Σηκώνουν τα χέρια ψηλά για να σχηµατίσουν το σήµα της νίκης. Φοράνε φανταχτερές παντελόνες, υπερµεγέθεις πλατφόρµες, ψυχεδελικές αποχρώσεις, δανεικές από τη δεκαετία του ’70. Και όταν κλείνουν οι κάµερες και τα φώτα, κάθονται στην αυλή για να ακούσουν µουσική, να προβάρουν τους ρόλους τους, να µαντέψουν την επόµενη δοκιµασία, να κάνουν «κιου», δηλώσεις δηλαδή για τους συµπαίκτες τους στους δηµοσιογράφους που έχει επιλέξει η παραγωγή, προκειµένου να υπάρχουν και τα σωστά καρυκεύµατα στο µοντάζ. To «Μamma Mia» κυκλοφορεί τώρα και σε ριάλιτι.

Ποια θα είναι η νέα Σόφι; Και ποιος ο Σκάι; ∆εκατέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους για τη διασκευή της ταινίας. Σήµερα (σ.σ. 22/10) αναµένεται η προβολή του πρώτου επεισοδίου «Μamma Mia. I have a dream», σε βρετανικό κανάλι. Μέρος των γυρισµάτων πραγµατοποιήθηκε στην Κέρκυρα στις αρχές Ιουνίου, όπου το συνεργείο έµεινε για οκτώ εβδοµάδες. Μάλιστα, έλαβαν χώρα και στα Περίθεια, το πιο ορεινό χωριό της «βασίλισσας του Ιονίου».

Στο διά ταύτα, δεν θα είναι κριτής η Μέριλ Στριπ. Εδώ δεν δέχτηκε να παίξει στο «prequel», και τώρα στη συνέχεια που συζητιέται, θα πει το ναι για να κρίνει διαγωνιζόµενους σε ριάλιτι; Από το ITV, που θα το προβάλλει, ενηµερωνόµαστε ότι κάθε επεισόδιο διαρκεί µιάµιση ώρα. Οι 14 παίκτες χωρίζονται σε δύο οµάδες. Στα κορίτσια που θέλουν να γίνουν Σόφι στη θέση της Σόφι, ή «The Sophies», και στα αγόρια που ονειρεύονται να µεταµορφωθούν στο αγόρι της, από την οµάδα «The Skys».

«Σκανάροντας» τα πορτρέτα µε µίνι συνεντεύξεις των υποψήφιων σταρ, βλέπουµε πως η Ντεσµόντα κατάγεται από την Ινδονησία και το αγαπηµένο της τραγούδι των Αµπα είναι το «Thank you for the music». Θα πρέπει να ξεχωρίσει µε το ταλέντο της για να «κερδίσει» τον ρόλο από την Εσµέ, τη Λία, την Μπόλτον, τη Μέιζι, τη Στέφανι, τη Στίβι. Ο δε Κάλουµ πάντως αγαπάει το «Waterloo», ενώ ο Κρεγκ προτιµά το «Voulez-vous». Λάτρεις του «Μamma Mia» και ο Ντάρσι, ο Μάρκελλος, ο Οουεν, o Ζακιέλ, ο 22χρονος Τοµπάιας που δηλώνει πως αγαπά το κοµµάτι των Αµπα, «Does your mother know?».

«Επαθλο»… το µιούζικαλ «Mamma Mia»

Αλήθεια, το ξέρει η µαµά τους; Πώς επέλεξαν να παίξουν σε ένα διαφορετικό ριάλιτι µε «έπαθλο» ένα µιούζικαλ; Γιατί ναι, θα υπάρχει τετραµελής κριτική επιτροπή, αλλά και θεατές, µικρόφωνα, χειροκρότηµα, δάκρυα, απογοητεύσεις, «αληθινή» ζωή µέσα σε ένα σπίτι που θυµίζει µπουτίκ ξενοδοχείο, αλλά είναι «δανεικό», λουσάτο προφανώς, από τους Φαίακες σκηνικό. ∆εν ξέρουµε πόση Ελλάδα «χωράει» σε ένα ριάλιτι.

Για την ώρα µπορούµε να ακούσουµε το «Τake a chance on me» για να µπούµε στο κλίµα. Πρόκειται για  λαµπερή παραγωγή του West End του Λονδίνου, µε παρουσιάστρια τη Ζόι Μπολ (γνωστή από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο). Οι παίκτες θα δοκιµαστούν στο τραγούδι, τον χορό, την υποκριτική, τη χηµεία µεταξύ τους. Ποιος όµως θα «επιβιώσει» από τις αποχωρήσεις για να περάσει στον τελικό, ο οποίος θα προβληθεί σε δύο µήνες, ζωντανά, από ένα θέατρο στο West End του Λονδίνου, έτσι ώστε το κοινό της Μεγάλης Βρετανίας να αποφασίσει ποιοι θα κερδίσουν τους ρόλους της Σόφι και του Σκάι;

∆εν θεωρείται τυχαία ένα από τα πιο πετυχηµένα µιούζικαλ παγκοσµίως, καθώς τον Απρίλιο του 2024 θα γιορτάσει 25 χρόνια στη σκηνή. Aν ξέρεις τα τραγούδια των Αµπα απ’ έξω και έχεις δει το «Mamma Mia» στο σινεµά, στην τηλεόραση, στο θέατρο, στον υπολογιστή, ακόµη και στο κινητό σου, µπορεί να θέλεις να δεις κι ένα ριάλιτι. Μέχρι να έρθει το concept και σε εµάς, ας εµπνευστούµε από τους Αµπα του τότε, το «Mamma Mia» τού τώρα. Aπό το αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι, τραγουδώντας το εµµονικό ρεφρέν: «Money, money, money» ή «The winner takes it all». Γιατί σε ένα ριάλιτι τα θέλουµε όλα: και χρήµατα και νικητές. Με ψεύτικες βλεφαρίδες, ολόσωµες φόρµες, ψυχεδελικά πουκάµισα. Νικητές που τραγουδάνε δυνατά, έστω και παράφωνα, «Honey, honey». Ραντεβού στην Κέρκυρα. «Αnd say Yiasou», όπως λένε και στο «promo». Τελικά το «opa» και το «γκρικ συρτάκι» φοριούνται ακόµη. Πολύ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής