Ο Παναθηναϊκός φέρνει τον Φατίχ Τερίμ για τον πάγκο του σε μια κίνηση - σοκ που όμοια της δεν έχει συμβεί στο παρελθόν.

Καθώς ο Παναθηναϊκός δεν είχε αφήσει να φανεί η παραμικρή ένδειξη πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ωστόσο στο ποδόσφαιρο ποτέ μη λες ποτέ κι έτσι ο Φατίχ Τερίμ μπαίνει ξαφνικά στην ζωή των "πρασίνων".

Φατίχ Τερίμ ο προπονητής-μύθος του τουρκικού ποδοσφαίρου

Το όνομα και μόνο του 70χρονου προπονητή "μιλάει" από μόνο του. Μια έντονη προσωπικότητα που έχει γράψει ξεχωριστό κεφάλαιο στον χώρο του ποδοσφαίρου.

 Χαρακτηρίζεται ο κορυφαίος προπονητής στην Τουρκία. Με υψηλές διασυνδέσεις που φτάνουν έως τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Το ξεπέταγμα του το έκανε την τριετία 1990-1993. Τότε ανέλαβε την Εθνική Κ21 της Τουρκίας, αναδεικνύοντας πολλά ταλέντα, ενώ οι μικροί έπαιζαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο.

Ο Τερίμ η Εθνική Τουρκίας και η Γαλατασαράι


Κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα από το 1993 έως το 1996 να αναλάβει τι τιμόνι της Εθνικής ανδρών. Την οδήγησε στην τελική φάση του Euro 1996, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Βέβαια απογοήτευσε στην τελική φάση, καθώς δεν πήρε ούτε ένα βαθμό στα τρία ματς της φάσης των ομίλων.

 
Το 1996 μπήκε στην ζωή του η Γαλατασαράι, που τον έχει σημαδέψει στην προπονητική του καριέρα. Μέχρι το 2000 που έμεινε μαζί της κατέκτησε 4 πρωταθλήματα στην Τουρκία. Κατάφερε να "δέσει" παίκτες όπως οι Χάτζι, Ποπέσκου, Ταφαρέλ και να μην μιλάνε κάθε φορά που τον έβλεπαν.

 Με το όνομα του να έχει εκτοξευθεί πλέον πέρασε και στην Ιταλία. Αρχικά στην Φιορεντίνα (2000-01) και στην συνέχεια στην Μίλαν. Στους "ροσονέρι" έφερε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού τους καθώς έγιναν πιο επιθετικοί. Βέβαια τα πράγματα δεν πήγαν καλά και η απώλεια τίτλων β'αρυνε την ατμόσφαιρα και αποχώρησε μετά από σχεδόν έναν χρόνο στον πάγκο τους.

 Την διετία 2002-2004 βρέθηκε ξανά στην αγαπημένη του Γαλατασαράι. Την ανέλαβε σε δύσκολη εποχή, με πολλά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα. Οι συνθήκες ήταν αντίξοες και δεν έκανε το έργο που ήθελε να κάνει.

Η επιτυχία του Τερίμ στο Euro 2008

 
Το 2005 ανέλαβε εκ νέου την Εθνική Τουρκίας. Στον πάγκο της κάθισε έως το 2009. Μεγάλη επιτυχία το γεγονός πως την οδήγησε στην τελική φάση του Euro 2008. Μάλιστα σε αυτή έφτασε έως τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Γερμανία. Τεράστια επιτυχία που καθιέρωσε και τον Τερίμ ως τον πιο πετυχημένο Τούρκο προπονητή στο ποδόσφαιρο.


Η σχέση με την Γαλατασαράι συνεχίστηκε καθώς ανέλαβε ξανά τα ηνία της από το 2011 έως το 2013. Ξανά την οδήγησε σε δύο σερί κατακτήσεις πρωταθλημάτων. Από το 2013 έως το 2017 κάθισε για μια ακόμα φορά στον πάγκο της Εθνικής Τουρκίας, χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο αυτή την φορά.

 Για κάνει εκ νέου, την αντίστροφη διαδρομή, δηλαδή να αναλάβει για μια ακόμα φορά το τιμόνι της Γαλατασαράι. Ήταν καλοκαίρι του 2017 που ανέλαβε τον αγαπημένο του σύλλογο για να κατακτήσει το πρωτάθλημα το 2018 και το 2019. Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2022 αποχώρησε και από τότε έμεινε εκτός πάγκων.

Ο κορονοϊός και ο... Ολυμπιακός


Ήρθε όμως ο Παναθηναϊκός να του δώσει την δυνατότητα να εργαστεί και στην Ελλάδα. Πέραν από την πατρίδα του και την Ιταλία, η Ελλάδα έγινε η μόλις δεύτερη χώρα που θα βρεθεί για να δουλέψει!

 Η τελευταία φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν τον Ιούλιο του 2021 με την Γαλατασαράι. Κάτι που έγινε για ένα φιλικό που θα δινόταν κόντρα στον Ολυμπιακό. Το οποίο δεν διεξήχθη ποτέ αφού η τουρκική ομάδα δεν είχε ακολουθήσει πιστά το πρωτόκολλο που υπήρχε τότε για τον κορονοϊό.

 

 

Γενικά ο Φατίχ Τερίμ είναι ένας προπονητής που «γεννάει¨ ιδέες στο ποδόσφαιρο και ξέρει να επιβάλλεται στα αποδυτήρια. Βέβαια ότι τίτλους έχει στην καριέρα του, τους έχει κατακτήσει με την Γαλατασαράι. Ξέρει πώς να φτιάξει ψυχολογικά τους παίκτες του και να βάλει στην θέση του ακόμα και το μεγαλύτερο αστέρι που μπορεί να θελήσει να χαλάσει την ηρεμία της ομάδας.