Στο Σαουθάμπτον της Νότιας Αγγλίας γεννήθηκε το 1980 ο πρώτος ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Ρίσι Σούνακ. Οι γονείς του Ρίσι Σούνακ κατάγονται από το Παντζάμπ, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ανατολική Αφρική (Κένυα και Τανζανία) και στη συνέχεια μετανάστευσαν στην Αγγλία. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του φαρμακοποιός.

Διαβάστε ακόμα: «Κόλαφος» οι FT για Σούνακ: Διπλωματικό ατόπημα και ανωριμότητα η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη, μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου


Η πορεία του Ρίσι Σούνακ

Ο ίδιος μεγάλωσε στο Ουίντσεστερ και το 1998 κατάφερε να γίνει δεκτός στο Κολέγιο Λίνκολν της Οξφόρδης. Αποφοίτησε με άριστα και συνέχισε για MBA στο Στάνφορντ. Παράλληλα, εργάστηκε στην Goldman Sachs και γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο, Ακσάτα Μούρτι, κόρη Ινδού δισεκατομμυριούχου. Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε hedge fund στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ. Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2014 για την περιοχή Ρίτσμοντ στη βόρεια Αγγλία - έδρα που οι Συντηρητικοί κερδίζουν συνεχώς από το 1910.

Ψήφισε τρεις φορές υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης της Μέι για το Brexit. Υποστήριξε για διάδοχο της Μέι τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τον διόρισε υφυπουργό Οικονομικών και αρχές του 2020 τον αναβάθμισε σε υπουργό. Στη θέση αυτή άρχισε να διαφοροποιείται από τον Τζόνσον. Παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2022 και λίγες ημέρες αργότερα έθεσε υποψηφιότητα για αρχηγός των Τόρις, πλην όμως ηττήθηκε από τη Λιζ Τρας.

Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ: Το παρατσούκλι, ο εθισμός, η ζάπλουτη σύζυγος και το "φλερτ" με την Τουρκία

Οι Τόρις τον θεωρούν αλαζονικό τεχνοκράτη

Στο εσωτερικό του κόμματος αρκετοί τον θεωρούν αλαζονικό τεχνοκράτη, του οποίου οι πολιτικές συνέβαλαν στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η Τρας. Μετά τη σύντομη θητεία της Τρας, ο Σούνακ έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα, αυτή τη φορά χωρίς αντίπαλο.

Η προσωπική του περιουσία εκτιμάται άνω των 730.000.000 λιρών και μαζί με τη σύζυγό του (η οποία έχει εκτιμώμενη περιουσία γύρω στα 900.000.000 δολ.) βρίσκονται στη λίστα με τα πλουσιότερα άτομα στη Βρετανία. Δηλώνει λάτρης του ποδοσφαίρου, του κρίκετ, της γυμναστικής και του κινηματογράφου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή