Είναι ο λαός που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Για τους Άγγλους, το δημοφιλέστερο των σπορ είναι τρόπος ζωής. Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη το γεγονός ότι, περνούν ακόμα και τα Χριστούγεννα στο γήπεδο με την περιβόητη Boxing Day. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τη χώρα που το 1863, στην «Ταβέρνα των Μασόνων» στο Λονδίνο, ίδρυσε την παλαιότερη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, που είχε ήδη από το 1857 την πρώτη ομάδα στο κόσμο, τη Σέφιλντ ΦΚ. Ουσιαστικά τη γενέτειρα του ποδοσφαίρου στη σύγχρονη μορφή του.
H Boxing Day είναι μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων και κουβαλά πολλές εκδοχές όσον αφορά την προέλευσή της. Το βέβαιο είναι ότι σήμερα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο και τα Χριστούγεννα. Για την ακρίβεια τη Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, την 26η Δεκεμβρίου, αν και κάποτε, οι Άγγλοι έπαιζαν ποδόσφαιρο και ανήμερα.
Σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με το άθλημα της πυγμαχίας και σύμφωνα με το BBC με οτιδήποτε έχει να κάνει με τη Βικτωριανή εποχή -περίοδος βασιλείας της βασίλισσας Βικτωρίας από το 1837 έως τον θάνατό της, το 1901- όπως οι περισσότερες παραδόσεις γύρω από τα Χριστούγεννα. Αν και το όνομα μάλλον προέρχεται από μια εποχή κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτώριας, στην οποία οι πλούσιοι συνήθιζαν να συγκεντρώνουν δώρα για να τα δώσουν στους φτωχούς. Η Boxing Day ήταν παραδοσιακά μια μέρα άδειας για τους υπηρέτες, μια μέρα που λάμβαναν ένα ειδικό χριστουγεννιάτικο κουτί (box) από τα αφεντικά τους. Οι υπηρέτες πήγαιναν στο σπίτι τους την Boxing Day για να δώσουν τα χριστουγεννιάτικα κουτιά στις οικογένειές τους.


Boxing Day με ότι περίσσεψε από τα Χριστούγεννα


Αυτή είναι η εκδοχή που αρέσει τους Βρετανούς αν και υπάρχουν κάποιες παραλλαγές της. Μια από αυτές θέλει τους υπηρέτες ξεθεωμένους από τη δουλειά ανήμερα των Χριστουγέννων να παίρνουν εορταστικό ρεπό την επομένη και σε ένα κουτί μαζί τους αποφάγια, δηλαδή τα φαγητά που είχαν περισσέψει από το εορταστικό τραπέζι των αφεντικών τους. Ή ότι τα αφεντικά αντάλλασσαν δώρα την ημέρα των Χριστουγέννων και οι εργαζόμενοι την επόμενη.
Πίσω στον Μεσαίωνα γίνεται λόγος για το κιβώτιο ελεημοσύνης των χριστιανικών εκκλησιών, στο οποίο συλλέγονται δώρα για τους φτωχούς, παράδοση που συναντάμε και στην πρώιμη χριστιανική εποχή όπου τα κιβώτια ανοίγονται ανήμερα του Αγίου Στεφάνου, δηλαδή τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης κάνει αναφορά στη Βρετανία το 1743, σύμφωνα με την οποία «παραδοσιακά αυτήν την ημέρα έμποροι, υπάλληλοι κ.λπ., λάμβαναν δώρα ή φιλοδωρήματα (ένα "χριστουγεννιάτικο κουτί") από τους πελάτες ή τους εργοδότες τους».

Boxing Day σημαίνει φαγητό και μπάλα

Όλα αυτά είναι ιστορία, καθώς σήμερα η Boxing Day είναι μια εμπορική ημέρα που οι Βρετανοί κάνουν ψώνια και πηγαίνουν στο γήπεδο. Κάποιοι, αφού πρώτα γευτούν το παραδοσιακό Βρετανικό γεύμα με το πιάτο της ημέρας - κάτι σαν τα γνωστά μας λουκανικοπιτάκια-, ίσως και μια κρεατόπιτα, λίγο ζαμπόν και τυρί στίλτον, κορωνίδα των βρετανικών τυριών, θα φορέσουν το κασκόλ τους και αρχικά θα πεταχτούν σε μια μπαμπ για ένα πιντ (έτσι λέγεται το ποτήρι) παγωμένη μπίρα κι από εκεί, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην εξέδρα.

Για τους Βρετανούς σημαίνει ποδόσφαιρο, είτε επιλέξουν να πάνε στο γήπεδο, είτε στηθούν μπροστά στην τηλεόραση. Μια παράδοση που κρατά χρόνια. Επισήμως από την 26η Δεκεμβρίου 1860 όταν αναμετρήθηκαν οι δύο πρώτες ομάδες στην ιστορία του αθλήματος με τη Σέφιλντ να επικρατεί 2-0 της Χάλαμ. Νωρίτερα, έπαιζαν μεταξύ τους οι παίκτες της Σέφιλντ –δεν υπήρχε άλλη ομάδα- σε έναν αγώνα μεταξύ παντρεμένων και ανύπαντρων με θεατές των μέλη των οικογενειών του και τους φίλους τους.




Κάπως γεννήθηκε η ποδοσφαιρική Boxing Day, που για πολλά χρόνια μάζευε κόσμο στα γήπεδα ανήμερα των Χριστουγέννων. Όμως με τα χρόνια τα Μέσα Μεταφοράς άρχισαν να μειώνουν τα δρομολόγια τους τη συγκεκριμένη ημέρα και οι φίλαθλοι να μην έχουν εύκολη πρόσβαση στο γήπεδο. Έτσι το 1958 διεξήχθησαν μόλις τρία παιχνίδια ανήμερα των Χριστουγέννων και ρο 1965 μόνο ένα με 21.000 θεατές να βλέπουν τη Μπλάκμπουλ να νικά τη Μπλάκμπερν με 4-2. Η ημέρα απέκτησε τη δική της αίγλη και τα δικά της στατιστικά με τον Χάρι Κέιν να είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με δέκα γκολ.

Boxing Day έπαιξε βασικός ο Τζορτζ Μπεστ και έγινε αναντικατάστατος



H Boxing Day είναι πλέον σημαντικό μέρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας. Ένας λόγος για τον οποίο οι αγώνες της συγκεκριμένης ημέρα είναι διαχρονικά δημοφιλείς είναι όσα εκπληκτικά γεγονότα του 1963, όταν δέκα αγώνες στην Α’ Κατηγορία μπήκαν 66 γκολ, ένα κατόρθωμα που μνημονεύεται μέχρι σήμερα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι τι συνέβη σε κάποιους από τους αγώνες που ακολούθησαν δύο ημέρες αργότερα, συγκεκριμένα στις 28 Δεκεμβρίου. Ήταν οι αγώνες ρεβάνς από τη Boxing Day που είχε προηγηθεί,
Ο θρίαμβος της Μπέρνλι επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Τερφ Μουρ με 6-1 στη διάρκεια της Boxing Day δεν αποτελούσε έκπληξη για την εποχή. Άλλωστε οι γηπεδούχοι ήταν πρωταθλητές Αγγλίας το 1960 και τις τρεις επόμενες σεζόν στην πρώτη τετράδα. Την ίδια περίοδο η Γιουνάιτεντ εξακολουθούσε να προσπαθεί να συνέλθει από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου, Δεν είχε τερματίσει στην πρώτη ομάδα μετά το 1960 και είχε γλιτώσει τον υποβιβασμό την προηγούμενη σεζόν, 1962-63, τερματίζοντας 19η σε πρωτάθλημα 22 ομάδων. Ο επιθετικός της Μπέρνλι, Άντι Λόχχεντ, είχε πετύχει τέσσερα γκολ και ο Γουίλι Μόργκαν –ο οποίος θα έφευγε από τη Μπέρνλι για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1968– άλλα δύο. Στη σύνθεση της Γιουνάιτεντ υπήρχαν ο Μπόμπι Τσάρλτον, ο Πάντι Κρέαντ και ο Ντέιβιντ Χερντ που είχε πετύχει το μοναδικό γκολ.

Boxing Day συνέχεια στο Ολντ Τράφορντ


Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά στο Ολντ Τράφορντ δύο μέρες αργότερα και υπήρξαν μόνο δύο αλλαγές στη σύνθεση, με τον Γουίλι Άντερσον να αντικαθιστά τον Σέι Μπρέναν και τον αναντικατάστατο έως τότε Άλμπερτ Κουίξαλ να μένει εκτός ενδεκάδας. Η ήττα στο Τερφ Μουρ ήταν τελικά ο τελευταίος αγώνας του Κουίξαλ με τη Γιουνάιτεντ ύστερα από 165 εμφανίσεις σε έξι χρόνια. Το, κατά τον Μπόμπι Τσάρλτον, «ξανθό αγόρι του αγγλικού ποδοσφαίρου» αντικαταστάθηκε από έναν 17χρονο,. Έχοντας κάνει το ντεμπούτο του στη Γιουνάιτεντ τον Σεπτέμβριο, αυτή ήταν μόλις η δεύτερη εμφάνιση του Τζορτζ Μπεστ. Πέτυχε το πρώτο του γκολ για την ομάδα Γιουνάιτεντ νίκησε με 5-1 και έγινε βασικός και αναντικατάστατος βοηθώντας τη Γιουνάιτεντ να τερματίσει δεύτερη εκείνη τη χρονιά πίσω από την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ και να φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας.


