Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή στις 25/10/2021 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έπειτα από μεγάλη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο θάνατός της στα 57 της χρόνια συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, με την ίδια, μέχρι και την τελευταία στιγμή, να δίνει τον δικό της πολιτικό αγώνα, καθώς τότε βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής.

Έμεινε στην Ιστορία όχι ως η κόρη του μεγάλου πολιτικού, όχι λόγω του ονόματος που κουβαλούσε από τον αείμνηστο πατέρα της, Γιώργο Γεννηματά, αλλά ως η Φώφη Γεννηματά. Ο άνθρωπος, η γυναίκα, η μητέρα, η σύζυγος. Η πολιτικός που κατάφερε να αναγεννήσει και να μεγαλώσει ξανά το ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό το 2015 βρισκόταν εξαϋλωμένο και με τους λιγότερους βουλευτές στη Βουλή του Ιανουαρίου του 2015, με ποσοστό 4,68%.

Η πολιτική της σταδιοδρομία - Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Η Φώφη Γεννηματά Γεννήθηκε στις 17/11/1964 και ήταν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το 2017 έως το 2021 και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015 έως το 2021.

Την περίοδο 1982-87 συμμετείχε στη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2000 εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, οπότε και ανέλαβε Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς. Χρημάτισε υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012), καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015).

Τον Ιούνιο του 2015 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), τη Δημοκρατική Αριστερά και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Τον Ιούλιο του 2017 η Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Στις 12 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.

Τον Ιούλιο του 2019, με το Κίνημα Αλλαγής, κατατάσσεται ως τρίτο κόμμα στη Βουλή.

Η μάχη με τον καρκίνο

Η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για τη μάχη της με τον καρκίνο.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν Ιούνιος του 2020 όταν μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη περιγράφοντας τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό της όταν βρίσκεται κάποιος σε μια τέτοια δεινή θέση.

Και τα όσα είχε πει ήταν συγκλονιστικά. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μη σε θυμάται καν πώς είσαι, να μη θυμάται τη φωνή σου, να μη θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους και έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό», είχε πει τότε η Φώφη Γεννηματά.

Για να συνεχίσει: «Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και, αφού επανήλθε, μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα».

Πριν από έξι χρόνια, μιλώντας για την περιπέτεια της υγείας της, η Φώφη Γεννηματά αποκάλυπτε το δίδαγμα που αποκόμισε. «Αυτό που με δίδαξε είναι ότι η ζωή είναι ωραία. Έμαθα να μη χάνω στιγμές. Να απολαμβάνω το σήμερα. Να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να προσβλέπω στο αύριο», έλεγε τότε.

«Πρέπει να παλεύουμε, να φυλάμε τον εαυτό μας, να τον προσέχουμε, για να είμαστε δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα», δήλωνε σε άλλη της συνέντευξη η Φώφη Γεννηματά, προτάσσοντας τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση του καρκίνου: «Χρειάζεται η πρόληψη, η ενημέρωση και, αν σου συμβεί, να δώσεις τον αγώνα».



Η απώλεια του Γιώργου Γεννηματά και της Κάκιας Βέργου

Ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1995, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του και μητέρας της, Κάκιας Βέργου.

«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από 13 χρόνων», είχε πει η Φώφη Γεννηματά.

«Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη ''καρκίνος''. Είχε καρκίνο στον μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια», θυμόταν στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Μιλώντας τον Ιούλιο του 2019 στην εκπομπή του Alpha «Happy Day», είχε σημειώσει πως «η μάχη με τον καρκίνο είναι ένας διαρκής αγώνας, αισιοδοξία, έμαθα να βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο. Έλεγε η μητέρα μου ''αν είναι αυτή η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα την περάσω κλαίγοντας;''. Θυμάμαι ότι ήμασταν στο ''Μεταξά'' και έκανε χημειοθεραπείες και δεν καθόταν ποτέ στο κρεβάτι. Ή ήμασταν μέσα στην κουζίνα με τις τραπεζοκόμες και πίναμε καφέ και κουβεντιάζαμε με τον ορό στο χέρι ή ήμασταν στη βεράντα, κοιτούσαμε τη θάλασσα και κάναμε σχέδια για το καλοκαίρι. Αυτό ήταν ένα βίωμα δικό μου που με βοήθησε πάρα πολύ στη συνέχεια και έμαθα να ζω την κάθε στιγμή, να απολαμβάνω… Δεν με ενδιαφέρει η ίντριγκα... Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα από πάνω. Μία είναι η ζωή, δεν επιστρέφει, κάθε στιγμή είναι μοναδική. Θέλει πάρα πολλή αγάπη, πολλή δύναμη να μη σε πάρει από κάτω, να μη ζεις συνέχεια μέσα στην αγωνία. Ήταν πάρα πολύ σκληρές ώρες, απίστευτο σχεδόν. Διότι, όταν έχεις έναν άνθρωπο στην οικογένεια να περνάει 10 χρόνια μια τόσο δύσκολη αρρώστια, δεν φαντάζεσαι ότι θα σου συμβεί και στον πατέρα - είχαμε τη μητέρα μου 10 χρόνια άρρωστη. Δεν το χωρούσε το μυαλό μας, δεν το πιστεύαμε. Έλεγε ο πατέρας μου ''θα παλέψω να κάνω πόρτα τη χαραμάδα της ελπίδας'' και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ».




Η παρακαταθήκη της

Η Φώφη Γεννηματά που γνώρισε ο κόσμος και η αξιοπρέπεια στις δικές της, προσωπικές μάχες αποτελεί παράδειγμα ήθους και ακεραιότητας. Οι σκληρές μάχες της στη Βουλή, οι ξεκάθαρες διαφοροποιήσεις και το ανυποχώρητο πείσμα της να υπερασπιστεί πολιτικά τις θέσεις της ήταν ξεκάθαρα χαρακτηριστικά της. Έδειξε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Μία μητέρα, άνθρωπος και πολιτικός που θα μνημονεύεται για τον τρόπο που άδραξε τη ζωή. Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει, δεν έχει νόημα να φοβάσαι, «γιατί ακυρώνεις τη ζωή σε πραγματικό επίπεδο».