Ο Δημοκρατικός Μπεν Κάρντιν από το Μέριλαντ διαδέχεται -ίσως προσωρινά- τον φιλέλληνα Μπομπ Μενέντεζ στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Το ελληνικό ενδιαφέρον μοιραία στρέφεται σε εκείνον, καθώς θα επωμιστεί το μεγάλο βάρος σχετικά με το αν η Τουρκία θα προμηθευτεί τελικά τα F-16 κι ενώ όλα τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Ελλάδα μέσα στον Οκτώβριο σφραγίζει την αγορά των F-35.

Ο Κάρντιν, ο οποίος το 1967 αποφοίτησε πρώτος από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, το 2017 είχε καταδικάσει το «πογκρόμ» του Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία. Υπήρξε ένας εκ των 78 γερουσιαστών και βουλευτών που εκείνη τη χρονιά υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούσαν από τον Τούρκο πρόεδρο να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον έχοντας, μάλιστα, οργανώσει τη συλλογή υπογρα φών μαζί με τον συνάδελφό του Μπομπ Κόρκερ.



Τρία χρόνια αργότερα, το 2020, μαζί με τον κ. Μενέντεζ και άλλους έξι γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον Τ. Ερντογάν με την οποία τον καλούσαν να ανακαλέσει την απόφαση να ανοίξει η παραλία στα Βαρώσια. Στην επιστολή αναφερόταν ότι «η κίνηση αυτή δημιουργεί ερωτήματα για το αν είναι ειλικρινής η δέσμευση του Ερντογάν στη διπλωματία». Ακολούθησε κι άλλη επιολή - ράπισμα στον Ερντογάν.

Το 2021 ο Κάρντιν ήταν ένας από τους περισσότερους από 50 γερουσιαστές που υπέγραψαν επιστολή με αποδέκτη τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στην οποία του ζητούσαν να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της Τουρκίας για να βελτιώσει τη στάση της απέναντι στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζοντας τον αυξανόμενο αυταρχισμό εκ μέρους της Άγκυρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

O Κάρντιν είπε ότι θα ενδιαφερθεί για το θέμα των F-16, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η πώληση δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που φαίνεται να το έχει πάρει απόφαση η Άγκυρα όπως φάνηκε από τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος αποδέσμευσε τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών μαχητικών με την είσοδο της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή