Μπορεί να πέρασε από χίλια κύµατα, να καθυστέρησε τρία χρόνια, αλλά η δηµιουργία του δεύτερου ισχυρότερου κατασκευαστικού Οµίλου της χώρας, Intrakat και ΑΚΤΩΡ, είναι πλέον γεγονός.

Οταν οι εφοπλιστές Δηµήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋµενάκης ανακοίνωσαν στα τέλη του 2020 πως επενδύουν στην Ελλάκτωρ, αρκετοί αναρωτήθηκαν τι θέλουν οι δύο επιχειρηµατίες στον κλάδο των κατασκευών και των δηµόσιων έργων. Πολλοί βιάστηκαν να προβλέψουν πως πρόκειται για ευκαιριακή πρωτοβουλία, ότι θα αποχωρήσουν αφού βγάλουν τα προβλεπόµενα κέρδη από το Χρηµατιστήριο κ.ο.κ.

Τρία χρόνια µετά, το σχήµα των εφοπλιστών, στο οποίο προστέθηκαν και οι Ηλ. Γκότσης και Κ. Αγγέλου, ενώ επιτελικό ρόλο έχει ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ελέγχει τον δεύτερο ισχυρότερο κατασκευαστικό Οµιλο της χώρας, καθώς η Intrakat ολοκλήρωσε την εβδοµάδα που πέρασε την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ.


Τρία χρόνια για την έγκριση εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat

Ο νέος Οµιλος, τον οποίο διοικεί ο Αλ. Εξάρχου, έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραµµένων συµβάσεων άνω των 5,5 δισ. ευρώ και προσωπικό που προσεγγίζει τους 3.500 εργαζόµενους.

Για να φτάσουµε στην έγκριση εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat, στις αρχές της εβδοµάδας, χρειάστηκε ένα τριετές σίριαλ που µονοπώλησε σχεδόν την επιχειρηµατική επικαιρότητα για µήνες, µε βροχή ανακοινώσεων, εξωδίκων, γενικών συνελεύσεων κ.ά. Εγιναν επίσης και παράλληλες κινήσεις, αφού το επενδυτικό σχήµα υπό τον κ. Εξάρχου και τους εφοπλιστές ελέγχει την Παγκρήτια Τράπεζα και προωθεί τη δηµιουργία του πέµπτου τραπεζικού πυλώνα υπό την Attica Bank.

Ο Αλ. Εξάρχου και οι συνεταίροι του στο µετοχικό σχήµα, που ελέγχει πλέον Intrakat και ΑΚΤΩΡ, µπορούν, πάντως, να δηλώνουν ευχαριστηµένοι. Σχεδόν τρία χρόνια µετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου της ΑΚΤΩΡ, όταν οι εφοπλιστές είχαν χάσει τη µάχη για τη διοίκηση του οµίλου Ελλάκτωρ από την ολλανδική Reggeborgh στις αρχές του 2021, ο κ. Εξάρχου πέρασε αυτή την εβδοµάδα πάλι την πόρτα της (κάποτε) κραταιάς κατασκευαστικής εταιρείας ως βασικός µέτοχος!

Ο ίδιος έχει τονίσει τους τελευταίους µήνες, όσο αναµενόταν η έγκριση της συµφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισµού, πως η ΑΚΤΩΡ είναι απαραίτητο συµπλήρωµα της Intrakat και ότι η ιστορική κατασκευαστική εταιρεία µπορεί να αποκτήσει την παλιά της αίγλη, κυρίως επειδή διαθέτει το έµπειρο προσωπικό, τον εξοπλισµό και την τεχνογνωσία για να εκτελέσει τα σηµαντικά έργα που έχει αναλάβει το νέο κατασκευαστικό σχήµα υπό την Intrakat.


Οι αντίπαλοι

Πριν χτυπήσει την πόρτα του Σωκράτη Κόκκαλη ώστε να εξαγοράσει την Intrakat, το επενδυτικό σχήµα υπό τον Αλ. Εξάρχου είχε δώσει µάχες στα «µαρµαρένια αλώνια» µε τον Χένρι Χόλτερµαν, της ολλανδικής Reggeborgh Invest, για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ. Οι Ολλανδοί επικράτησαν στη µάχη για τον έλεγχο της διοίκησης τον Ιανουάριο του 2021, αλλά επί µήνες υπήρξε ανταλλαγή εξωδίκων, αγωγών και απανωτές γενικές συνελεύσεις, καθώς οι εφοπλιστές δεν κατέθεταν τα όπλα. Τελικά, µέσω µιας τριπλής συµφωνίας, στην οποία συµµετείχε και ο Οµιλος Βαρδινογιάννη, οι εφοπλιστές πώλησαν το ποσοστό που κατείχαν στην Ελλάκτωρ στη Motor Oil.

