H Eλενα Ράπτη πρόσφατα είχε συνάντηση µε δύο ισχυρούς παράγοντες του Χόλιγουντ. Στην κουβέντα τους µίλησαν για την Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εκ νέου πόλος έλξης συντελεστών της «Μέκκας του σινεµά» και µεγαλεπήβολων τηλεοπτικών πρότζεκτ. Και τώρα η υφυπουργός Τουρισµού µιλάει στο «Secret» για τις λεπτοµέρειες της συζήτησής τους, µε κεντρικό άξονα το «κοκτέιλ» πολιτισµού - τουρισµού και τις προοπτικές του να γίνει η χώρα µας πολιτιστικό brand name καθ’ όλους τους τρόπους, αναγνωρίσιµο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Η συνάντηση µε τον κινηµατογραφικό παραγωγό Στίβεν Τσάσµαν και τον fi nancial controller επενδυτικού σχεδίου, executive producer και ειδικό σύµβουλο παραγωγών Αναστάσιο ∆ιαµαντή έγινε σε εξαιρετική χρονική συγκυρία. Εχουν ήδη ολοκληρωθεί πέντε ξένες κινηµατογραφικές παραγωγές στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ ολοκληρώνεται η επεξεργασία της τελευταίας ταινίας του Τσάσµαν “Tin Soldier”, µε τους Ρόµπερτ ντε Νίρο και Τζέιµι Φοξ. ∆ηλώνουν ενθουσιασµένοι από το αποτέλεσµα και το µοναδικό location της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Έλενα Ράπτη.

rapti_elena

Οι φοροελαφρύνσεις από την κυβέρνηση, φανταζόµαστε, έχουν παίξει ρόλο-κλειδί...

Βασικό ρόλο για τις επενδύσεις σε παραγωγή ταινιών, σειρών, κινουµένων σχεδίων και ψηφιακών παιχνιδιών παίζουν τα κίνητρα που έχουν δοθεί από το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικoακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) και η εφαρµογή του Ν. 4487/2017 για τη λειτουργία του cash rebate (σ.σ.: Το ποσοστό επιδότησης από τον Ιούλιο του 2020 ανέρχεται στο 40% µε βάση κατώτατα όρια δαπάνης). Η δε φορολογική ελάφρυνση (tax relief) αποτελεί δεύτερο εργαλείο προσέλκυσης χρηµατοδοτικών κεφαλαίων στην οπτικοακουστική παραγωγή στην Ελλάδα. Το ΕΚΟΜΕ διαχειρίζεται πλέον και το πρόγραµµα tax relief, που προβλέπει φορολογική απαλλαγή ύψους 30% για επενδύσεις σε εγχώριες οπτικοακουστικές παραγωγές. Το πρόγραµµα µπορεί να αξιοποιηθεί και συνδυαστικά µε το cash rebate, αγγίζοντας έως το 50% του συνολικού κόστους παραγωγής ενός έργου.

Μιλάµε για αλυσίδα φορέων που επιβάλλεται να συνεργάζονται, προκειµένου να διευκολύνονται παραγωγοί και λοιποί συντελεστές.

Ασφαλώς. Επ’ αυτού έχει συµβάλει και η ίδρυση του Αυτοτελούς Τοπικού Γραφείου ∆ιευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Offi ce) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Βοήθησε αναµφίβολα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων του κλάδου. Πρόκειται για φορέα που καλείται να διαφηµίσει τα ελληνικά τοπία για γυρίσµατα στους παραγωγούς και να συνδράµει στη µείωση της γραφειοκρατίας µε την παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών. Πρέπει να ξέρετε ότι είναι πολλοί εκείνοι που «βολιδοσκοπούν» την Ελλάδα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για την ακρίβεια, όπως και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι το ελληνικό, πολυδιαφηµισµένο -και στην µπροσούρα- φως, οι άπειρες οµορφιές µας, το ότι η Ελλάδα αποτελεί µικρογραφία του πλανήτη...

Εννοείται ότι οι λόγοι προσέλκυσης των ξένων παραγωγών στην Ελλάδα δεν είναι απλώς επαγγελµατικοί. Οταν οι παραγωγοί, σύµφωνα µε τα λεγόµενά τους, προτείνουν σε κάποιον αστέρα του Χόλιγουντ να έρθει για γυρίσµατα µιας ταινίας στην Ελλάδα, το αποδέχεται αµέσως. Ο Ρόµπερτ ντε Νίρο ήταν ένας από αυτούς.

Πολλοί είναι εκείνοι που «βολιδοσκοπούν» την Ελλάδα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για την ακρίβεια, όπως και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Nτε Νίρο είναι και συνιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Σαντορίνη... Γνωρίζει τις οµορφιές µας από πρώτο χέρι.

Και πολλοί ακόµα διάσηµοι Αµερικανοί ηθοποιοί θαυµάζουν την Ελλάδα και θέλουν να βρεθούν στη χώρα µας στο πλαίσιο της δουλειάς τους. Περνούν ευχάριστα εδώ κι επιστρέφουν στην πατρίδα τους µε τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία και τον πολιτισµό µας. Οσα συµβαίνουν στη µεγάλη και στη µικρή οθόνη -µέσω των σειρών- αξιοποιούνται θετικά για την προβολή της χώρας σε σχέση µε το brand name «Ελλάδα». ∆εν πρέπει κιόλας να ξεχνάµε ότι το ΕΚΟΜΕ, σε συνεργασία µε το Ελληνικό Κέντρο Κινηµατογράφου, δίνει τη δυνατότητα και σε Ελληνες κινηµατογραφιστές και παραγωγούς να κάνουν δικές τους παραγωγές στη χώρα µε επιδότηση, κάτι που ενδυναµώνει τον εσωτερικό τουρισµό.

Πώς θα ενισχύσετε τον «κονσεπτικό», τον θεµατικό τουρισµό, µε πυρήνα τον πολιτισµό, που -ασφαλώς- αναπόσπαστο κοµµάτι του αποτελούν ο κινηµατογράφος και οι ευρύτερες παραγωγές για τη µικρή και τη µεγάλη οθόνη;

Ως υφυπουργός Τουρισµού, αρµόδια για τις ειδικές µορφές τουρισµού, θα συνεργαστώ στενά µε το υπουργείο Πολιτισµού για την προώθηση του κινηµατογραφικού τουρισµού, µε προβολή και ανάδειξη προορισµών και τοπίων της Ελλάδας µέσω του κινηµατογράφου, αλλά και των τηλεοπτικών παραγωγών. Η Ελλάδα έχει αδιαπραγµάτευτα συγκριτικά πλεονεκτήµατα πολιτισµού: αρχαιολογικούς χώρους και µουσεία, αρχιτεκτονική, τέχνες, φεστιβάλ, µουσική, θέατρο και κινηµατογράφο, κουλτούρα που στους αιώνες εξελίσσεται, διαµορφώνεται και παραµένει ζωντανή, ενεργή. Η πολιτιστική δραστηριοποίηση των επισκεπτών είναι δεδοµένη και µε τις γεµάτες εξωστρέφεια δράσεις που έχουν σχεδιαστεί. Ο επισκέπτης ζει µαζί µε τη χώρα και τους ανθρώπους της, µαθαίνει και συµµετέχει. Τουρισµός και πολιτισµός υπήρξαν ανέκαθεν έννοιες στενά συνδεδεµένες στην Ελλάδα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 7/10