«Συμβουλεύω θερμά όλους όσοι αδυνατούν να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα στο διαδίκτυο να κάνουν μια βόλτα στον καθαρό αέρα και να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις τους. Η βροχή είναι πολύ αναζωογονητική», ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram ο διαβόητος για την ωμότητά του πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ. Ο ίδιος, όπως διαβεβαίωνε τους ακολούθους του με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη, είχε περπατήσει ήδη «11 χιλιόμετρα μέσα στη βροχή» με μια κουκούλα στο κεφάλι.

Οι φήμες για την υγεία του Ραμζάν Καντίροφ

Ο ηγέτης της Τσετσενίας και στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν έσπευσε να απαντήσει στην έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών ότι ήταν «σοβαρά άρρωστος και είχε πέσει σε κώμα». Οι φήμες, που ήθελαν τον Τσετσένο πολέμαρχο να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες (GRU) και δεν άργησαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Πολλά ουκρανικά, αλλά και διεθνή ΜΜΕ επικαλούνταν τον εκπρόσωπο των μυστικών υπηρεσιών του Κιέβου, Αντρίι Γιούσεφ, ο οποίος αποκάλυψε ότι η κατάσταση της υγείας του Καντίροφ είχε επιδεινωθεί σημαντικά. Όπως υποστήριζε ο Γιούσεφ, όλα έδειχναν ότι η επιδείνωση της υγείας του δεν οφειλόταν σε κάποιον τραυματισμό αλλά πιθανότατα σε προϋπάρχουσες ασθένειες.

Όλα τα ψέματα για τον Καντίροφ

Σε πείσμα, όμως, όσων διαδίδουν «ψέματα» και αναμένουν, ίσως, τον θάνατό του, ο ισχυρός Τσετσένος στράφηκε στα social media και, μέσω του επίσημου λογαριασμού του, διέψευσε κάθε αμφιβολία για την κατάσταση της υγείας του.

Λίγες ημέρες μετά, ένα νέο βίντεο έδειξε τον ίδιο να κάθεται δίπλα στο κρεβάτι ενός άνδρα που αποκαλείται «ο αγαπητός μας θείος Μαγκομέντ Αμπντουλχαμίντοβιτς Καντίροφ», τον οποίο ασπάζεται στο χέρι και στο κεφάλι.

«Δόξα στον Παντοδύναμο, είμαι ζωντανός και υγιής και δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί πρέπει να γίνεται φασαρία ακόμη και σε περίπτωση ασθένειάς μου», αναφέρει η ανάρτηση, που φέρεται να έχει γραφτεί από τον ίδιο τον Καντίροφ.

Αν πρόκειται πράγματι για fake news ή αν ο Καντίροφ προσπάθησε απλώς να «θολώσει» τα νερά αποτελεί μυστήριο. Για πολλούς σίγουρα τα βίντεο ήταν τρανή απόδειξη πως ο 46χρονος ζει και βασιλεύει, οι δύσπιστοι ωστόσο δεν έχουν πειστεί πως όλα βαίνουν καλώς, καθώς, όπως παρατήρησαν, δεν είναι σαφές πότε είχαν γυριστεί τα βίντεο που αναρτήθηκαν, υπονοώντας πως πρόκειται για παλιά βίντεο του ηγέτη. Η υγεία του 46χρονου Καντίροφ -ο οποίος έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μαχητές στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία- χρήζει βαθιάς ανάλυσης, αφού οι ισχυρισμοί ότι είναι ανίατα άρρωστος και έχει σοβαρά προβλήματα στα νεφρά πληθαίνουν ολοένα.

Σημειώνεται άλλωστε πως την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν αναφορές ότι ο Καντίροφ ισχυρίστηκε πως ο πρώην γιατρός του -ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας και αναπληρωτής πρωθυπουργός- τον δηλητηρίασε, επιβαρύνοντας την υγεία του. Ειδικότερα, ο 49χρονος καθηγητής Έλχαν Σουλεϊμάνοφ απολύθηκε από τις κυβερνητικές θέσεις που κατείχε και δεν έχει δώσει σημεία ζωής για περισσότερο από έναν χρόνο.

Ένα αρκετά διαδεδομένο σενάριο για το τι μπορεί να του συνέβη είναι ότι «θάφτηκε ζωντανός» με εντολή του Καντίροφ, όμως οι τσετσενικές πηγές αρνούνται ότι πέθανε, υποστηρίζοντας ότι ζει πλέον στο Αζερμπαϊτζάν. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες εμφανίσεις του Σουλεϊμάνοφ εδώ και έναν χρόνο.

Όσον αφορά τον Καντίροφ, φήμες για τα προβλήματα υγείας του είχαν διατυπωθεί και νωρίτερα φέτος, με τους παρατηρητές να σημειώνουν ταχεία αύξηση βάρους και πρησμένο πρόσωπο. Τον Μάρτιο, ύστερα από μια σειρά δημοσιευμάτων, ο Καντίροφ δήλωσε ότι ήταν «υγιής και γεμάτος ενέργεια» και ελεγχόταν τακτικά από γιατρούς.

Νεφρική ανεπάρκεια

Στις αρχές Ιουλίου, εν μέσω ενός ακόμη γύρου έντονης φημολογίας, που τον ήθελε να χάνει τη μάχη με τη νεφρική ανεπάρκεια, καθώς «τα νεφρά του δεν λειτουργούσαν πια και η αιμοκάθαρση δεν τον βοηθούσε», ο Καντίροφ προχώρησε σε μια περίεργη ανάρτηση, για να αποδείξει ότι δεν ήταν νεκρός.

«Είμαστε ακόμα ζωντανοί κατά κάποιον τρόπο», είπε. «Τέλος πάντων, δεν θέλουμε να ζήσουμε πολύ. Θα ζήσουμε μια σύντομη, αλλά αξιοπρεπή ζωή», συνέχισε.

Με την κατάσταση της υγείας του συμμάχου του Πούτιν να αμφισβητείται κάθε τόσο, το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο ο ενδεχόμενος θάνατός του θα επηρέαζε τις δύο χώρες.

«Η αποσταθεροποίηση της διακυβέρνησης του Καντίροφ στην Τσετσενία θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για το καθεστώς του Πούτιν, λόγω της σημασίας που έχει για τη δημοτικότητά του η εδραίωση της σταθερότητας στην Τσετσενία. Ο Καντίροφ και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι φήμες για την υγεία του που εντείνονται θα επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ελέγχου του ίδιου, και κατ’ επέκταση του Πούτιν, στην Τσετσενία», σχολιάζει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Όποια και αν είναι η αλήθεια, όσο δεν υπάρχει αποστομωτική απάντηση από τον Καντίροφ για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία του, άρα και την… παντοδυναμία του στην Τσετσενία, το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του γιγαντώνεται.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή