελεύθερο τον διεθνή τερματοφύλακα, έπειτα από 2 χρόνια που ήταν στον Πανθρακικό. Ο Γιάννης Πετράκης ήταν στον πάγκο του «Άγιαξ της Ηπείρου» και τον έφερε για να «γεμίσει» τον άσο, μετά την πώληση του Μάρκου Βελλίδη στον ΠΑΟΚ. Τη θέση του βασικού, μετά την αποχώρηση του Βελλίδη, την πήρε ο Κώστας Περιστερίδης. Εκείνη τη μεταγραφική περίοδο αποκτήθηκαν και οι Μαυροπάνος (βρίσκεται στη Γουέστ Χαμ), Κούτρης (πέρασε από Ολυμπιακό).

Για να φτάσει το καλοκαίρι του 2016, όταν ο Περιστερίδης τραυματίζεται. Κι έτσι ο Γιάννης Πετράκης χρησιμοποιεί τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη στα ιστορικά ευρωπαϊκά ματς με Ολντ Γκρένλαντ και Άλκμααρ. Τα πήγε πολύ καλά και ήταν το πρώτο μήνυμα. Στο πρωτάθλημα ξεκινάει βασικός. Αλλά μετά τα δύο πρώτα ματς, γυρίζει ο Περιστερίδης. Για να μείνει ξανά εκτός, από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Πασχαλάκης γίνεται ξανά βασικός και από τότε η επαγγελματική του καριέρα πήρε άλλη τροπή.

«Ταξίδι» στον Πειραιά

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν η ομάδα που ανέδειξε τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, ο οποίος έκανε το μεγάλο άλμα προς τον ΠΑΟΚ, με τη μεταγραφή του το καλοκαίρι του 2017. Η ειρωνεία της τύχης ήταν πως ο Μάρκος Βελλίδης, ο οποίος όταν έφυγε από τον ΠΑΣ για τον ΠΑΟΚ άνοιξε την πόρτα στον Πασχαλάκη για την ομάδα των Ιωαννίνων, ακολούθησε αντίθετο δρομολόγιο! Δεν εδραιώθηκε στους «ασπρόμαυρους» που τον άφησαν να γυρίσει πίσω, για να εμπιστευτούν τον πλέον 34χρονο τερματοφύλακα. Με την πορεία του να είναι ανοδική ποιος τον έπιανε.

Οπαδιλίκι δεν πούλησε ποτέ. Μπορεί να πανηγύρισε έξαλλα τις επιτυχίες, λόγω και του χαρακτήρα του, αλλά τσακώθηκε κιόλας με οπαδούς του ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι του 2022 λήγει το συμβόλαιό του με τους «ασπρόμαυρους», οι οποίοι δεν τον προσέγγισαν για ανανέωση.

Για να έρθει ο Σεπτέμβριος με τις φήμες περί συμφωνίας του με τους «ερυθρόλευκους» να είναι έντονες. Όπου καπνός, υπάρχει και φωτιά, καθώς ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτησή του στις 29 Σεπτεμβρίου, εν μέσω δυσκολιών, με αλλαγές προπονητών και εμφανίσεις που είχαν φέρει γενικότερο προβληματισμό για την εικόνα της ομάδας. Στις 13 Οκτωβρίου του 2022 παίζει για πρώτη φορά με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ήταν ματς για τους ομίλους του Europa League. Κι έκτοτε είναι ένας εκ των βασικών του κορμού των «ερυθρόλευκων». Φέτος, μπήκε στο τελευταίο έτος του συμβολαίου του, αλλά ήδη υπάρχουν μηνύματα ανανέωσης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή