Οι επιχειρηματικές κινήσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι άοκνες. Ο δημοφιλέστερος αθλητής του πλανήτη (κορυφαίο ποδοσφαιρικό είδωλο με εκατοντάδες χιλιάδες φίλους και followers στα social media) και σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους μπαλαδόρους όλων των εποχών είναι και για το 2023 ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην υφήλιο, με έσοδα που φτάνουν συνολικά τα 246.000.000 ευρώ. Επενδύει συνεχώς τα λεφτά του. Και πλέον ασχολείται με τα πάντα: από μεταμοσχεύσεις μαλλιών μέχρι ξενοδοχεία, αρώματα και εσώρουχα!

Προ πενταετίας άνοιξε συνεργασία με πορτογαλική κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών, στην οποία βρέθηκε σύντομα να κατέχει το 50% (έναντι 25.000.000 ευρώ) και επεκτάθηκε με μια σειρά από κέντρα εμφύτευσης στην Ισπανία. Τα «CR7 Hotel» Ταυτοχρόνως συνεχίζει να ανοίγει το ένα «CR7 Hotel» μετά από το άλλο. Σε συνεργασία με την πορτογαλική Pestana Hotel Group, ο Ρονάλντο κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των δύο ξενοδοχείων «CR7» στην Πορτογαλία (Λισαβόνα και Μαδέιρα), όπως και τα πιο πρόσφατα γνωστά σε Μαδρίτη, Μαρακές, Παρίσι και Νέα Υόρκη. Ο Ρονάλντο λατρεύει επίσης τη βιομηχανία μόδας και έτσι έχει πια συμμετοχές σε πολλές επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου. Όπως στη βρετανική Eden Parfums, η οποία βγάζει τα Cristiano R o n a l d o Fra grances, αρώματα, κολόνιες και άλλα προϊόντα ανδρικής περιποίησης. Γνωστή είναι επίσης και η σειρά του με τα «CR7» εσώρουχα για ενήλικους και παιδιά, καθώς και τα τζιν του («CR7 Denim»).

Ο Ρονάλντο συναίτερος με τον Ράφα Ναδάλ

Εξίσου γνωστή είναι και η εμπλοκή του στον χώρο της εστίασης. Είναι βασικός μέτοχος στην Grupo Mabel Capital, πλάι στον Ράφα Ναδάλ, τον Πάου Γκασόλ και τον Ενρίκε Ιγκλέσιας, τον όμιλο που κατέχει μεταξύ άλλων την αλυσίδα εστιατορίων «Tatel» (σε Μαδρίτη, Ίμπιθα και Μαϊάμι). Μεγαλομέτοχος είναι και στη Zela που έχει δύο εστιατόρια σε Ίμπιθα και Λονδίνο. Από το 2016 εξάλλου έχει υπογράψει συμφωνία για τη δημιουργία αλυσίδας γυμναστηρίων με την επωνυμία «CR7 Crunch Fitness» και άμεσα λειτούργησαν δύο τέτοια, τεράστια, σύγχρονα και πρωτοπόρα, στη Μαδρίτη.

Ο Λιονέλ Μέσι κερδίζει πάνω από 700.000 δολάρια κάθε εβδομάδα

Το «Forbes» κατατάσσει τον Λιονέλ Μέσι στη δεύτερη θέση της λίστας πλουσίων του διεθνούς ποδοσφαίρου με έσοδα 128.000.000 για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με το Sportskeeda, σε λίστα που δημοσιεύτηκε μέσα στο καλοκαίρι, κερδίζει πάνω από 700.000 δολάρια κάθε εβδομάδα. Τον πλούτο του ο Αργεντινός τον επενδύει πραγματικά στρατηγικά, εμπλεκόμενος σε επιχειρηματικά εγχειρήματα που του φέρνουν πρόσθετο εισόδημα: επενδύσεις σε ακίνητα, ξενοδοχεία, καταστήματα εμπορευμάτων και άλλες εμπορικές κινήσεις. Ο Μέσι έχει επεκτείνει τα επιχειρηματικά συμφέροντά του και στον κλάδο της φιλοξενίας , αφού διαθέτει πολυτελές ξενοδοχείο στην Ίμπιθα, το οποίο προσφέρει άκρως πολυτελή εμπειρία και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες του. Ακόμα, αναπτύσσεται αδιάλειπτα στον τομέα του real estate, στην Αργεντινή και στο εξωτερικό, με τεράστιες επενδύσεις σε ακίνητα, οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 30.000.000 δολάρια. Εκτός από τη γενέτειρά του, το Ροζάριο της Αργεντινής, και τη Βαρκελώνη της Ισπανίας, φέρεται να έχει επενδύσει και σε άλλες τοποθεσίες όπως το Μαϊάμι της Φλόριντα. Από Ferrari, Audi και Maserati απαρτίζεται, εξάλλου, η μοντέρνα συλλογή luxury αυτοκινήτων, που το πάθος του για τέτοιες χλιδάτες μάρκες τον ώθησε να δημιουργήσει, συνολικής αξίας άνω των 35.000.000 ευρώ.

