Κάθε χρόνο εκατομμύρια καταναλωτές περιμένουν με μεγάλη προσμονή την Black Friday για ψωνίσουν τα αγαπημένα τους προϊόντα σε χαμηλές τιμές. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες η συγκεκριμένη περίοδος των δελεαστικών προσφορών φαντάζει… νύχτα βγαλμένη από το «Purge».

Ουρές με χιλιάδες πολίτες σχηματίζονται κάθε χρόνο μπροστά από τα τεράστια πολυκαταστήματα στις ΗΠΑ, με τους καταναλωτές να κατασκηνώνουν για μέρες έξω από αυτά και να περιμένουν καρτερικά για να προλάβουν μία τηλεόραση ή ένα κινητό σε χαμηλή τιμή. Στοιχισμένοι σε τεράστιες σειρές αναμονής, αναμένουν το «σινιάλο» από τους εργαζομένους των καταστημάτων για να ξεκινήσουν το… σπριντ, με σκοπό να προλάβουν να μπουν πρώτοι μέσα.

Τα σπρωξίματα, οι τρικλοποδιές και οι αγκωνιές είναι οι «light» εκδοχές των περιστατικών που σημειώνονται έξω από πολυκαταστήματα στην Αμερική εκείνες τις ημέρες. Η Black Friday θα μπορούσε να λέγεται και «Red Friday» λόγω του αίματος που έχει –κυριολεκτικά- χυθεί στον βωμό μιας προσφοράς. Κάθε χρόνο άνθρωποι πεθαίνουν ή τραυματίζονται σοβαρά στην προσπάθειά τους να προλάβουν πρώτοι να αποκτήσουν τα εκπτωτικά προϊόντα. Αυτά τα «άψυχα» ταμπελάκια με τις μειωμένες τιμές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, που είτε σκοτώθηκαν  από το όπλο ή από το μαχαίρι κάποιου είτε ποδοπατήθηκαν ή ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Παρακάτω θα δείτε πέντε από τα πιο ακραία και αιματοβαμμένα περιστατικά που έχουν συμβεί στις ΗΠΑ κατά την Black Friday και έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη:

Πέντε από τα πιο ακραία περιστατικά που σημειώθηκαν κατά την Black Friday στις ΗΠΑ

1. Το 2016 η Black Friday μετατράπηκε σε τραγωδία στις ΗΠΑ, καθώς δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν έξω από μεγάλα πολυκαταστήματα σε δύο πολιτείες. Ένας άνθρωπος έπεσε νεκρός έξω από υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας ειδών ρουχισμού στο Νιού Τζέρσεϊ, ενώ ένα άτομο σκοτώθηκε σε πάρκινγκ πολυκαταστήματος στη Νεβάδα. Και στις δύο περιπτώσεις οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για μια θέση πάρκινγκ.

2. Το 2008, στο Λονγκ Ίλαντ υπάλληλος του «Walmart» ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου από περίπου 2.000 άτομα που έσπασαν την κύρια είσοδο για να μπουν μέσα στο γνωστό πολυκατάστημα. Εκτός από τον εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του, την ίδια μέρα μια έγκυος ποδοπατήθηκε με αποτέλεσμα να αποβάλλει. Η αστυνομία έφτασε άμεσα στο σημείο, ωστόσο δεν κατάφερε να ηρεμήσει το εξαγριωμένο πλήθος.

3. Την ίδια χρονιά, αυτή τη φορά στην Καλιφόρνια, δυο γυναίκες ξεκίνησαν άγριο καβγά στο πολυκατάστημα παιχνιδιών «Τοις αρ ας». Οι σύζυγοί τους, δεν άργησαν να αναλάβουν «δράση» και έβγαλαν αμφότεροι τα όπλα ξεκινώντας να πυροβολούν μέσα στο κατάστημα με τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητο. Οι δύο άνδρες έπεσαν, τελικά, νεκροί από τα πυρά τους μπροστά στα μάτια των παιδιών τους.

4. Το 2011, στο «Walmart» του Φοίνιξ, ένας 61χρονος φαρμακοποιός κατέρρευσε όταν έπαθε έμφραγμα τη στιγμή που είχε ανοίξει το κατάστημα του για τις αναμενόμενές «απίστευτες» προσφορές της Black Friday. Το πλήθος, όχι μόνο δεν βοήθησε τον άνδρα, αλλά τον προσπέρασε με αποτέλεσμα να πεθάνει πριν καν του δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

5. Το 2018 ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ενώ εκατοντάδες καταναλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να ψωνίσουν λόγω της Black Friday. Ο απολογισμός του συμβάντος ήταν να τραυματιστούν τρεις πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένα 12χρονο κορίτσι, και να πέσει νεκρός ο δράστης από πυρά αστυνομικών.