Στη σύλληψη της Μαρίνας Ελευθερουδάκη προχώρησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων της ΕΛΑΣ.

Η Μαρίνα Ελευθερουδάκη, γόνος της μεγάλης αθηναϊκής οικογενείας και πρώην σύζυγος του δημοσιογράφου Τέρενς Κουίκ, συνελήφθη στο Παλαιό Ψυχικό, καθώς εις βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα.

Η 64χρονη κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών, ενώ βαρύνεται με καταδικαστικές αποφάσεις 24 ετών και 11 μηνών για μη καταβολή εργατικών εισφορών και συνολική χρηματική ποινή 38.800 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, «η ανωτέρω συλληφθείσα τυγχάνει επιχειρηματίας (αναφέρεται το αντικείμενο) στην περιοχή των Αθηνών, εξέδιδε κατ’ εξακολούθηση ακάλυπτες επιταγές προς εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων της εν λόγω επιχείρησης, δεν κατέβαλλε έγκαιρα τις δεδουλευμένες αποδοχές των υπαλλήλων, καθώς και τις προβλεπόμενες εργοδοτικές εισφορές στους ασφαλιστικούς φορείς ΙΚΑ και εισφορές ασφάλισης των εργαζομένων. Η συλληφθείσα αναμένεται να οδηγηθεί αύριο (σ.σ.: σήμερα) στον εισαγγελέα».

*Διαβάστε εδώ: Μαρίνα Ελευθερουδάκη: Στη φυλακή μετά τη σύλληψή της – Ποιες οι κατηγορίες που την βαραίνουν


Μαρίνα Ελευθερουδάκη: Η κρίση και το «λουκέτο»

Η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και τα capital controls, το 2015, οδήγησαν την εταιρεία, τον Σεπτέμβριο του 2016, στο να κλείσει και το τελευταίο κατάστημα, αυτό της Πανεπιστημίου, συνεχίζοντας, ωστόσο, την επιχειρηματική δραστηριότητά της μέσω διαδικτύου.

Τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη ξεκίνησαν με τον Κωνσταντίνο Ελευθερουδάκη, ο οποίος το 1898 συνεταιρίστηκε με τους Βαυαρούς Beck και Barth στο διεθνές βιβλιοπωλείο που διατηρούσαν οι τελευταίοι στην περιοχή του Συντάγματος και λίγα χρόνια μετά, η επιχείρηση περιήλθε εξολοκλήρου στον ίδιο, οπότε και τη μετέφερε στην Πλατεία Συντάγματος, με την επωνυμία «Διεθνές Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη». Το 1962, το βιβλιοπωλείο μεταφέρθηκε στην οδό Νίκης, ενώ το 1995 εγκαινιάστηκε το πολυώροφο κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου. Ο γιος του Κωνσταντίνου Ελευθερουδάκη, Γιώργος Ελευθερουδάκης, ανέλαβε το βιβλιοπωλείο το 1962, ωστόσο, το 1968 πέθανε ξαφνικά.

Τότε ανάλαβε την επιχείρηση η σύζυγός του Βιργινία, η οποία ίδρυσε το πρώτο υποκατάστημα στον Πύργο Αθηνών. Η Βιργινία Ελευθερουδάκη έμεινε στο «τιμόνι» έως το 1989, όταν τα ηνία ανέλαβαν πλήρως οι κόρες της, Σοφίκα και Μαρίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης συνέθεσε την 24τομη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, ενώ ανέπτυξε τη μηχανογράφηση της εταιρείας και ιδιαίτερα το επιστημονικό και ξενόγλωσσο τμήμα της.

Προχθές η οικογένεια Ελευθερουδάκη εμφανίστηκε ξανά στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, επτά χρόνια αφότου μπήκε το λουκέτο στο εμβηματικό κατάστημα της Πανεπιστημίου. Η αρχή έγινε το 2020, όταν βγήκε στο σφυρί το αρχοντικό της στις Σπέτσες. Έπειτα σειρά πήραν -για τις 25 Μαΐου 2022- ιδιοκτησίες στο Ψυχικό της Σοφίκας, της Μαρίνας και της Βιργινίας Ελευθερουδάκη. Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός ανεστάλη, όπως και αυτοί της 28ης Ιουνίου 2023 και της 18ης Οκτωβρίου 2023. Ο νέος πλειστηριασμός που αφορά ακίνητο στο Ψυχικό προγραμματίστηκε για τις 21 Δεκεμβρίου 2023.

*Δημοσιεύθηκε στην Ontime