Η λαϊκή ρήση «το µήλο κάτω από τη µηλιά θα πέσει» φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε και στις πρόσφατες δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπου καταγράφονται αρκετές περιπτώσεις συγγενών βουλευτών, πρώην υπουργών, αλλά και παλαιών δηµάρχων που δοκίµασαν την τύχη τους στις πρόσφατες κάλπες και πέτυχαν την εκλογή τους στα δηµοτικά και περιφερειακά συµβούλια της χώρας.

Παιδιά, ανίψια, αδέρφια και σύζυγοι πολιτικών στελεχών της κεντρικής πολιτικής µπήκαν στην κούρσα των αυτοδιοικητικών εκλογών και από τη νέα χρονιά θα εκπροσωπούν τους συµπολίτες τους στους ΟΤΑ, συνεχίζοντας την πολιτική παράδοση των οικογενειών τους.

Τη µακρά οικογενειακή παράδοση της πολιτικής οικογένειας των Κεφαλογιάννηδων συνεχίζει η Χριστίνα Κεφαλογιάννη, αδερφή της υπουργού Τουρισµού, Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές δοκίµασε τις δυνάµεις της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως υποψήφια στον Κεντρικό Τοµέα των Αθηνών, µε τον συνδυασµό του νεοεκλεγέντος περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά. Ακόµα ένας Κεφαλογιάννης διαπρέπει στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης επανεξελέγη δήµαρχος στα ιστορικά Ανώγεια µε το θηριώδες ποσοστό 82,25%, εξασφαλίζοντας ακόµα µία θητεία στον δηµαρχιακό θώκο.

kefalogianni
Η Χριστίνα Κεφαλογιάννη με την αδερφή της, Ολγα

Η Αλεξία Εβερτ-Αλβέρτη κουβαλάει όνοµα βαρύ σαν Ιστορία. Η κόρη του αείµνηστου Ελληνα πολιτικού και πρώην προέδρου της Ν.∆. Μιλτιάδη Εβερτ εκλέγεται στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο του ∆ήµου Αθηναίων από το 2006, έχοντας υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση από πολλές θέσεις ευθύνης.

evert
Η κόρη του αείμνηστου Ελληνα πολιτικού και πρώην προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Εβερτ, Αλεξία

Στον δήµο της Αθήνας η 30χρονη δικηγόρος Ρωξάνη Μπέη αναδείχθηκε πρώτη δηµοτική σύµβουλος από την παράταξη του νέου δηµάρχου της πρωτεύουσας, Χάρη ∆ούκα, συγκεντρώνοντας σχεδόν 3.000 ψήφους. Πρόκειται για την κόρη του πρώην δηµάρχου Αθηναίων και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ∆ηµήτρη Μπέη.

mpei
Η 30χρονη δικηγόρος Ρωξάνη Μπέη αναδείχθηκε πρώτη δημοτική σύμβουλος με τον Χάρη Δούκα

Μια θέση στο Περιφερειακό Συµβούλιο Αττικής εξασφάλισε η επιχειρηµατίας Αλεξάνδρα Πάλλη-Γιαννακοπούλου, η οποία µε 8.242 σταυρούς πέτυχε την εκλογή της. Η κόρη της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά ενεπλάκη για πρώτη φορά µε την Αυτοδιοίκηση, ως υποψήφια µε τον Νίκο Χαρδαλιά.

giannakopoulou
Η επιχειρηματίας Αλεξάνδρα Πάλλη-Γιαννακοπούλου

Στον Νότιο Τοµέα, επίσης µε τον συνδυασµό «Αττική Μπροστά», εξελέγη ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, γιος του αείµνηστου δηµάρχου Γλυφάδας Γιάννη Θεοδωρόπουλου. Τρίτος σε σταυρούς προτίµησης εξελέγη ο αδερφός του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών, Νίκου Παπαθανάση, ∆ηµήτρης, στον ∆ήµο Καλλιθέας, όπου ήταν υποψήφιος µε την παράταξη του απερχόµενου δηµάρχου της πόλης, ∆ηµήτρη Κάρναβου, ενώ στον δήµο της Λάρισας πρώτος δηµοτικός σύµβουλος µε την οµάδα του νέου δηµάρχου, Θανάση Μαµάκου, αναδείχθηκε ο πολιτικός µηχανικός Αχιλλέας Κέλλας, γιος του βουλευτή Λάρισας της Ν.∆. Χρήστου Κέλλα.

kellas
O Αχιλλέας Κέλλας, γιος του βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ. Χρήστου Κέλλα

Στην Ξάνθη έχουµε αλλαγή σκυτάλης, µε τον νέο δήµαρχο, Στράτο Κοντό, να αναλαµβάνει καθήκοντα από τη νέα χρονιά. Πρόκειται για τον γιο του παλαιού βουλευτή της Ν.∆. στον Νοµό Ξάνθης και πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Αλέξανδρου Κοντού, ενώ η κόρη του πρώην υπουργού της Ν.∆. Αλέξανδρου ∆ερµεντζόπουλου και αδερφή του βουλευτή Εβρου της Ν.∆. Χρήστου ∆ερµεντζόπουλου, Μελίνα ∆ερµεντζοπούλου, επανεξελέγη περιφερειακή σύµβουλος στη Θεσσαλονίκη µε τον συνδυασµό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Η δικηγόρος Βαρβάρα Μητλιάγκα είναι η πρώτη γυναίκα δήµαρχος που αποκτά ο ∆ήµος Σερρών, κόρη του Ζήση Μητλιάγκα, ο οποίος είχε διατελέσει δήµαρχος Σερρών για δύο θητείες (1990-1994 και 1998-2002).

kontos
Στην Ξάνθη έχουμε αλλαγή σκυτάλης, με νέο δήμαρχο τον Στράτο Κοντό

Με βαρύ πολιτικό όνοµα, η Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ είναι η νέα δήµαρχος Μετσόβου, ακολουθώντας τη διαδροµή του πατέρα της, Γιάννη Αβέρωφ, πρώην δηµάρχου Μετσόβου (από το 1978 έως το 1986) και µετέπειτα βουλευτή και ευρωβουλευτή της Ν.∆. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε την υποψηφιότητα της Μαρίας ∆ρυ, κόρης του αείµνηστου υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου ∆ρυ, η οποία θα εκπροσωπεί τους πολίτες ως περιφερειακή σύµβουλος, ενώ ο γιος του πρώην δηµάρχου Μάνδρας-Ειδυλλίας Γιώργου ∆ρίκου, ο 37χρονος Αρµόδιος, εξελέγη δήµαρχος της πόλης από τον πρώτο γύρο, µε 47,36%.

averof
Η Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ είναι η νέα δήμαρχος Μετσόβου

Επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης στον ∆ήµο Τριφυλίας θα είναι η δικηγόρος και αδελφή της συζύγου του Νίκου Χαρδαλιά, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, ενώ στο Περιφερειακό Συµβούλιο Θεσσαλίας θα συµµετέχει η Ελευθερία Τζανακούλη, ανιψιά του πρώην δηµάρχου Λαρισαίων Κ. Τζανακούλη, η οποία κατέβηκε ως υποψήφια περιφερειάρχης και στον δεύτερο γύρο υποστήριξε τον κ. Αγοραστό. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επίσης, νικητής αναδείχθηκε ο ∆ηµήτρης Πτωχός, γιος του αείµνηστου πρώην δηµάρχου Μεσσήνης Παύλου Πτωχού. Αντίστοιχα, νέος δήµαρχος Αγίου Νικολάου Λασιθίου εξελέγη ο Μανώλης Μενεγάκης, γιος του πρώην δηµάρχου της πόλης Γιώργου Μενεγάκη.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 21/10