Ηταν το πρόσωπο των ηµερών. Ο 80χρονος ανύπαντρος και άτεκνος κληρονόµος του οίκου Hermès, Νικολά Πουές, θέλει να αφήσει την περιουσία του, των 10 δισεκατοµµυρίων ευρώ, στον Μαροκινό κηπουρό του, τον οποίο και σκοπεύει να υιοθετήσει.

Και δεν το διαπραγµατεύεται. ∆ιατυµπανίζει ότι η απόφασή του είναι αµετάκλητη. ∆εν το λες απλώς Τζόκερ για τον «ήσυχο Μαροκινό», όπως τον χαρακτηρίζουν γαλλικά και ελβετικά ΜΜΕ, αλλά πολύ παραπάνω.

Ο Γάλλος µεγιστάνας, απόγονος πέµπτης γενιάς του Tιερί Ερµές, που ίδρυσε τον κολοσσό της µόδας το 1837, εδώ και εννέα χρόνια έχει αποσυρθεί από το διοικητικό συµβούλιο του διάσηµου οίκου µόδας και ειδών πολυτελείας, αλλά εξακολουθεί να κατέχει το 5,7% των µετοχών του.

Διαβάστε ακόμα: Ντιέγκο Μαραντόνα: Απόφαση δικαιώνει τους κληρονόμους για τη χρήση του ''trademark''


Ο Μαροκινός κηπουρός

Ο Μαροκινός θεωρείται το δεξί του χέρι και είναι πατέρας δύο παιδιών, παντρεµένος µε Ισπανίδα, από «µεσαία οικογένεια», αναφέρουν τα ελβετικά ΜΜΕ. Το όνοµά του δεν έχει γνωστοποιηθεί, αυτό που όµως ο Πουές έχει διατρανώσει είναι πως κατ’ αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να τον ευχαριστήσει για την πολυετή πίστη και την εργασία του.

Η «Tribune de Genève», ελβετική εφηµερίδα, αποκάλυψε ότι ο κληρονόµος της Hermès επικοινώνησε πέρυσι µε τον δικηγόρο του για να διευθετήσει το θέµα της «βαριάς» κληρονοµιάς του. Η ελβετική νοµοθεσία δεν το απαγορεύει, παρότι δεν υφίσταται συγγένεια εξ αίµατος. Ούτως ή άλλως, φαίνεται πως ο κηπουρός, αν µη τι άλλο, µπορεί να κληρονοµήσει τα µισά χρήµατα: τα 5 δισεκατοµµύρια. Σαφώς υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες-µπούµερανγκ (θεωρητικά) στα πλάνα του.


Πώς μπορεί να παγ΄ψσει το σχέδιο του κληρονόμου του Hermes

Διαβάζουµε πως το σχέδιο αυτό του κληρονόµου της Hermès µπορεί να «παγώσει», καθώς το 2011 υπέγραψε κληρονοµικό συµβόλαιο -πιο δεσµευτικό από διαθήκη- υπέρ του Ιδρύµατος «Ισοκράτης», το οποίο χρηµατοδοτεί έργα για την καταπολέµηση της παραπληροφόρησης µέσω ΜΚΟ που υποστηρίζουν τη δηµοσιογραφία.

Ωστόσο, ακολούθησε χειρόγραφο σηµείωµα (τον Φεβρουάριο του 2013) του ίδιου του Πουές, σύµφωνα µε το οποίο «προτίθεται να κάνει άλλες διαθήκες».

Στο Agence France Presse, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ιδρυµα δήλωσε ότι «πρόσφατα έµαθε για την πρόθεση του ιδρυτή του να ακυρώσει το κληρονοµικό συµβόλαιο» και πως «δεν γνώριζε για άλλες διατάξεις».

«Η επιθυµία να ακυρωθεί µονοµερώς το σύµφωνο κληρονοµιάς φαίνεται αβάσιµη» αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ενώ αντιτίθεται στην πρωτοβουλία του, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για διάλογο. Και κατέληξε στο ότι «θλίβεται που οι δραστηριότητές του προς το δηµόσιο συµφέρον απειλούνται από περιστάσεις πέρα από τον έλεγχό του, σε σκηνικό διαπροσωπικών συγκρούσεων και απληστίας κάθε είδους».


Τέσσερις εναντίον ενός...

Πώς γίνεται, βέβαια, να κάνεις λόγο για απληστία, όταν µιλάµε για κεφάλαιο που δεν σου ανήκει, είναι άλλο επεισόδιο... Πώς µπορεί ο κροίσος να αναστρέψει την κατάσταση, που δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται σε πρώτο χρόνο, υπέρ σου; Mερίδα τόσο του γαλλικού όσο και του ελβετικού Τύπου τάσσεται υπέρ του Πουές, ενώ το εντυπωσιακό -δεν είναι κιόλας γνωστό- είναι πως το Ιδρυµα το έφτιαξε ο ίδιος ο µεγιστάνας, ο ίδιος ο Πουές. Ποιοι είναι κάτω από αυτόν, επικεφαλής του «Ισοκράτη»;

Ο Ζακ Περότ (Jacques Perrot), η Αριάν Λεσαλιέ ντε Λισλ (Ariane Leschallier de Lisle), ο Γουίλιαµ ΜακΚόµις (William McComish) και ο Αλφρεντ Νέκερ (Alfred Necker). Τέσσερις εναντίον ενός; Κάπως έτσι. Με τη διαφορά ότι ο επιχειρηµατίας φέρεται να έχει σώας τας φρένας του, οπότε µπορεί να ζυγίσει και να ξαναζυγίσει τις αποφάσεις του και να χρίσει τον κηπουρό διάδοχό του. Χωρίς φόβο και πάθος. Αξίζει να σηµειώσουµε πως ο πόλεµος στην ουσία µε το Ιδρυµά του άρχισε να γνωστοποιείται τον περασµένο Ιανουάριο. Οπως και το ότι η βιοµηχανία έχει περιουσία συνολικής αξίας 390 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Μιλάµε για πραγµατική αυτοκρατορία, για την τρίτη πλουσιότερη οικογένεια του κόσµου, µπροστά από τους Αµερικανούς Mars και Koch, τον οίκο Thani, κυρίαρχο στο Κατάρ, αλλά και τους Al Saud της Σαουδικής Αραβίας.

Οι πωλήσεις της αυξάνονται µε διψήφιους ρυθµούς, αφού είναι «µία κατηγορία από µόνη της», σύµφωνα µε τον Tόµας Σαβέτ, αναλυτή της Citigroup. Από την πλευρά της Hermès, ο CEO του οίκου, Αξέλ Ντιµάς -της έκτης γενιάς της οικογένειας-, τονίζει πως «παραµένουµε µετριοπαθείς. Οι πωλήσεις µας είναι το αποτέλεσµα της αφοσίωσης και του ταλέντου της οµάδας µας σε όλο τον κόσµο». Το ταλέντο του «επίµονου (ή και όχι - τις οίδε) κηπουρού» πάντως χρήζει περαιτέρω µελέτης. Νon?

Δημσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής