Στις 14 Νοεμβρίου 1934, ενώπιον 56.000 θεατών στο στάδιο στο «Χάιμπουρι» του Λονδίνου, έδρα της Άρσεναλ, έλαβε χώρα μία από τις πιο σκληρές ποδοσφαιρικές μονομαχίες όλων των εποχών, που έμεινε στην ιστορία, ως η «μάχη του Χάιμπουρι».

Η Αγγλία υποδέχθηκε την Ιταλία, πέντε μήνες μετά την αμφισβητούμενη κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη «σκουάντρα ατζούρα», σε ένα ματς που αποτέλεσε για πολλούς τον πραγματικό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μεταξύ δύο ποδοσφαιρικών κολοσσών της εποχής.



Τα «Τρία Λιοντάρια» δεν είχαν συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934 και θεώρησαν τον αγώνα ως μια ευκαιρία να διεκδικήσουν τη θέση τους ως η καλύτερη ομάδα του κόσμου. Αντίστοιχα, η Ιταλία επεδίωκε να εδραιώσει την ιδιότητά της ως παγκόσμιας πρωταθλήτριας, νικώντας την ομάδα – συνώνυμο του σπορ.

Το ματς που για τον "Ντούτσε" ήταν ευκαιρία προπαγάνδας


Ο Μπενίτο Μουσολίνι, δικτάρας της φασιστικής τότε Ιταλίας ήθελε να βάλει τέλος στην αμφισβήτηση της ομάδας της χώρας του και φυσικά να δείξει την ανωτερότητα του καθεστώτος του, συνεπώς έκανε ότι περνούσε από το χέρ του για να γίνει το ματς. Κίνηση-ματ, ήταν η αποστολή του αγγλόφωνου προπονητή της Ιταλίας, Βιτόριο Πότσο, στην Αγγλική Ομοσπονδία, όπου με τη συγκατάθεση του τον πρίγκιπα Αρθούρο, εγγονό της βασίλισσας Βικτώριας, η αναμέτρηση «κλείδωσε». Ο «Ντούτσε» φέρεται να προσέφερε στους Ιταλούς παίκτες μια αμοιβή νίκης που περιελάμβανε ένα αυτοκίνητο και το ποσό των 150 λιρών Αγγλίας αν νικούσαν την αγγλική ομάδα.



Η στιγμή που έκανε το ματς "μάχη του Χάιμπουρι"


Στην αρχή του ματς, ο κεντρικός χαφ Λουίς Μόντι υπέστη κάταγμα στο πόδι μετά από πρόκληση του φορ της Αγγλίας Τεντ Ντρέικ στο δεύτερο λεπτό και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο. Τότε, οι κανονισμοί δεν επέτρεπαν αντικαταστάσεις, οπότε η Ιταλία έπαιξε το υπόλοιπο του αγώνα με 10 παίκτες!

Ο τραυματισμός του Μόντι έφερε... αντίποινα από τους Ιταλούς και ο Άγγλος αμυντικός Έντι Χάπγκουντ υπέστη κάταγμα στη μύτη, ο αριστερός εξτρέμ Έρικ Μπρουκ έσπασε το χέρι του, ο Μπόουντεν χτύπησε στον αστράγαλο, ο Ντρέικ που προκάλεσε τον τραυματισμό του Μόντι, χτύπησε σοβαρά στα πλευρά, ο Μπάρκερ έδεσε το χέρι του και ο Κόπινγκ είχε μπανταρισμένο όλο το αριστερό του πόδι!





 



Η ορμητική Αγγλία, ο θρυλικός Μεάτσα και το ιστορικό ρεκόρ


Η Αγγλία με ένα τρομακτικό 12λεπτο στην αρχή του ματς πήγε στην ανάπαυλα με προβάδισμα 3-0 με γκολ των Μπρουκ (3', 10') και Ντρέικ (12'). Παρά το γεγονός ότι έμεινε με παίκτη λιγότερο από την αρχή, η Ιταλία αντεπιτέθηκε στο δεύτερο ημίχρονο και με δύο γκολ του «θρυλικού» Τζιουζέπε Μεάτσα (58', 62'), μπήκε στο κόλπο της νίκης. Μάλιστα, έφτασε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει χατ-τρικ ο Μεάτσα και να κάνει το 3-3, αλλά η χτύπησε στο ξύλινο δοκάρι και ο αγώνας έληξε 3-2.

 

Ο αγώνας πέραν της νίκης της Αγγλίας κόντρα στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, πέραν του «ξύλου» που έπεσε στο χορτάρι και του μηνύματος στον «Ντούτσε» που δέχθηκε ένα πολιτικό ράπισμα, δημιούργησε και ένα αγγλικό ρεκόρ, καθώς η σύνθεση της Αγγλίας, περιελάμβανε επτά παίκτες από την Άρσεναλ. Ήταν πρώτη και μέχρι σήμερα μοναδική φορά που η αγγλική εθνική ομάδα ξεκίνησε επτά παίκτες από τον ίδιο σύλλογο.