Και μην αμφιβάλλετε ότι η συλλογή τέτοιων αυτοκινήτων δεν ισοδυναμεί με χρηματική επένδυση, καθώς ούτε τα χιλιόμετρα ούτε η άσφαλτος, ούτε ο ήλιος και οι βροχές ούτε η παλαιότητα επηρεάζουν την αξία τους, αφού πλούσιοι και διάσημοι σαν τον Λίο δεν έχουν την ανάγκη να τα κυκλοφορούν καθημερινά στην άσφαλτο για τις μετακινήσεις τους. Τα διατηρούν, τα συντηρούν και τα προσέχουν πάντα γυαλισμένα ως… μουσειακά κειμήλια! Θα ήταν άδικο, ηθικά και ανθρωπιστικά για τον Μέσι, αν παραλείπαμε να καταγράψουμε τη διάθεση σημαντικών ποσών από την περιουσία του σε φιλανθρωπίες. Μέσω του Ιδρύματος Leo Messi έχει υποστηρίξει διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη για τα ευάλωτα παιδιά. Ο Μέσι έχει επίσης δωρίσει σημαντικό μέρος του πλούτου του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes» για το 2023

Αθροιστικά η περιουσία των 25 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο ανέρχεται σε 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes» για το 2023, ενώ την τριάδα συμπληρώνουν ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος. Στον ποδοσφαιρικό πλανήτη τα ποσά έχουν ξεφύγει από χρόνια και τα νούμερα γίνονται ολοένα και περισσότερο μυθικά, ειδικά από το περασμένο καλοκαίρι που οι Σαουδάραβες εισβάλλουν με τα πετροδολάριά τους ως γεροί παίκτες στον διεθνή τζόγο της μπάλας. Τo περίφημο αμερικανικό οικονομικό περιοδικό «Forbes» έδωσε στη δημοσιότητα και τη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές για το 2023. Στο 1, 2, 3 οι κλασικοί ζάπλουτοι celebrities της «στρογγυλής θεάς» (κατά σειρά): Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται και οι Κιλιάν Εμπαπέ, Έρλινγκ Χάαλαντ, Καρίμ Μπενζεμά, Μοχάμεντ Σαλάχ, Χάρι Κέιν, Σαντιό Μανέ και Κέβιν Ντε Μπρόινε.

Αμύθητη η περιουσία του άγνωστου ποδοσφαιριστή, Φαΐκ Μπολκιάχ

Αν πιστεύετε όμως, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, ότι το δημοσίευμα του «Forbes» δεν διεκδικεί διαφωτιστικό χαρακτήρα για τις γνώσεις σας, θεωρώντας ότι όλοι αυτοί οι παίκτες είναι αναμενόμενο να κολυμπούν μέσα σε μυθικές περιουσίες, δώστε λίγη παραπάνω προσοχή στο εξής, που μάλλον δεν θα ξέρατε: Ο «CR7» μπορεί πράγματι να μην έχει αντίπαλο σε ό,τι αφορά τις ετήσιες απολαβές του, ωστόσο τα συνολικά κέρδη του από το ποδόσφαιρο είναι… αμυδρά σε σχέση με την περιουσία ενός άλλου ποδοσφαιριστή, του Φαΐκ Μπολκιάχ. Ποιος είναι αυτός; Είναι ανιψιός του σουλτάνου του Μπρουνέι, με την περιουσία του να ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια λίρες. Δηλαδή 10 φορές παραπάνω από όσα έχει εισπράξει ο Κριστιάνο στην καριέρα του! Ο κροίσος από το Μπρουνέι δοκίμασε χωρίς επιτυχία επαγγελματικά στην Πορτογαλία (β΄ Μαρίτιμο) και τώρα παίζει στην Ταϊλάνδη.

