Έλληνας πολίτης είναι πλέον ο επικεφαλής της ολλανδικής επενδυτικής εταιρείας Reggeborgh Invest, Χένρι Χόλτερµαν. Το Προεδρικό ∆ιάταγµα µε την τιµητική πολιτογράφηση του κ. Χόλτερµαν, της συζύγου του, Γκέριτε Χόλτερµαν-Βέσελς, και του γιου τους, Τοµ Χέντρικ Χόλτερµαν, υπεγράφη στις 17 ∆εκεµβρίου από την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και δηµοσιεύθηκε στην «Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως» τρεις ηµέρες αργότερα.

Ο κ. Χόλτερµαν, επικεφαλής ενός επενδυτικού οµίλου µε περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, πλέον ζει περισσότερους από έξι µήνες τον χρόνο στην Ελλάδα. Αρκετά χρόνια πριν γίνει γνωστός στη χώρα µας, λόγω της επένδυσης στον κατασκευαστικό κλάδο, αρχικά στον Οµιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στη συνέχεια στον Οµιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο Ολλανδός επιχειρηµατίας είχε αγοράσει έπαυλη στην Κέρκυρα και είχε πραγµατοποιήσει τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Μάλιστα, είναι εδώ και χρόνια πρόξενος της Ολλανδίας στο νησί. Τον τελευταίο καιρό ο Χ. Χόλτερµαν έχει πυκνώσει τις επενδυτικές του πρωτοβουλίες, µε σηµαντικότερη την απόκτηση σηµαντικού ποσοστού στην Alpha Bank, που σήµερα προσεγγίζει το 6,5%. Οι πληροφορίες φέρνουν τον επιχειρηµατία να περιλαµβάνεται µεταξύ των υποψηφίων για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank, που σήµερα ελέγχει το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Η πορεία του στο ελληνικό επιχειρείν, οι διαμάχες στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τα νέα σχέδια με τράπεζες και ακίνητα
Ο Χόλτερµαν πέρασε διά πυρός και σιδήρου, χωρίς να καµφθεί (όπως είχαν προβλέψει άνθρωποι που τον γνωρίζουν) λόγω της πολύµηνης διαµάχης µε τους εφοπλιστές ∆ηµ. Μπάκο και Γ. Καϋµενάκη για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Νωρίτερα είχε συγκρουστεί µε την προηγούµενη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τους αδερφούς Καλλιτσάντση, όπου επικράτησε κατά κράτος.
1
 

Τελικά, οι δύο εφοπλιστές αποχώρησαν από το µετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, µε τη Motor Oil να αποκτά το ποσοστό τους, αλλά και τον τοµέα Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της εισηγµένης. Η συµφωνία εξαγοράς του τοµέα ΑΠΕ από τη MORE, θυγατρική της Motor Oil, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ηµέρες, µε τίµηµα περί τα 672 εκατ. ευρώ. Η συµφωνία επιτρέπει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ να αποπληρώσει το οµολογιακό δάνειο των 670 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί το 2019 µε πολύ υψηλό επιτόκιο και λύνει τα χέρια της διοίκησης, ώστε να προχωρήσει σε νέες κινήσεις.

Τώρα η Reggeborgh Invest, που χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να ισορροπήσει τον κατασκευαστικό βραχίονα, την ΑΚΤΩΡ, φέρεται να έχει φιλόδοξα σχέδια και στα ακίνητα µέσω της θυγατρικής REDS. Η τελευταία επικράτησε στον διαγωνισµό του ΤΑΙΠΕ∆ για την αγορά της έκτασης-φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, όπου σχεδιάζει τουριστικό συγκρότηµα µε ξενοδοχείο, πολυτελείς κατοικίες, µαρίνα και καζίνο.

2
Σε εξέλιξη βρίσκεται και το σχέδιο για αξιοποίηση των παλαιών Οινοποιείων Καµπά στην Παλλήνη, όπου σχεδιάζεται επένδυση µε µικτές χρήσεις. Ο Χένρι Χόλτερµαν έχει πραγµατοποιήσει τα τελευταία χρόνια και αξιόλογες τοποθετήσεις στα τουριστικά ακίνητα, τοµέα στον οποίο σχεδιάζει να διευρύνει την παρουσία του. Ο επιχειρηµατίας, που διαθέτει πλέον και την ελληνική υπηκοότητα, έχει αναλάβει εδώ και πολλά χρόνια τη διοίκηση της Reggeborgh Invest, η οποία αποτελούσε τον επενδυτικό βραχίονα της οικογένειας του Ντιρκ Βέσελς, ιδρυτή του ισχυρού ολλανδικού κατασκευαστικού οµίλου VolkerWessels. Ο Ντ. Βέσελς ήταν πεθερός του Χ. Χόλτερµαν και πέθανε πριν από λίγα χρόνια.

Είχε δηµιουργήσει έναν διεθνή κατασκευαστικό όµιλο και υπό τη διοίκηση του γαµπρού του η Reggeborgh Invest επεκτάθηκε σε άλλους τοµείς, όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και ο χρηµατοπιστωτικός τοµέας. Επειτα από την ισχυροποίηση της επενδυτικής παρουσίας του Χ. Χόλτερµαν στην Ελλάδα και της στενής σχέσης που είχε αναπτύξει µε τη χώρα µας εδώ και πολλά χρόνια, η πολιτογράφηση ήταν αναµενόµενη εξέλιξη, λένε όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις του επιχειρηµατία.

Δημοσιεύθηκε στο Secret την Παρασκευή 23/12