Όταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το σπίτι της Walaa Sobeh και μεγάλο μέρος της γειτονιάς της, η Παλαιστίνια μουσουλμάνα αναζήτησε καταφύγιο στην παλαιότερη μονή της Γάζας.

Στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου δεν βρήκε απλώς ένα καταφύγιο, αλλά ένιωσε ότι ανήκει σε μια «οικογένεια». Τηλεφώνησε στους συγγενείς της στη βόρεια Γάζα και τους ζήτησε να πάρουν κι εκείνοι το δρόμο για τη μονή. Η Sobeh και η οικογένειά της είναι μεταξύ των εκατοντάδων Παλαιστινίων διαφορετικού θρησκεύματος που είχαν βρει καταφύγιο στο ναό.

Η Sobeh, μιλώντας στο Al Jazeera, περιέγραψε ότι έλαβε «τεράστια υποστήριξη από τους ιερείς και άλλους ανθρώπους στην εκκλησία που προσφέρουν ακούραστα όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσουν τις εκτοπισμένες οικογένειες».

Ο Τζορτζ Σαμπίν, Παλαιστίνιος χριστιανός και πατέρας τεσσάρων παιδιών, που ζούσε στην εκκλησία με την οικογένειά του, είπε ότι δεν είχαν πού αλλού να πάνε. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι είχαν γίνει στόχος τριών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

«Το να έρθουμε εδώ έσωσε τις ζωές μας» είπε στο Al Jazeera. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαζευόμαστε μαζί, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, γέροι και νέοι, και προσευχόμαστε για ασφάλεια και ειρήνη».

Για τη Sobeh, το γεγονός ότι οικογένειες διαφορετικών θρησκευμάτων βρίσκονταν μαζί κάτω από τη στέγη της μονής εν μέσω πολέμου είναι από μόνο του μια πράξη αντίστασης.

Την Πέμπτη, όμως, δέχτηκε πυρά και η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην κεντρική πόλη της Γάζας. «Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτίριο. Μέσα είχε πολλούς χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί, κι έχουμε και νεκρούς» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος.

Μέσα ενημέρωσης και αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για 40 θύματα, ωστόσο για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός. Ωστόσο, ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς στο ναό είχαν καταφύγει περίπου 400 άτομα.

Μονή Αγίου Πορφυρίου: Η ιστορία του ελληνορθόδοξου ναού

O ναός χτίστηκε μεταξύ 1150 και 1160 μ.Χ. από τους σταυροφόρους και είναι αφιερωμένος στον άγιο Πορφύριο, που διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα. Σύμφωνα με αναφορές από το 15ο αιώνα, ο ναός ήταν αφιερωμένος και στην Παρθένο Μαρία.

Ανακαινίστηκε το 1856 και, μολονότι έχουν διατηρηθεί κάποια γείσα και βάσεις κολονών από την εποχή των σταυροφόρων, τα περισσότερα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία, καθώς και οι αγιογραφίες, είναι μεταγενέστερα.

Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου είχε αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ομοιότητες με τον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που σήμερα είναι το Μεγάλο Τζαμί της Γάζας.

Ήταν ορθογώνιος, με μήκος 22,9 μέτρα και πλάτος 8,9 μέτρα και το πάτωμά του βρισκόταν χαμηλότερα από το έδαφος και ειδικότερα 1,8 μέτρα στο νότιο τμήμα και τρία μέτρα στο βόρειο τμήμα. Στην είσοδο του ναού, στη δυτική πλευρά, υπήρχε ημιυπαίθριος στεγασμένος χώρος με τρεις μαρμάρινους κίονες, οι βάσεις των οποίων χρονολογούνται από την εποχή των σταυροφόρων.

Υπήρχαν επίσης άλλες δύο είσοδοι στο ναό. Στη βορειοανατολική γωνία του ναού βρισκόταν ο τάφος του αγίου Πορφυρίου.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime