Μια µυθική περιουσία µετά τον θάνατο του επιχειρηµατία Ανδρέα Βγενόπουλου εξαϋλώθηκε, αφήνοντας τα παιδιά του, Φίλιππο και Μελίνα, και την τελευταία του σύζυγο, Αρετή Σουβατζόγλου, να διαχειριστούν µια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αποτέλεσµα ήταν ένα από τα πιο σηµαντικά περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηµατία, που έφυγε από τη ζωή το 2016, να βγαίνει στο ηλεκτρονικό «σφυρί». Ο λόγος για την εντυπωσιακή έπαυλή του στην Εκάλη, η οποία µπαίνει σε διαδικασία πλειστηριασµού στις 22 Νοεµβρίου για δεύτερη φορά, αφού ο πρώτος, που πραγµατοποιήθηκε τον περασµένο Μάιο, απέβη άκαρπος. Η οικογένεια του εκλιπόντος επιχειρηµατία, τα παιδιά του και η σύζυγός του, µετά τον θάνατό του και αφού δεν άφησε διαθήκη, ζήτησαν µέσω αιτήσεών τους στο Ειρηνοδικείο Αµαρουσίου να τους δοθεί το δικαίωµα να παραχωρήσουν την κληρονοµιαία περιουσία κατά την αναλογία του κληρονοµικού δικαιώµατος εκάστου προς τους δανειστές και τυχόν κληροδόχους του Ανδρέα Βγενόπουλου.

vgenopoulos_souvatzoglou
1. O Ανδρέας Βγενόπουλος με τη σύζυγό του, Αρετή Σουβατζόγλου

Κατόπιν, διορίστηκε εκκαθαριστής της περιουσίας του επιχειρηµατία ο Παναγιώτης Αρµαµέντος, ο οποίος και ζήτησε από το Ειρηνοδικείο Αµαρουσίου να του παραχωρήσει άδεια για εκποίηση της έπαυλης στην Εκάλη, αρχικά µε τη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασµού και, εφόσον αυτός αποβεί άκαρπος τέσσερις φορές, µε ελεύθερη εκποίηση. Ο εκκαθαριστής από το 2019 µέχρι και το 2022, όταν το Ειρηνοδικείο άναψε το «πράσινο φως» για την εκποίηση της βίλας του επιχειρηµατία στην Εκάλη, προχώρησε σε έρευνα των περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου. Αυτό στο οποίο κατέληξε ήταν σοκαριστικό. Προκειµένου να υπερκαλυφθεί το παθητικό, θα πρέπει να εκποιηθεί το σύνολο του ενεργητικού της περιουσίας του Ανδρέα Βγενόπουλου. Κι αυτό καθώς αφενός πρέπει να ικανοποιηθούν οι δανειστές και αφετέρου να πληρωθούν οι εκτιµητές που προσδιόρισαν τις αξίες των ακινήτων, των µετοχών, των εταιρειών, των έργων Τέχνης και των άλλων αντικειµένων που περιλαµβάνονταν στην περιουσία του επιχειρηµατία, οι αµοιβές των µηχανικών, των συµβολαιογράφων, των δικηγόρων και όλων των άλλων ειδικών που ενεπλάκησαν στη διαδικασία εκτίµησης της περιουσίας.

