Ο πόλεμος και οι συγκρούσεις στη Γάζα επισκιάζουν τις ημέρες των Χριστουγέννων στα Ιεροσόλυμα. Οι εορτασμοί φέτος στους Αγίους Τόπους, που τέτοιες μέρες γέμιζαν από προσκυνητές από όλο τον κόσμο, θα γίνουν με θρησκευτικό και πνευματικό τρόπο. Δεν θα ανάψουν τα λαμπιόνια του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Βηθλεέμ, δεν θα φωτιστεί ο ουρανός από τα πυροτεχνήματα. «Δεν υπάρχει γιορτινή ατμόσφαιρα, δεν υπάρχει καμία χαρά στον κόσμο», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ιερουσαλήμ, κ. Αναστάσιος Δαμιανός. «Στη Βηθλεέμ κάθε χρόνο, συνήθως, στολίζουμε δέντρο μπροστά στην εκκλησία. Φέτος απαγορεύεται, δεν είναι στολισμένα, ούτε φωταγωγημένα. ∆εν έχει τίποτα, δεν γιορτάζουμε», αναφέρει ο κ. Δαμιανός, περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. Προσθέτει ότι ο Πατριάρχης θα πάει στην εκκλησία, όπως πάει κάθε χρόνο, αλλά -όπως γνωρίζει- φέτος στους εορτασμούς δεν θα παραστούν και οι πρόσκοποι - θα συμμετέχουν μόνο οι Πατέρες.

Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι «σιωπηλά» σε όλη την περιοχή, σύμφωνα με όσα λέει στα «Π» ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ιερουσαλήμ. «Συνήθως στη Ναζαρέτ, παντού, στολίζουν δένδρα μεγάλα μπροστά στην εκκλησία με λαμπάκια. Πηγαίνουν οι πρόσκοποι, υπάρχει μουσική, χορός και χριστουγεννιάτικο παζάρι. Φέτος δεν θα γίνει τίποτα από όλα αυτά», λέει ο κ. ∆αμιανός. «Μέχρι και τις σοκολάτες με χριστουγεννιάτικες φιγούρες, στην παλαιά πόλη, μόνο σε δύο-τρία μαγαζιά μπορείς να τις βρεις», προσθέτει.

"Όλα κλειστά" 

Όπως λέει στα «Π» ο κ. Δαμιανός: «Συνήθως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο έρχονται τουρίστες από όλο τον κόσμο. Εμείς πηγαίναμε στη Ναζαρέτ για να περάσου- με τα Χριστούγεννα, με τον ωραίο στολισμό και τις Λειτουργίες στις εκκλησίες. ∆υστυχώς, φέτος όλα είναι κλειστά». «Δεν υπάρχει γιορτινή ατμόσφαιρα, δεν υπάρχει καμία χαρά στον κόσμο», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας: «Δεν είναι εύκολο αυτό που περνάνε. Και αυτοί που είναι χριστιανοί και βρίσκονται στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Οχθη, δεν μπορούν να έρθουν εδώ. Και από εδώ είναι το ίδιο δύσκολο να πας εκεί».

«Είναι η πρώτη φορά έπειτα από τόσο πολλά χρόνια, ακόμα και με τους πολέμους, που όλα είναι κλειστά», λέει χαρακτηριστικά στα «Π» ο κ. Δαμιανός. «Πριν έβγαιναν τα παιδιά με χριστουγεννιάτικα καπελάκια, έλεγαν τα κάλαντα. Φέτος, δυστυχώς τίποτα», προσθέτει. «Οι περισσότεροι φέτος στόλισαν ένα δέντρο και περνάνε τα Χριστούγεννα οικογενειακά. Ομως, αυτήν τη χαρά που είχαμε κάθε χρόνο δεν την έχουμε φέτος», περιγράφει. Σημειώνει, δε, ότι και στη λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας στην Ιερουσαλήμ έχουν βάλει στον κήπο ένα δέντρο με φωτάκια και έχουν στολίσει την αίθουσα συνεδριάσεων

Τέτοιες μέρες οι Άγιοι Τόποι πλημμύριζαν από τουρίστες από όλο τον κόσμο, ενώ πολλοί από τους προσκυνητές ήταν από την Ελλάδα. Αυτή την περίοδο, όμως, δεν γίνονται ταξίδια, όπως λένε στα «Π» οι υπεύθυνοι του Ierousalim Travel Agency, που πραγματοποιεί εκδρομές στους Αγίους Τόπους από το 1998. «Κάθε μήνα γίνεται ενημέρωση από το υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ. Αν δεν πάρουμε “πράσινο φως”, δεν προχωράμε», λένε χαρακτηριστικά, ενώ εκτιμούν ότι αργεί ακόμα η ώρα που θα επισκεφθούν την περιοχή.

"Περιμένουμε"

«Πρέπει να σταματήσουν εντελώς τα πράγματα εκεί. Αν δεν ηρεμήσει η κατάσταση είναι δύσκολο να γίνει η επανεκκίνηση στα ταξίδια», λένε από το Ierousalim Travel Agency, σημειώνοντας ότι ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες ο κόσμος έχει τη διάθεση να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους. «Κάθε μήνα είμαστε με το ακουστικό στο χέρι, περιμένοντας τη νέα ενημέρωση. Εμείς ευελπιστούμε πρώτα απ’ όλα να επικρατήσει η ειρήνη. Να μη χάνονται άδικα ζωές αμάχων και από εκεί και πέρα, όταν ομαλοποιηθεί, να περάσει ένα μικρό διάστημα για να μπορέσουν να ξεκινήσουν πάλι τα ταξίδια», προσθέτουν. «Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά, θα επικρατήσει η ειρήνη για τους ανθρώπους εκεί. Να επιστρέψουν στην κανονικότητα», καταλήγουν, αναφέροντας ότι, ύστερα από τόσα χρόνια συνεργασίας και γνωριμίας με τον κόσμο εκεί, έχουν αναπτύξει «αδελφικές» σχέσεις.

Tη δύσκολη κατάσταση που ζει η Ιερουσαλήμ έχουν περιγράψει με δηλώσεις τους τόσο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ’, όσο και ο μητροπολίτης ∆ιοκαισαρείας, Βενέδικτος. «Η αλήθεια είναι ότι η Ιερουσαλήμ πάντοτε βρισκόταν στο επίκεντρο πολλών και διαφόρων εξελίξεων και δυσμενών καταστάσεων. Φέτος τα πράγματα οπωσδήποτε είναι πάρα πολύ δύσκολα, αλλά το “όπλο” το δικό μας είναι η προσευχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’. Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Διοκαισαρείας, Βενέδικτος, σημείωσε: «Δεν μπορούμε να βλέπουμε 13.000 παιδάκια, και δεν ξέρουμε πόσα θα είναι ακόμα, να πεθαίνουν έτσι και εμείς να χαμογελάμε και να κάνουμε εορτές. Άρα, πρέπει να δούμε και εμείς ότι αυτή είναι μια ζωή που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και πρέπει να συμπονούμε». «Ο Χριστός μας να φωτίσει τους μεγάλους, τους κυβερνήτες όλων των χωρών -αραβικών και μη-, ώστε να μπορέσει να τελειώσει ο πόλεμος», πρόσθεσε ο μητροπολίτης ∆ιοκαισαρείας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Παραπολιτικά"