«Από µικρός µου άρεσαν πάρα πολύ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα video games. Προσπαθούσα, µάλιστα, από πολύ µικρή ηλικία να χειρίζοµαι το άκρως δυσλειτουργικό περιβάλλον MS-DOS, που ήταν η τεχνολογία της εποχής. Επίσης, από τότε που θυµάµαι τον εαυτό µου µέχρι και σήµερα παίζω µπάσκετ µε τους φίλους µου. Στο σχολείο ήµουν πάντα καλός µαθητής, αλλά και λίγο ζωηρός», λέει ο Γιάννης Ξιφαράς στο «S».

Η καταγωγή του είναι από τα Ξιφαριάνικα, δίπλα στην Αρεόπολη της Μάνης. Εκεί πέρασε όλα του τα καλοκαίρια, µε τις αναµνήσεις από τότε να είναι βαθιά χαραγµένες µέσα του. «Μόλις τελείωνα το σχολείο, έφευγα κατευθείαν και πήγαινα στον παππού και τη γιαγιά µου. Το καλύτερό µου ήταν οι βουτιές στο Λιµένι και τον ∆ιρό. Λάτρευα να ψαρεύω µε τον πατέρα µου και τον θείο µου. Είχα µάθει να ψαρεύω µε όλους τους τρόπους», εξοµολογείται ο Γιάννης Ξιφαράς. Κι αν κάτι δεν γνωρίζουν πολλοί για εκείνον, είναι πως ένα από τα χόµπι που είχε µικρός ήταν η ηλεκτρική κιθάρα! «Στα εφηβικά µου χρόνια ξεκίνησα να µαθαίνω µόνος µου ηλεκτρική κιθάρα. Στα χρόνια του Λυκείου και του πανεπιστηµίου έπαιζα σε ροκ συγκροτήµατα. Μάλιστα, έγραφα και µουσική, hard rock και heavy metal. Προσπάθησα να γράψω και στίχους, αλλά το εγχείρηµα αυτό δεν πέτυχε. Πλέον, πολύ σπάνια προλαβαίνω να πιάσω την κιθάρα. Το πολύ µία φορά στους έξι µήνες. Επίσης, από µικρός έχω αγάπη για τη µαγειρική. Μου αρέσει πολύ να µαγειρεύω για τους φίλους µου και τους δικούς µου ανθρώπους», περιγράφει. Κάπου ανάµεσα στους υπολογιστές, το µπάσκετ και την κιθάρα χωρούσαν και οι πολιτικές συζητήσεις στο σπίτι µε τον πατέρα του. Ετσι µπήκε το µικρόβιο της πολιτικής µέσα του.,

«Πάντοτε µε ενδιέφερε η πολιτική. Από όταν θυµάµαι τον εαυτό µου συζητούσαµε µε τον πατέρα µου για την πολιτική και την Ιστορία. Αυτό ήταν το βασικό µου ερέθισµα για να ασχοληθώ µε την πολιτική. Οπως και τα βιβλία που δανειζόµουν από το σχολείο και όλα είχαν σχέση µε τη Σύγχρονη Ιστορία και την πολιτική. Αργότερα, όταν βρέθηκα στο πανεπιστήµιο, η ενασχόλησή µου µε τις φοιτητικές παρατάξεις, την πολιτική και τα κοινά ήρθε σαν φυσική συνέχεια και έτσι έγινα γρήγορα στέλεχος σε ∆ΑΠ και ΟΝΝΕ∆. Η πολιτική ήρθε αυθόρµητα κι αβίαστα στη ζωή και την καθηµερινότητά µου», εξηγεί ο γ.γ. Μεταφορών και Υποδοµών. Σπουδάζει ηλεκτρολόγος µηχανικός και µηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, κάνει µεταπτυχιακό στην επιστήµη των υπολογιστών, τηλεπικοινωνιών και δικτύων στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, καθώς και ένα International MBA στην ΑΣΟΕΕ.

Μαχόµενος µηχανικός, µε εµπειρία σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα, έχοντας φέρει εις πέρας σηµαντικά έργα, σε νεαρή ηλικία αναλαµβάνει µια θέση ευθύνης. Αυτή του γ.γ. Μεταφορών. «Για εµένα ήταν αναπάντεχη η πρόταση αυτή. ∆εν είχα το κλασικό ηλικιακό προφίλ για τη θέση αυτή, ωστόσο µε τον τότε υπουργό είχαµε µια αµοιβαία σχέση εκτίµησης. Η αλήθεια είναι πως βρίσκοµαι σε µια θέση που έχει µεγάλη ατζέντα, µε έντονη καθηµερινότητα, αλλά και σηµαντικό αποτύπωµα στην κοινωνία. Συχνά αντιµετωπίζω προβλήµατα που πρέπει να λυθούν τη στιγµή που δηµιουργούνται, ώστε να µη διαταράσσεται η καθηµερινότητα των πολιτών. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, ιδίως όταν πρέπει να γίνεται παράλληλα µε την υλοποίηση µακροπρόθεσµων projects και τον συνολικό σχεδιασµό του υπουργείου. Αντιµετωπίζουµε πολλές προκλήσεις, όµως έχουµε καταφέρει να πετύχουµε αρκετές νίκες για το καλό της καθηµερινότητας των πολιτών. Και ευελπιστούµε να πετύχουµε ακόµα περισσότερες», εξηγεί ο κ. Ξιφαράς, τον οποίο έχουν εµπιστευτεί τρία κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, οι κ. Αχ. Καραµανλής, Γ. Γεραπετρίτης και Χρ. Σταϊκούρας.

Η καθηµερινότητά του είναι αρκετά απαιτητική. Οταν βρίσκει χρόνο, πηγαίνει κινηµατογράφο, και τα Σαββατοκύριακα, αν δεν έχει επαγγελµατικές υποχρεώσεις, προσπαθεί να κάνει µικρές αποδράσεις. Ωστόσο, ο Γιάννης Ξιφαράς έχει βρει τη δική του «βαλβίδα αποσυµπίεσης»: «Το µαγείρεµα, το φαγητό, την καλή πρώτη ύλη. Μπαίνω πολύ συχνά στην κουζίνα. Είναι το αγχολυτικό µου. Μαγειρεύω τα πάντα και µαγειρεύω και πολύ καλά».

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 27/10