Boxing Day: Τρόμαξαν και το απαγόρευσαν στις γυναίκες


Η Boxing Day έχει ιστορικά και άρωμα γυναίκας. Το απόγευμα της 26ης Δεκεμβρίου 1920, περισσότεροι από 53.000 φίλαθλοι στριμώχτηκαν στο Γκούντισον Παρκ –και άλλοι 14.000 έμειναν απ’ έξω με τους διοργανωτές να κλείνουν τις πόρτες- όχι για να δουν κάποιο ντέρμπι, καθώς η Έβερτον είχε παίξει την προηγούμενη ημέρα και είχε ηττηθεί από την Άρσεναλ. Το πλήθος επρόκειτο να παρακολουθήσει έναν φιλανθρωπικό αγώνα γυναικών μεταξύ των ομάδων Κερ Λέιντιζ και Σεντ Χέλεν Λέιντιζ προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τραυματίες στρατιώτες. Όμως ένα χρόνο αργότερα, το ποδόσφαιρο απαγορεύτηκε για τις γυναίκες. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε πρωτάθλημα γυναικών και οι αγώνες που διεξάγονταν γίνονταν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Τελικά, το γυναικείο ποδόσφαιρο απογειώθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Γυναίκες που εργάζονταν κυρίως σε εργοστάσια πυρομαχικών σε όλη τη χώρα δημιούργησαν ομάδες για να συγκεντρώσουν χρήματα για τραυματισμένους στρατιώτες που επέστρεφαν από το μέτωπο. Με το πρωτάθλημα των ανδρών να αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου των γυναικών αυξήθηκε αισθητά. Το πλήθος που έσπευσε στο Γκούντισον Παρκ για τη Boxing Day του 1920 θορύβησε την Αγγλική Ομοσπονδία, η οποία αποφάσισε ότι το ποδόσφαιρο ήταν πλέον «αρκετά ακατάλληλο για γυναίκες». Μάλιστα διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Μέσα σε ένα χρόνο το ποδόσφαιρο για τις γυναίκες σταμάτησε. Επισήμως επετράπη σχεδόν πενήντα χρόνια μετά.

Boxing Day με ένα τρελό 18-0 εν καιρώ πολέμου


Ξεψαχνίζοντας την ιστορία των Boxing Days βρίσκουμε ένα πραγματικά απίθανο 18-0. Εν καιρώ πολέμου, καταγράφεται την Ημέρα των Χριστουγέννων toy 1940 ένας αγώνας Νόριτς – Μπράιτον με αυτό το σκορ. Ο προπονητής της Μπράιτον, Τσάλρι Γουέμπ ταξίδεψε 175 μίλια με μόλις τέσσερις παίκτες του καθώς επρόκειτο να συναντήσει τους υπόλοιπους στο Νόριτς την ημέρα του αγώνα. Όμως η κυβέρνηση αποθάρρυνε τα ταξίδια λόγω του πολέμου και ο Γουέμπ μάταια περίμενε. Αντί να ακυρωθεί ο αγώνας, αποφασίστηκε ότι οι 1.500 φίλαθλοι που είχαν πληρώσει εισιτήριο έπρεπε πάση θυσία να δουν ποδόσφαιρο. Επελέγησαν παίκτες της ομάδας Νέων της Νόριτς και κάποιοι από το πλήθος. Κάποιος Α. Μπάρτραμ επελέγη από το πλήθος, αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας, δέχθηκε 18 γκολ και μάλλον δεν ξαναέπαιξε κάπου. Ο Ρόι Γουότς έπαιξε σε έξι ματς της Μπράιτον και ένα εναντίον της ως παίκτης της Τσάρλτον, όταν αυτή δεν συμπλήρωνε εντεκάδα. Αριστερός μπακ ήταν ο φίλαθλος Φ. Πίνγκμπεκ. Ο Τσάρλι Τσέις έπαιζε σποραδικά με τη Μπράιτον. Ο Τζίμι Ίτχελ ήταν παίκτης της Μπόλτον μέλος στρατιωτικού συντάγματος 800 ανδρών που βρισκόταν στην περιοχή. Ο Ντέρεκ Ντάι ήταν παίκτης της ομάδας Νέων στη Νόριτς και δεν τον ξαναβρίσκουμε πουθενά. Ο Τσάρλι Χάρμαν ήταν ένας από τους κανονικούς ποδοσφαιριστές της Μπράιτον. Ο Σ. Μπερτν ήταν ο τρίτος που επελέγη από το πλήθος και τέταρτος ήταν ο Γ. Στάσει, ο οποίος έπειξε επιθετικός και δεν ακούμπησε μπάλα. Ο Τζόε Γουίλσον ήταν από την πρώτη ομάδα της Μπράιτον και μάλιστα έπαιξε 353 φορές πετυχαίνοντας 49 γκολ. Ο Α. Σμιθ ήταν ο πέμπτος φίλαθλος που αγωνίστηκε. Η Νόριτς δεν έδειξε οίκτο, προηγήθηκε 10-0 στο ημίχρονο και τελικά νίκησε 18-0.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.