Πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα κρύβεται µια δυναµική γυναίκα. Ο λόγος για τη δηµοσιογράφο και δασκάλα Βάλια Μώραλη, σύζυγο του Γιάννη Μώραλη, επανεκλεγή δήμαρχου του Πειραιά, που είναι παντρεµένοι εδώ και περίπου 11 χρόνια. Η γοητευτική σύζυγος του Γιάννη Μώραλη µιλάει για πρώτη φορά στο «Secret» για την πρώτη γνωριµία τους, τον γάµο τους και την κοινή τους ζωή.

Πώς είναι το 24ωρο µιας γυναίκας υποψήφιου για τρίτη χρονιά δηµάρχου;

Είναι πολύ απαιτητικό. Υπάρχει ένα κοινό πρόγραµµα, το οποίο µοιραζόµαστε, µε τις ώρες και τα µέρη όπου πρέπει να παρευρεθεί ο σύζυγός µου για να µιλήσει τόσο για τον εκάστοτε υποψήφιο δηµοτικό ή κοινοτικό σύµβουλο όσο και για τον συνδυασµό «Πειραιάς Νικητής».

moralis_1
Η ευτυχία ζωγραφισμένη στα μάτια των νεόνυμφων Γιάννη και Βάλιας Μώραλη

Πώς γνωριστήκατε µε τον Γιάννη Μώραλη;

Σε έναν γάµο αρχές Ιουνίου. Παντρευόταν η καλύτερή µου φίλη, η Αννα Λουκάκου, µε έναν από τους καλούς φίλους του Γιάννη, τον Στέφανο Λουκάκο. Εκεί συστηθήκαµε. Από την πρώτη στιγµή υπήρχε µια χηµεία και µια συµπάθεια. Επειτα από δέκα ηµέρες προέκυψε µια συνάντηση από πρωτοβουλία κοινού µας φίλου, που µας είδε στον γάµο. Βρεθήκαµε για φαγητό, στη συνέχεια πήγαµε για ποτό και εκεί γνωριστήκαµε κάπως καλύτερα σε ένα πιο χαλαρό επίπεδο, γιατί εγώ δεν γνώριζα καν τι δουλειά έκανε (διευθυντής επικοινωνίας του Ολυµπιακού). Μάλιστα, εκείνο το βράδυ καθυστέρησε να έρθει στο ραντεβού, γιατί είχε πάει σε αγώνα του Ολυµπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης». Εγώ το θεώρησα ατόπηµα. Ηταν καλοκαίρι και είχαµε προγραµµατίσει και οι δύο τις καλοκαιρινές µας διακοπές σε διαφορετικά µέρη. Εγώ στη Σκιάθο, εκείνος στην Αντίπαρο. Υπήρξε µια επικοινωνία για δύο µήνες και, αφού επιστρέψαµε από τις διακοπές µας, βρεθήκαµε ξανά µε κοινούς φίλους, αυτήν τη φορά µε επίγνωση, µε παρέα τους πολύ δικούς µας ανθρώπους. Από εκεί και πέρα, µπήκε η ιστορία µας σε επίπεδο σχέσης, αλλά είχε χτιστεί πρώτα µια επικοινωνία.

moralis_2
Εντεκα χρόνια δίπλα στον δυναμικό δήμαρχο Πειραιά η γοητευτική Βάλια

Πώς έγινε η πρόταση γάµου;

Στο Ναύπλιο, στην άµαξα πάνω. Κρατούσε το κουτί µε το δαχτυλίδι καθώς η άµαξα µας πήγαινε βόλτα στην πόλη. Κάποια στιγµή γύρισε και µε ρώτησε: «Σουµάχερ, πώς τα βλέπεις τα πράγµατα;» και µου έβγαλε το κουτί. Εγώ δεν καταλάβαινα, γιατί κοίταζα την όµορφη πόλη, και, επιµένοντας στην ερώτησή του, γύρισα, τον κοίταξα και είδα το δαχτυλίδι. Αρχισα να κλαίω γιατί συγκινήθηκα. ∆εν περίµενα να γίνει πρόταση εκείνη τη δεδοµένη στιγµή. Παράλληλα, ήµουν δύο µηνών έγκυος στο πρώτο µας παιδί, τον Πέτρο. Φυσικά δέχτηκα την πρόταση. Ηδη συγκατοικούσαµε και κυλούσε ήρεµα και ζεστά η ζωή µας, µε όµορφες στιγµές, µέχρι να αποφασίσουµε τον πολιτικό µας γάµο το καλοκαίρι στην Αντίπαρο, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ο θρησκευτικός γάµος έγινε στην Κρήτη και τον συνδυάσαµε µε τη βάπτιση του Πέτρου. Εγινε εκεί γιατί ο Γιάννης είχε κάνει ταξίδι πρόσφατα µε τον Ολυµπιακό στο Ηράκλειο. Τον πήγανε σε ένα γραφικό χωριουδάκι στη Ρογδιά, όπου ενθουσιάστηκε µε το τοπικό περιβάλλον, τον συνδυασµό βουνού και θάλασσας, και έκλεισε από µόνος του την ηµεροµηνία και το µέρος χωρίς δεύτερη σκέψη. Το δεύτερο παιδί µας, η Γιολάντα, γεννήθηκε έπειτα από δύο χρόνια.

moralis_3
Πάνω στην άμαξα της έγινε η πρόταση γάμου

Οταν πρωτοείδατε τον κ. Μώραλη, τι σκεφτήκατε;

Ηµουνα µε τις φίλες µου, οι οποίες σχολίαζαν πόσο γοητευτικός είναι, και εγώ προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι αυτό που τους ελκύει, γιατί σε µένα φαινόταν αρκετά απόµακρος και πολύ σοβαρός.

moralis_4
Ζεϊμπεκιά για τον Γιάννη, παραδοσιακός κρητικός χορός για τη Βάλια
moralis_5

Είστε καθηγήτρια παραδοσιακής hatha yoga, την οποία εφαρµόζετε στο νερό, στο κολυµβητήριο Red Swim Academy του Νίκου Γέµελου, στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο σύζυγος κάνει yoga;

Οχι. Ο Γιάννης δεν προσπάθησε ποτέ να µπει σε αυτόν τον κόσµο εκγύµνασης και ούτε εγώ τον πίεζα να έρθει. Είναι ένα συστατικό της σχέσης µας: Σεβόµαστε ο ένας την ελευθερία και τα θέλω του άλλου.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγµή της ζωής σας;

Η απώλεια του πατέρα µου. Ηµουν 16 ετών όταν έφυγε από καρκίνο στο συκώτι. Ηµουν πολύ µικρή για να το διαχειριστώ. Ηταν το πρότυπό µου και είχαµε τη σχέση µπαµπάς - κόρη, όµως ήµουν τυχερή, γιατί γνώρισε εξαρχής την εξέλιξη της αρρώστιας, επειδή ήταν γιατρός, και µε προετοίµασε πολύ γι’ αυτό.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 7/10