Για τον ποδοσφαιριστή Τζόρτζιο Κιελίνι, τα 'πε όλα ο Τζίτζι Μπουφόν. Ή, μάλλον τα έγραψε σε μία ανάρτησή του. Μέσα σε 64 λέξεις, αν απομονώσουμε τις ευχές για το μέλλον, ο άλλοτε κορυφαίος τερματοφύλακας του πλανήτη, έβαλε τον 37χρονο στις σελίδες με τις εμβληματικές προσωπικότητες του Καμπιονάτο. Στο βιβλίο με εκείνους που έγραψαν ιστορία. Εδώ που τα λέμε, με 9 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και 1 σούπερ καπ Ιταλίας, ο Κιελίνι δεν μπορούσε να μείνει έξω από το άλμπουμ με τους κορυφαίους της πατρίδας του. Όταν ήρθε και το Euro 2020 το καλοκαίρι του... 2021 στο Λονδίνο, το... ασχημόπαπο από την Πίζα εδραιώθηκε στην ελίτ του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Μπουφόν: "Τζορτζόνε ήσουν ο συμπαίκτης που όλοι θα ήθελαν να έχουν"


"Τζορτζόνε, σύντροφε σε χίλιες μάχες. Μαζί μοιραστήκαμε μεγάλο κομμάτι από τις καριέρες μας. Μαζί παλέψαμε, μαζί πέσαμε και σηκωθήκαμε, μαζί νικήσαμε. Ήσουν ο συμπαίκτης που όλοι ήθελαν να έχουν, ένας πραγματικός ηγέτης εντός και εκτός γηπέδου. Το πόσο μοναδικός ήσουν το έχουν ήδη πει πολλοί, αυτό που έχω ανάγκη να πω είναι ένα απλό και γιγάντιο ευχαριστώ για όλες τις στιγμές που ζήσαμε μαζί. Καλή επιτυχία στο μέλλον σου φίλε μου", έγραψε ο Μπουφόν για τον Κιελίνι.

Οι σπουδές του Κιελίνι και ο "δασκαλός του" στο ποδόσφαιρο, Γκαετάνο Σιρέα


Ο Τζορτζόνε, ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από ένας σκληροτράχηλος αμυντικός, που έμαθε να λειτουργεί με το δόγμα «περνάει η μπάλα ή ο επιθετικός. Ποτέ και οι δύο μαζί». Το αντιλήφθηκαν όλοι όταν άσκησε κριτική στον Πεπ Γουαρδιόλα επειδή τα συστήματά του υιοθετήθηκαν και στην Ιταλία με συνέπεια να αλλοιωθεί το dna των αμυντικών στη γενέτειρα του κατενάτσιο.

Για τον Κιελίνι, άλλωστε, το πρότυπο του αμυντικού ήταν ο Γκαετάνο Σιρέα, ο οποίος εκτός από τη θέση του, γνώριζε τα μυστικά της μπάλας και συνολικά. Γι' αυτό έγραψε το 2014 βιβλίο για το ποδοσφαιρικό είδωλό του. «Υπάρχει ένας Ασπρόμαυρος Άγγελος, ο Δάσκαλός μου ονομάζεται Σιρέα», ήταν ο τίτλος στο πρώτο συγγραφικό εγχείρημά του, διότι το 2020 ακολούθησε η αυτοβιογραφία του «I Gorgio». Εκεί που αποκάλυψε πώς συνδύασε τον πρωταθλητισμό με τις σπουδές, πώς τον έπειθε η μητέρα του να διαβάσει. Ο Τζόρτζιο Κιελίνι σπούδασε Οικονομικά, αλλά και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Πήρε και το Master. Τα έσοδα από το βιβλίο πήγαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για τη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ο Κιελίνι, ο Πλάτωνας και η λατρεία του στην Αρχαία Ελλάδα


"Πρέπει να διαβάζουμε, για να είμαστε έτοιμοι όταν αποχωρήσουμε από το ποδόσφαιρο", συμβούλεψε συμπαίκτες και αντιπάλους. Με βασικό επιχείρημα την κατάθλιψη κορυφαίων ποδοσφαιριστών όταν αποσύρονται από την ενεργό δράση επειδή δεν ξέρουν τι να κάνουν. Εκείνος, βέβαια, είχε προετοιμάσει από νωρίς το έδαφος. Ίσως επειδή είχε επηρεαστεί από τον Πλάτωνα. Ναι, ο αρχηγός της "σκουάντρα ατζούρα" ήταν και παραμένει φιλέλληνας. Λάτρης των φιλοσόφων που από την πατρίδα μας ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

"Θα ήθελα να ζω στην Αρχαία Ελλάδα, μαθητής του Πλάτωνα... θα έκανα τα πάντα για να ζω δίπλα στον Πλάτωνα. Όχι να είμαι εκείνος, αυτό πάει πολύ. Θα μπορούσα να τον μελετήσω από κοντά, να κατανοήσω πώς έζησε και πώς ζούσαν τότε, και κυρίως πώς γινόταν να είναι μπροστά από την εποχή τους τόσα πολλά χρόνια και να έχουν έτσι ένα φουτουριστικό όραμα του κόσμου", είχε δηλώσει ο Κιελίνι. Ο ίδιος δεν βρέθηκε μπροστά από την εποχή του, αλλά κατάφερε να ξεχωρίσει στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής καριέρας του και κατά πώς δείχνει, θα πετύχει και στο επόμενο πόστο του.

Ο δίδυμος αδερφός του Κιελίνι, Κλαούντιο, και το άλλο του μισό, η Καρολίνα

Ο Τζόρτζιο Κιελίνι διαθέτει έμφυτο χιούμορ! Το αντιλήφθηκαν όλοι το 2014 όταν δέχθηκε τη δαγκωματιά του Λουίς Σουάρες, αλλά και στο Euro του 2020 με το αγκάλιασμά του στον νεότερο και γρηγορότερο Μπουκάγιο Σάκα κατά τη διάρκεια του τελικού Αγγλίας – Ιταλίας.

Πάνω απ' όλα, όμως, ο Τζόρτζιο σκορπούσε γέλιο όταν αναφερόταν στην εμφάνισή του. "Βλέπετε πόσο άσχημος είμαι. Αν δεν είχα ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, δεν θα μπορούσα να βγω με τόσες γυναίκες", σχολίαζε.

Επηρεασμένος από παιδί ότι ο δίδυμος αδερφός του Κλαούντιο, ήταν ο ωραίος της οικογένειας. Το 2010, πάντως, ο Τζόρτζιο βρήκε τη γυναίκα της ζωής του. Η Καρολίνα Μπονιστάλι έγινε το άλλο μισό του Κιελίνι. Με σπουδές στις οικονομικές επιστήμες, προφανώς βρήκαν και κάτι άλλο να συζητούν πέρα απ' το ποδόσφαιρο. Το 2014 παντρεύτηκαν και το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες. Το 2015 γεννήθηκε η Νίνα και το 2019 η Ολίβια. Θα τις μεγαλώσεις με τις δικές του αρχές. Με αγάπη για την Ιταλία, αλλά και για την Ελλάδα!...