Στην πατρίδα του τον αποκαλούν «La Pulga». Είναι το δημοφιλέστερο από τα προσωνύμια που έχει ο Λιονέλ Μέσι. Σημαίνει «Ψύλλος», καθώς έτσι τον αποκαλούσαν από παιδί, όταν είχε διαγνωστεί με έλλειψη αυξητικής ορμόνης από τα δέκα. Απόλυτη αντίθεση η παρομοίωση ενός ποδοσφαιρικού τέρατος με μικροσκοπικό έντομο.

Ο Αργεντινός σταρ έχει πλέον στα χέρια του ακόμα μία Χρυσή Μπάλα, την όγδοη της καριέρας του. Το πιθανότερο και την τελευταία, αν και ποτέ δεν ξέρεις τι έχει στο μυαλό του ο 36χρονος πια Μέσι. Λίγες ώρες μετά την απονομή η Adidas τον παρουσίασε ως άλλον Μπιλ Ράσελ, δανειζόμενη ουσιαστικά την πόζα του θρυλικού Αμερικανού μπασκετμπολίστα. Έτσι είδαμε τον Μέσι να φορά οκτώ δαχτυλίδια, καθένα για μία από τις Χρυσές Μπάλες που του έχουν απονεμηθεί και πίσω από καθεμία οι ατάκες του Μέσι και το στατιστικό αποτύπωμά του.

Η πρώτη Χρυσή Μπάλα

Πέρασαν 14 χρόνια από την πρώτη φορά που η Χρυσή Μπάλα πήγε στην τροπαιοθήκη του Μέσι. Το 2009 η Βαρκελώνη παραμιλούσε με τον μικροκαμωμένο μάγο, ο οποίος σε 64 ματς είχε 41 γκολ και 15 ασίστ, σκοράροντας κάθε 123,2 λεπτά.

«Ειλικρινά, ήξερα ότι ήμουν ανάμεσα στα φαβορί, γιατί η Μπαρτσελόνα είχε μία γόνιμη χρονιά το 2009», είχε πει. Πήρε το τρόπαιο και την επόμενη σεζόν, πάλι ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, με απόλυτη συνέπεια στις συμμετοχές, 64 και πάλι, 60 γκολ και 17 ασίστ, με ένα γκολ κάθε 88,7 λεπτά. Τότε είχε σχολιάσει: «Προφανώς θα ήθελα να το μοιραστώ αυτό με όλους τους συμπαίκτες μου, γιατί, αν δεν ήταν αυτοί, δεν θα ήμουν εδώ και δεν θα δεχόμουν αυτό το βραβείο». Δεν άλλαξε συνήθεια και την πήρε και το 2011. Με 70 ματς, 59 γκολ και 36 ασίστ, σκοράροντας κάθε 104,7 λεπτά.

«Χωρίς εσένα δεν θα είχα κερδίσει και θέλω να σε ευχαριστήσω που είσαι τόσο καλός φίλος», είχε πει για τον Τσάβι. Το τρόπαιο στα χέρια του και το 2012 με απολογισμό 69 αγώνες, 91 γκολ, 22 ασίστ και ένα γκολ κάθε 65,6 λεπτά. «Με ενδιαφέρει περισσότερο να είμαι καλός άνθρωπος παρά ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Ελπίζω ότι όταν αποσυρθώ, ο κόσμος θα με θυμάται ως καλό παιδί», είχε εκπλήξει με την τοποθέτησή του. Μικρό διάλειμμα δύο ετών και το 2015 και πάλι τροπαιούχος. Συνολικά 61 αγώνες με 52 γκολ, 26 ασίστ και ένα γκολ κάθε 100,8 λεπτά. «Είναι μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή για μένα, που κέρδισα άλλη μία Χρυσή Μπάλα, αφού βρέθηκα στο κοινό που παρακολουθούσε τον Κριστιάνο να κερδίζει τα τελευταία δύο χρόνια», είχε προκαλέσει στην απονομή.

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος υποκλίθηκε στο μεγαλείο του

Το 2019 ο ποδοσφαιρικός κόσμος υποκλίθηκε και πάλι στο μεγαλείο του. Ο απολογισμός του ήταν 58 αγώνες, 50 γκολ, 18 ασίστ και γκολ κάθε 93,6 λεπτά. «Η ώρα της απόσυρσης πλησιάζει και είναι δύσκολο, γιατί ο καιρός περνάει όλο και πιο γρήγορα», είχε αναφέρει. Το 2021 το έκανε και πάλι. Με 61 ματς, 43 γκολ, 18 ασίστ και ένα γκολ κάθε 123,1 λεπτά.

«Δεν έχει σημασία για μένα αν είμαι ο καλύτερος ή όχι. Και δεν προσπάθησα ποτέ να γίνω ο καλύτερος», είχε τονίσει. Το βράδυ της Δευτέρας ήταν η όγδοη φορά που ο Μέσι πήρε στα χέρια του το τρόπαιο. Δεν ήταν μόνο τα 42 ματς με τη φανέλα της Παρί, τα 12 γκολ και οι 28 ασίστ, ούτε όσα κάνει στο Μαϊάμι με την Ίντερ του Μπέκαμ, από τον οποίο πήρε το τρόπαιο. Ήταν 7 άλλα ματς, με 7 γκολ και 3 ασίστ, με τα οποία οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Δύο από αυτά τα γκολ στον τελικό, όπου η «αλμπισελέστε» κέρδισε τη Γαλλία στα πέναλτι.

Ο Μέσι, αφού ευχαρίστησε τους πάντες, άφησε τελευταίο αυτόν που περίμεναν όλοι, ανήμερα της 63ης επετείου από τη γέννησή του: «Άφησα τελευταίο τον Ντιέγκο Μαραντόνα... Λάτρευε το ποδόσφαιρο. Είμαστε εδώ στα γενέθλια του Μαραντόνα και το μοιραζόμαστε μαζί του. Ντιέγκο, όπου και αν είσαι, αυτό είναι για σένα. Αυτό το βραβείο το μοιράζομαι με όλους εσάς στην Αργεντινή».

Οι στιγμές στην καρειέρα του Λιονέλ Μέσι

Μία δική της, ελαφρώς διαφοροποιημένη, σύνδεση με συγκεκριμένα γεγονότα έδωσε η Adidas, σε καθένα από τα οκτώ δαχτυλίδια που φόρεσε στον Λιονέλ Μέσι. Θα μπορούσε να είναι οκτώ στιγμές μιας τεράστιας καριέρας ή οκτώ λόγοι να λατρέψεις τον «Ψύλλο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Με τις εξής αναφορές:

► 2009: «Ο Βασιλιάς», για το φιλί του στο παπούτσι στον πανηγυρισμό στον τελικό του Champions League εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

► 2010: «Δείχνοντας τον ουρανό» σε αφιέρωση στη γιορτή του προς τη γιαγιά του, Σίλια.

► 2011: «GOAT», όντας ο κύριος πρωταγωνιστής της καλύτερης ομάδας στην ιστορία, της Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα.

► 2012: «91», για τον αριθμό των γκολ που σημείωσε σε ένα ημερολογιακό έτος.

► 2015: Για την κατάκτηση των Champions League με την Μπαρτσελόνα, τέσσερα συνολικά.

► 2019: Για την απόκτηση του τελευταίου του Χρυσού Παπουτσιού (έξι συνολικά).

► 2021: «Πρωταθλητής Νότιας Αμερικής» για την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα, ως ο MVP και πρώτος σκόρερ.

► 2023: Τα τρία αστέρια, τιμώντας την Αργεντινή ως παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή