Φρέσκα ψάρια που µυρίζουν Αιγαίο, κυκλαδίτικοι ντοµατοκεφτέδες, παραδοσιακά γλυκά της Ελληνίδας γιαγιάς και εκλεκτά κρασιά της ελληνικής επαρχίας γεύονται οι Λονδρέζοι από τα χεράκια του Θεσσαλονικιού σεφ Λούη Χρυσοστόµου.

Ο 51χρονος σεφ της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο έχει κάνει όλους να µιλούν για τις γαστρονοµικές του εκπλήξεις και, όπως είπε µιλώντας στο «Secret», δεν θέλει κανένας ουρανίσκος να µένει παραπονεµένος. «Η αλήθεια είναι πως και ο πρέσβης µας στη Βρετανία, Γιάννης Τσαούσης, δίνει µεγάλη βάση στην ελληνικότητα των προϊόντων και θέλει οι επισκέπτες του να παίρνουν µυρωδιές από… Ελλάδα. Οπότε κατά βάση έχουµε ελληνική κουζίνα. Φαντάζεστε να έρθει ένας Ινδός διπλωµάτης και να του φτιάξουµε ινδικό φαγητό; ∆εν θα είχε νόηµα... Για τον λόγο αυτόν και στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας που έκανε η πρεσβεία πριν από λίγες µέρες ο µπουφές ήταν κατεξοχήν ελληνικός», τόνισε.

1
Ο σεφ της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Λούης Χρυσοστόμου

Οπως είπε, οι καλεσµένοι απόλαυσαν σπανακόπιτα µε χειροποίητο φύλλο και µαύρο σουσάµι, αλµυρό κέικ µε λιαστή ντοµάτα και τυριά, µίνι κεφτεδάκια µε ντοµατίνια, ντοµατοκεφτέδες Σαντορίνης, µαριναρισµένο σολοµό, σουβλάκι µε φρούτα, κοτόπουλο µε δαµάσκηνο και µοτσαρελίνι µε ντοµατίνι και βασιλικό. «Αυτά ήταν µερικά από τα νοστιµότατα εδέσµατα της εκδήλωσης. Εκείνη τη µέρα παρευρέθησαν 80 άτοµα και οι ποσότητες ήταν ανάλογες», σηµείωσε ο Λούης Χρυσοστόµου σχετικά µε τη δεξίωση που ήταν αφιερωµένη στην κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο του 20ού αιώνα, όπου τραγούδησε η σοπράνο Ελισάβετ Σίλο.

3_2
Με τον Έλληνα πρέσβη Γιάννη Τσαούση, που πριν από λίγες ημέρες εγκαινίασε, παρουσία του πρωθυπουργού, το γραφείο «Γ. Σεφέρης»

Γενικά, ο γνωστός σεφ προτιµά να µαγειρεύει δηµοφιλείς ελληνικές λιχουδιές για τους διπλωµάτες που επισκέπτονται την πρεσβεία. «Το µοσχαράκι είναι αγαπηµένο φαγητό, όπως και το λαβράκι, µαγειρεµένο µε ελληνικό τρόπο. Την τιµητική τους έχουν και οι παραδοσιακές ελληνικές γαρνιτούρες, που στολίζουν πάντα τα πιάτα, ενώ τα γλυκά -αν δεν είναι όλες τις φορές ελληνικά- έχουν µία λεπτοµέρεια από την πατρίδα. Για παράδειγµα, η πανακότα φτιάχνεται µε µαστίχα Χίου και ελληνικό µέλι κουµαριάς. Στο καθηµερινό µενού δεν λείπουν οι πίτες και τα λαδερά µε τη συνοδεία φέτας».

2_2
Με τον Ελληνα πρέσβη Γιάννη Τσαούση, που πριν από λίγες ημέρες εγκαινίασε, παρουσία του πρωθυπουργού, το γραφείο «Γ. Σεφέρης»

Ο κ. Χρυσοστόµου αναφέρθηκε και στην επίσηµη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού πριν από περίπου δύο εβδοµάδες στο Λονδίνο. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Ελληνα πρέσβη, ο οποίος παρέθεσε δείπνο προς τιµήν του, ενώ ο πρωθυπουργός έκανε και τα εγκαίνια του γραφείου “Σεφέρης”. Πρόκειται για έναν µουσειακό χώρο που σύντοµα θα ανοίξει στο κοινό ως αναγνωστήριο, όπου κάποιες ώρες την ηµέρα, µε ραντεβού, θα µπορεί κάποιος να διαβάζει εκεί µέσα ποιήµατα του µεγάλου Ελληνα ποιητή», σηµείωσε ο σεφ, τονίζοντας πως το συγκεκριµένο γραφείο ήταν ένα όνειρο ζωής για τον κ. Τσαούση.

suntagi

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»