Η τελευταία απέκτησε και την πρώην ΕΛΤΕΧ Ανεµος, τον τοµέα αιολικών πάρκων του οµίλου Ελλάκτωρ. Μπορεί οι Ολλανδοί να κέρδισαν προσωρινά τη µάχη µε τους εφοπλιστές, αλλά τελικά τα βρήκαν σκούρα µε την εξυγίανση της ΑΚΤΩΡ, η οποία για περισσότερο από µια δεκαετία εµφανίζει ζηµιογόνες χρήσεις, παρά τις απανωτές απόπειρες εξυγίανσης από διαδοχικές διοικήσεις του Οµίλου Ελλάκτωρ.

Οσο η Reggeborgh προσπαθούσε να συµµαζέψει την ΑΚΤΩΡ, το επενδυτικό σχήµα υπό τον Αλ. Εξάρχου είχε συµφωνήσει την εξαγορά της Intrakat από τον Οµιλο Intracom και προχώρησε τάχιστα στον µετασχηµατισµό της. Η Intrakat µπορεί να µην είχε τα µεγέθη των ισχυρών ανταγωνιστών της, όπως οι Οµιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΒΑΞ, αλλά συµµετείχε σε πλήθος διαγωνισµών µεγάλων έργων, έργων µε Σ∆ΙΤ και παραχωρήσεων.


Πρωτοβουλίες

Οι νέοι βασικοί µέτοχοι και η νέα διοίκηση προχώρησαν άµεσα σε πρωτοβουλίες λειτουργικής και διοικητικής αναδιάρθρωσης της Intrakat, ενώ υλοποιήθηκε και αύξηση µετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ., µε καταβολή µετρητών και δικαίωµα προτίµησης υπέρ των παλαιών µετόχων, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς εντός του πρώτου τριµήνου του 2023. Από την πρώτη στιγµή οι νέοι ιδιοκτήτες της εταιρείας δήλωσαν πως στόχος τους είναι η δηµιουργία ενός από τα δύο µεγαλύτερα κατασκευαστικά σχήµατα στην Ελλάδα.

Και όταν η Ελλάκτωρ έβαλε τελικά πωλητήριο στην ΑΚΤΩΡ, η Intrakat ήταν αυτή που κατέθεσε την ελκυστικότερη προσφορά, αν και κυκλοφορούσαν επί µήνες διάφορα σενάρια και είχαν εµφανιστεί άλλοι διεκδικητές. Μεταξύ των υποψηφίων ήταν και ένα σχήµα υπό τον πρώην επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ, ∆ηµήτρη Κούτρα, το οποίο τελικά απέκτησε σηµαντικό ποσοστό της εισηγµένης ∆οµικής Κρήτης.


Το σχέδιο Εξάρχου για το νέο σχήμα 

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη µε τους αναλυτές για τα οικονοµικά αποτελέσµατα του πρώτου εξαµήνου του 2023, ο κ. Εξάρχου είχε υποστηρίξει πως στον πυρήνα του στρατηγικού σχεδίου της Intrakat είναι µια επαρκώς κεφαλαιοποιηµένη εταιρεία µε θετικές ταµειακές ροές. Ο ίδιος είχε προβλέψει θετικότερα αποτελέσµατα για φέτος, καθώς πέρα από τον εταιρικό µετασχηµατισµό, µε την προσθήκη νέων στελεχών σε όλα τα επίπεδα, τα νέα έργα της εταιρείας έχουν αναληφθεί µε όρους που εξασφαλίζουν κερδοφορία.

Ο επικεφαλής της Intrakat είχε επαναλάβει σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη πως «ένας από τους βασικούς λόγους που αποκτήσαµε την ΑΚΤΩΡ ήταν η ενίσχυση της τεχνικής επάρκειας και του εξοπλισµού, ώστε να ανταποκριθούµε στο ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο. Η συνδυασµένη κατάσταση του Οµίλου µάς κάνει αισιόδοξους πως είµαστε έτοιµοι να ανταποκριθούµε». Ο κ. Εξάρχου ρωτήθηκε τότε και για το ενδεχόµενο απορρόφησης της ΑΚΤΩΡ και απάντησε πως «δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το µοντέλο µετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς».

Η διοίκηση του νέου Οµίλου, που δηµιουργείται µε την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, έχει ξεκαθαρίσει πως παρά το ιστορικό υψηλά ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραµµένων συµβάσεων, που ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ, επενδύει στρατηγικά και στις παραχωρήσεις, στις Συµπράξεις ∆ηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα (Σ∆ΙΤ) και στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να απεξαρτηθεί από τους κύκλους της αγοράς κατασκευών και να εξασφαλίσει σταθερές ταµειακές ροές σε βάθος χρόνου. Ειδικότερα, ο Οµιλος εστιάζει σε πέντε βασικούς πυλώνες: τα έργα υποδοµών, τα έργα περιβάλλοντος και τεχνολογίας, τις Σ∆ΙΤ και τις παραχωρήσεις, τις ΑΠΕ και την ενέργεια, καθώς και την αξιοποίηση ακινήτων. Παράλληλα, εξετάζει πώς θα εκµεταλλευθεί την ισχυρή παρουσία της ΑΚΤΩΡ στη Ρουµανία, ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται στη συγκεκριµένη κατασκευαστική αγορά.


Τα έργα

Μέσα στη φετινή χρονιά υπήρξαν αρκετές εξελίξεις για την Intrakat. Φέτος, κοινοπραξίες όπου συµµετέχει η εταιρεία υπέγραψαν δύο σηµαντικά έργα Σ∆ΙΤ, τους οδικούς άξονες Καλαµάτα - Πύλος (239,2 εκατ. ευρώ) και το τµήµα Χερσόνησος - Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (188,6 εκατ.). Η εταιρεία είναι επίσης προσωρινός ανάδοχος στη µεγάλη κτιριακή Σ∆ΙΤ για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστηµίου Κρήτης, προϋπολογισµού 205,9 εκατ. ευρώ, ενώ συµµετέχει µε 40% στην κοινοπραξία µε τη γαλλική Bouygues που ανέλαβε τον ουρανοξύστη κατοικιών του Ελληνικού, συνολικού προϋπολογισµού άνω των 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον συµµετέχει σε τέσσερις Σ∆ΙΤ που βρίσκονται σε λειτουργία, εντός του Απριλίου υπέγραψε δύο νέες συµβάσεις Σ∆ΙΤ που προαναφέρθηκαν, σε άλλες δύο Σ∆ΙΤ έχει υποβάλει τη µοναδική προσφορά, ενώ άλλες 15 βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία. Συγκεκριµένα για τη Σ∆ΙΤ που αφορά το νέο κτίριο της Γενικής Γραµµατείας Υποδοµών, κοινοπραξία στην οποία συµµετέχει η Intrakat µε 50%, υπέβαλε τη µοναδική προσφορά.


Ενέργεια - ΑΠΕ

Στην ενέργεια, η πλήρης ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 1,8 GW, θα προσφέρει στην Intrakat ετήσια λειτουργικά κέρδη (EBITDA) περί τα 120 εκατ. ευρώ. Η εισηγµένη προωθεί και 15 έργα αποθήκευσης (για τα τρία πρώτα έργα έχει λάβει σχετικές εγκρίσεις), συνολικής ισχύος 1 GW. Ηδη είναι σε δοκιµαστική λειτουργία αιολικά πάρκα 15 MW και άλλα 5 MW λειτουργούν σύντοµα στο Καστρί Ευβοίας. Στόχος της διοίκησης είναι να έχει σε λειτουργία µονάδες ΑΠΕ ισχύος 560 MW µέχρι το 2025. Ηδη ο κλάδος ΑΠΕ είχε στο εξάµηνο τα πρώτα έσοδα, ύψους τριών εκατ., και λειτουργική κερδοφορία ενός εκατ. ευρώ. Για τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στις ΑΠΕ ο κ. Εξάρχου είχε υποστηρίξει στην τελευταία τηλεδιάσκεψη πως «έχουµε φιλόδοξο σχέδιο και ήδη εξασφαλίσαµε οµολογιακό 120 εκατ. Εχουµε σχεδιάσει τη σταδιακή ανάπτυξη στην “πράσινη” ενέργεια, ενώ η εξεύρεση χρηµατοδότησης µε ευνοϊκούς όρους δεν είναι δύσκολο πράγµα στις ΑΠΕ. Προτιµούµε, όµως, να δανειζόµαστε όσα ακριβώς χρήµατα χρειαζόµαστε για κάθε σκαλοπάτι. Ετσι, έχουµε πρόγραµµα τριετίας µε διαρκώς ανανεούµενη χρηµατοδότηση για τα πρώτα 560 MW». Οι άµεσες κινήσεις που έγιναν την εβδοµάδα που πέρασε µε αλλαγές στο διοικητικό συµβούλιο και στα ανώτερα κλιµάκια της ΑΚΤΩΡ δείχνουν πως η διοίκηση του Οµίλου Intrakat δεν έχει καιρό για χάσιµο. Γι’ αυτό προχωρά γρήγορα, όπως έκανε και στην περίπτωση της Intrakat, στον µετασχηµατισµό που θα επιτρέψει στο νέο σχήµα να υλοποιήσει γρήγορα και µε κερδοφορία τα µεγάλα έργα που έχει αναλάβει.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής