Ο Εντέν Αζάρ, ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, είπε πριν μερικές μέρες “αντίο” στην ενεργό δράση, βάζοντας τέλος σε μια καριέρα που αν ήταν ταινία, θα ήταν ένας συνδυασμός ταινιών του... Rocky!

To φινάλε του θα μπορούσε να είναι κάλλιστα το Rocky 5, όπου ο “Ιταλός Επιβήτορας” μετά το θρίαμβο στη Ρωσία επί του Ιβάν Ντράγκο, επιστρέφει στη Φιλαδέλφεια, τον τόπο του, εκεί που ήθελε να είναι και ανακαλύπτει πως τα έχει χάσει όλα. Ο μεγάλος Ρόκυ Μπαλμπόα είναι φτωχός και από τη δόξα στα ρινγκ, παλεύει στο δρόμο με τον ανερχόμενο πυγμάχο Τόμμυ Γκαν.

Αυτό ήταν το φινάλε και για τον Εντέν Αζάρ στη Ρεάλ. Την ομάδα που ήταν ο προορισμός του, το όνειρό του από παιδί, η ομάδα που λάτρευε και με προπονητή το ίνδαλμά του, Ζινεντίν Ζιντάν. Ήταν το δικό του Rocky 5, που φτάνοντας σαν βασιλιάς, στα καλύτερά του, αποχωρεί απαξιωμένος και με σχόλια που δεν αρμόζουν στην κλάση του, βάζοντας τέλος στην καριέρα του, μόλις στα 32 του χρόνια.

Το ξεκίνημα

Μπορούμε να πούμε ότι εδώ είναι το Rocky 1 του Βέλγου. Η είσοδός του, στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ο Αζάρ ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι σε ηλικία 4 ετών με τη βελγική ομάδα Σταντ Μπρενουά. Γρήγορα απέκτησε τη φήμη ενός ταλαντούχου νεαρού παίκτη και δεν άργησε να εντοπιστεί από τα ραντάρ της Λιλ.



Το 2005, σε ηλικία 14 ετών, ο Αζάρ εντάχθηκε στην ομάδα νέων της Λιλ και μόλις δύο χρόνια αργότερα, στα 16, έκανε το ντεμπούτο του στην ομάδα των ανδρών στην οποία έγινε άμεσα αναπόσπαστο μέλος οδηγώντας την στον τίτλο το 2011.



Την ίδια χρονιά, ο ίδιος ψηφίστηκε Νέος Παίκτης της Χρονιάς στη Γαλλία, αλλά το “μπαμ” έγινε τη σεζόν 2011-12 που με τα 20 γκολ που σκόραρε σε όλες τις διοργανώσεις πήρε το βραβείο του παίκτη της χρονιάς στη Ligue 1, σε ηλικία που το έχει κάνει μόνο αυτός και ο Κιλιάν Εμπαπέ.



Η παγκόσμια καταξίωση του Αζάρ στην Τσέλσι

Εδώ ξεκινάνε τα υπόλοιπα Rocky για τον Εντέν Αζάρ. Τα Rocky της καταξίωσης. Το 2012 ήταν το Rocky 2. O Aζάρ αποκτήθηκε από την Τσέλσι έναντι περίπου 32 εκατομμυρίων λιρών και έγινε αμέσως παίκτης-κλειδί για την ομάδα του Λονδίνου. Με τον άμεσο αντίκτυπό του στους “μπλε” και το γεγονός ότι μετατράπηκε άμεσα σε ηγέτη στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου, είναι σαν να κέρδισε τον Απόλλο Κριντ και εδραιώθηκε στη συνείδηση του κοινού παγκοσμίως!

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η απόλυτη καταξίωση! Καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους παίκτες της Premier League, κερδίζοντας το βραβείο PFA Παίκτης της Χρονιάς τη σεζόν 2014-15 και συχνά συγκρίνεται με μερικούς από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.



Oι δύο Premier League που σήκωσε με τους “μπλε”, το ένα FA Cup, το ένα League Cup και φυσικά τα δύο Europa League, ήταν τα δικά του Rocky 3 & 4. Οι σπουδαιότερες μάχες του Ρόκυ. Κόντρα στον Κλάμπερ Λανγκ, θέλοντας να αποδείξει στο Μικ ότι δεν χρειάζεται να του διαλέγει αντιπάλους για να είναι ασφαλής και κόντρα στον Ντράγκο, κάνοντας την απόλυτη υπέρβαση!

Πότέ δεν φοβήθηκε ο Αζάρ τον ανταγωνισμό ήξερε τι μπορεί να κάνει, πίστευε πολύ στον εαυτό του και αυτό είναι ακόμα ένα κοινό με τον Μπαλμπό. Η καρδιά.

Στο Λονδίνο ο Βέλγος φώναξε το δικό του “Yo Adrian, I Did It”!

Το... Rocky 5

Μετά από την Τσέλσι, στην οποία θα μνημονεύεται σαν ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων εποχών, ο Αζάρ εντάχθηκε το 2019 στη Ρεάλ Μαδρίτης, τον προορισμό των ονείρων του από παιδί έναντι αμοιβής περίπου 88 εκατομμυρίων λιρών, αλλά τότε ξεκίνησε η αρχή του τέλους. Στο πέρασμά του από τη Ρεάλ, έχει δείξει μικρές αναλαμπές της λάμψης του αλλά απέχει έτη φωτός από τον λαμπερό σταρ που ήταν σε Λιλ και Τσέλσι. Η διαφοροποίηση του από το φινάλε του Rocky 5, είναι πως ο Μπαλμπόα ακόμα και δίχως την αίγλη του, ακόμα και αν τα έχασε όλα, στο τέλος σε ένα street fight, κερδίζει τον Τόμμυ Γκαν και έρχεται κοντά με το γιο του, ενώ ο Αζάρ φεύγει...”ηττημένος” και χωρίς να παίξει ούτε σε ένα “classico” στην τετραετία που πέρασε στη Μαδρίτη. “Μεγάλη ήττα” για ένα παίκτη “μεγάλων ματς”! Βέβαια το σενάριο ζωής του Αζάρ δεν ελέγχεται από μια πένα, ή από μια σκηνοθεσία, οπότε είναι άδικο να συγκρίνουμε τα φινάλε. Κρατάμε τη χαμένη αίγλη...

Εν τέλει, τι ήταν ποδοσφαιρικά ο Εντέν Αζάρ; Ήταν ένας καλλιτέχνης μέσα στο γήπεδο, ένας παίκτης που έπαιζε επειδή το χαιρότανε, ένας παίκτης από αυτούς που έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο και δίκαια θα μνημονεύεται στο μέλλον σε λίστες με τους κορυφαίους που έπαιξαν το άθλημα.

Μπορεί να μην είχε happy end το έργο του, αλλά τον ευχαριστούμε για την τρομερή πλοκή που μας χάρισε στα 16 χρόνια που προβλήθηκε η "ταινία" του!