Ο σπάταλος Νεϊμάρ με τα απίθανα γούστα

Ο τρίτος famous άσος της μπάλας στη λίστα πακτωλού χρήματος του «Forbes» για το τρέχον έτος είναι ο Νεϊμάρ, του οποίου η μεταπήδηση στη σαουδαραβική Αλ Χιλάλ εκτόξευσε τα εισοδήματά του. Ο Βραζιλιάνος έχει μια επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός γηπέδων, ωστόσο απέχει σημαντικά από το επενδυτικό πνεύμα και τη δράση πολλαπλασιασμού των ατομικών περιουσιακών στοιχείων που παρουσιάζουν ο Ρονάλντο και ο Μέσι. Ο Νεϊμάρ έχει κάποια ισχυρά χορηγικά συμβόλαια που συνάπτει σωρηδόν με εταιρείες σχετιζόμενες σχεδόν απόλυτα με το ποδοσφαιρικό επάγγελμά του (παραδείγματος χάρη Puma, Konami, Red Bull), μια συνεργασία με την πορτογαλική φάρμα εκτροφής αλόγων Team Campline και την επιστράτευσή του -καθώς διαθέτει 209.000.000 ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- από τους Καταριανούς ιδιοκτήτες της Παρί (προτού αναχωρήσει από το Παρίσι για τη Μέση Ανατολή) για την προώθηση της τράπεζας Qatar National Bank, της οποίας έγινε παγκόσμιος πρέσβης.

Τζετ Cessna

Οι υπόλοιπες κινήσεις εναπόθεσης των χρημάτων του έχουν χαρακτήρα σπατάλης του πλούτου του: Σε ιδιωτικό ελικόπτερο, σε μεταφορά του με λίαρ τζετ (πετάει με Cessna 680) στο Ρίο για ασήμαντη αφορμή (πάρτι και διασκέδαση εκατοντάδων ατόμων με… βουτιές στο χρυσάφι, με επιστροφή στη βάση του μέσα σε πολύ λιγότερο από ένα 48ωρο), σε σπάνιες μάρκες ρολογιών και πολυτελέστατων γιοτ και αυτοκινήτων. Λένε ότι πληρώνει για πλάκα 180.000 δολάρια για 16 ρολόγια και αξεσουάρ GaGá Milano και ακόμα ότι προ διετίας κατέβαλε 3.300.000 δολάρια σε μια έπαυλη στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας για να περάσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του!

Τα ταλέντα του Καρίμ Μπανεζεμά, τα ακίνητα του Κίλιαμ Εμπαπέ

Ο Καρίμ Μπενζεμά, πέμπτος στη σχετική λίστα με έσοδα 106.000.000 ευρώ τον χρόνο, «βαφτίστηκε» ουσιαστικά μπίζνεσμαν εκτός των τεσσάρων επανορθωτικών γραμμών την περασμένη άνοιξη, αγοράζοντας μετοχές μιας νεοσυσταθείσας εταιρείας που στοχεύει στην ανάδειξη ταλέντων τού αύριο. Πρόκειται για την Trendex, μία γαλλοαμερικανική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει μία εφαρμογή η οποία επιτρέπει στους επενδυτές να επενδύσουν σε ταλέντα και να στοιχηματίσουν από την αρχή στην πιθανή επιτυχία των μεγάλων αυριανών αστέρων. Ο Μπενζεμά (ως επενδυτής και πρεσβευτής) δεν είναι μόνος του σε αυτή την ιδέα. Συμμετέχει μαζί με τον Γάλλο μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ Ρούντι Γκομπέρ, τον αμυντικό της Μπαρτσελόνα Ρόναλντ Αραούχο και τον Αλγερινό επιθετικό Άντι Ντελόρ, που είναι επίσης μέτοχοι στην εταιρεία.

Ο Χάρι Κέιν, ο οποίος κλείνει τη δεκάδα της λίστας (36.000.000 δολάρια εισπράξεις), κάνει μία αλλιώτικη μπίζνα: υπέγραψε πολυετή συνεργασία με τους Fanatics και έγινε ο πρώτος Βρετανός αθλητής που συνεργάζεται αποκλειστικά με το τμήμα αυτόγραφων και αναμνηστικών της εταιρείας.

Ο Εμπαπέ

Ενώ ο τέταρτος της παρέας των πλούσιων μπαλαδόρων (110.000.000 δολάρια), το τρομερό παιδί του γαλλικού ποδοσφαίρου, ο Κιλιάν Εμπαπέ, έχει επενδύσει σε δύο τεράστια ακίνητα: στην ενοικίαση (με ενοίκιο 40.000 δολάρια τον μήνα!) μίας υπερπολυτελούς μεζονέτας στην πιο ακριβή συνοικία του Παρισιού. Η κατοικία διαθέτει 12 υπνοδωμάτια, ένα γήπεδο μπάσκετ, μία βιβλιοθήκη, γυμναστήριο και χαμάμ, μέχρι και τζακούζι στο κατάστρωμα με θέα στον Πύργο του Άιφελ. Και στην αγορά μίας μονοκατοικίας στο Μονακό αξίας 10.000.000 δολαρίων!

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Δημοσθένης Καρμοίρης