Σε κάτι λιγότερο από τέσσερα στρέμματα, 3,7 για την ακρίβεια, στο λουσάτο αυστριακό θέρετρο Σέμερινγκ, που κάθε χειμώνα σφύζει από διάσημους -και όχι μόνο- που τεστάρουν τις δυνατότητές τους στο χιονοδρομικό του κέντρο, δεσπόζει ένα κάστρο. Όχι ένα απλό επιβλητικό, όπως τα περισσότερα άλλωστε, κάστρο, αλλά η τελευταία κατοικία του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Μία ιστορική κατοικία που την 1η Δεκεμβρίου βγαίνει προς πώληση από τον Sotheby’s.

Οι ισορικές προσωπικότητες που έχει φιλοξενήσει

Χτισμένο 900 χρόνια πριν, το 1130, το κάστρο, με 50 δωμάτια σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα, περικυκλωμένο από αιωνόβια δέντρα, περιλαμβάνει μοναδικά έργα τέχνης. Έχει υποβληθεί σε «λίφτινγκ» τον 15ο και τον 17ο αιώνα, ενώ εκεί, μεταξύ άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων, έχουν φιλοξενηθεί ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Πάπας Πίος ο ΣΤ΄, η πριγκίπισσα Ιζαμπέλα φον Βουρβόν, ο αυτοκράτορας Φραντς Στέφαν φον Λότρινγκεν. Παλαιότερα το Schloss Stuppach, όπως ονομάζεται, είχε καταχωριστεί προς πώληση για 13.127.000 δολάρια.

Το σπίτι που ο Μότσαρτ συνέθεσε το περίφημο «Ρέκβιέμ» του

Σε τέσσερις ορόφους, με large αίθουσα κινηματογράφου, με παρεκκλήσι, αλλά και με... μπουντρούμι, αποτελεί ουσιαστικά έργο πολιτισμού. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι εκεί ο Μότσαρτ συνέθεσε το περίφημο «Ρέκβιέμ» του, το τελευταίο του έργο και ένα από τα πολυτιμότερα χειρόγραφα παγκοσμίως, καθώς το άφησε ανολοκλήρωτο το 1792 που πέθανε (ήταν μόλις 35 ετών). Αποτέλεσμα; Κληροδότησε στις επόμενες γενιές ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά μυστήρια. Όπως είναι ευνόητο, οι παλαιότεροι ιδιοκτήτες του το αξιοποίησαν όχι μόνο για ιδιοκατοίκηση, αλλά και ως «αξιοθέατο και κέντρο εκδηλώσεων για μουσικές παραστάσεις και διαλέξεις», διαβάζουμε από τον γνωστό Οίκο στη σελίδα του.

Σήμερα στεγάζει ανεξάρτητες επιχειρήσεις, όπως κατάστημα και «θέατρο εμπειριών».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»
**Φωτογραφία: Sotheby's Realty