vgenopoulos_
3. Ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2016

Με αυτό το σκεπτικό, το Ειρηνοδικείο Αµαρουσίου µε την 62/2022 απόφασή του έδωσε την άδεια στον εκκαθαριστή να εκποιήσει, ως µέρος του ενεργητικού της περιουσίας του Ανδρέα Βγενόπουλου, τη βίλα του στην Εκάλη. Το εν λόγω ακίνητο µεταβιβάστηκε στον Ανδρέα Βγενόπουλο το 2003 και το 2016 κληροδοτήθηκε στα παιδιά του και τη σύζυγό του. Η έκθεση εκτίµησης της αγοραίας αξίας της βίλας πραγµατοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2022. Σύµφωνα µε αυτήν, η αγοραία αξία του ακινήτου εκτιµήθηκε στα 4.200.000 ευρώ. Στο κείµενο της έκθεσης, ωστόσο, επισηµαίνεται ότι συντάχθηκε εν µέσω της εξάπλωσης της πανδηµίας του κοροναϊού, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της σηµαντικής αύξησης του πληθωρισµού, γεγονότα τα οποία τότε είχαν επηρεάσει τη λειτουργία της οικονοµίας και της αγοράς των ακινήτων.

Ανδρέας Βγενόπουλους: Το εντυπωσιακό ακίνητο στην Εκάλη 

Οπως διαπιστώθηκε από τους εκτιµητές, η βίλα του Ανδρέα Βγενόπουλου αποτελεί ένα εντυπωσιακό ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Εκάλης, η οποία είναι µία από τις πιο αξιόλογες και ακριβές περιοχές της Αττικής. Το εν λόγω ακίνητο αποτελείται από δύο τµήµατα, ένα παλαιότερο και ένα νεότερο, τα οποία επικοινωνούν εσωτερικά. Αυτό, ωστόσο, που την ξεχωρίζει και της προσδίδει χαρακτηριστικά ιστορικού κτιρίου είναι ο πύργος βαυαρικού στυλ που δεσπόζει στο ακίνητο. Συνολικά, η βίλα διαθέτει επτά υπνοδωµάτια, εκ των οποίων τα δύο master, πλέον των υπνοδωµατίων του προσωπικού, τρία σαλόνια, δύο τραπεζαρίες, επιπλέον δύο καθιστικά και δύο κουζίνες, δύο ανελκυστήρες και συνολικά έξι τζάκια. Η χωροθέτηση του ακινήτου στο οικόπεδο, η θέση της πισίνας και η διαρρύθµιση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κρίνεται, σύµφωνα µε την έκθεση, άριστη για τη χρήση του.

vila_vgenopoulou
2. Η χωροθέτηση της βίλας στο οικόπεδο, η θέση της πισίνας και η διαρρύθμιση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κρίνονται, σύμφωνα με την έκθεση, άριστες για τη χρήση του

Μάλιστα, οι εκτιµητές αναφέρουν ότι η κατάσταση της κατοικίας τον χρόνο που έγινε η έκθεση είναι πολύ καλή σε συνάρτηση µε την παλαιότητά της και το γεγονός ότι δεν έχει κατοικηθεί για τουλάχιστον πέντε έτη. «Ως γενικό συµπέρασµα προκύπτει ότι πρόκειται για µεγάλου µεγέθους µονοκατοικία, µέσης παλαιότητας 45 ετών, πολυτελούς κατασκευής, που παρουσίαζε τεχνικά χαρακτηριστικά ιστορικού κτιρίου και µοναδικότητας µε την ύπαρξη του πύργου βαυαρικού στυλ, σε µεγάλου µεγέθους οικόπεδο, µε υπολειπόµενο συντελεστή δόµησης, µε πισίνα και όµορφα διαµορφωµένο περιβάλλοντα χώρο, µε αιωνόβια δέντρα, η οποία βρίσκεται σε προνοµιακό σηµείο της δηµοτικής ενότητας Εκάλης του ∆ήµου Κηφισιάς», καταλήγει η έκθεση εκτίµησης του ακινήτου. Αυτό που µένει πλέον είναι εάν στις 22 Νοεµβρίου θα βρεθεί πλειοδότης ή όχι γι' αυτό το εντυπωσιακό ακίνητο.

vila_vgenopoulou_1
4. Φωτογραφίες από το εσωτερικό της βίλας στην Εκάλη, η οποία διαθέτει, μεταξύ άλλων, επτά υπνοδωμάτια, εκ των οποίων τα δύο master

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 21/10