Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, έφυγε από τη ζωή ο “θρυλικός” Πελέ. Για πολλούς ο κορυφαίους ποδοσφαιριστής όλων των εποχών για άλλους όχι, αν και θεωρώ ανούσιο το αν είναι πρώτος, δεύτερος ή τρίτος στη σχετική λίστα, μιας και οι “θρύλοι” δεν κατατάσονται σε λίστες. Βάζουν τη σφραγίδα τους και ζουν αιώνια μέσω των πεπραγμένων του.

Πέραν των όσων φοβερών και τρομερών έκανε εντός του γηπέδου ο “βασιλιάς” σε αρκετούς έχει μείνει στο μυαλό και η παρουσία του στην ταινία “Victory”, γνωστή στη χώρα μας ως “Η μεγάλη απόδραση των 11”. Νομίζω ότι όλοι όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο δεν την έχουμε χάσει...

Με Σιλβέστερ Σταλόνε, Μαξ φον Σίντοφ, Μάικλ Κέιν και τον θρύλο της Γουέστ Χαμ, Μπόμπι Μουρ, σίγουρα δεν γινόταν να μην τη δεις... Υπάρχει μια ταινία του όμως, που πολλοί αγνοούν!

"Hotshot": Όταν ο Πελέ, υποδύθηκε τον... Σάντος


Αναφέρομαι στο “Hotshot”, μια inspirational ταινία που προβλήθηκε το 1986, πέντε χρόνια μετά τη “Μεγάλη απόδραση των 11”. Ο Πελέ εκεί υποδύεται τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου, με το όνομα “Σάντος” που προφανώς το πήρε λόγω της αγάπης του για τη Βραζιλιάνικη ομάδα και συμπρωταγωνιστεί ο Τζιμ Γιανγκς, ο οποίος συστήθηκε στο κοινό με την ταινία “Footloose” το 1984, ενώ την ίδια χρονιά με το “Hotshot”, συμπρωταγωνίστησε σε ένα ακόμα sport movie με αντικέιμενο το χόκεϊ, στο “Υοungblood”, που υποδύεται τον αδελφό του Ρομπ Λόου, στο οποίο παίζει και ο σταρ των 80's Πάτρικ Σουέιζι, ενώ κάνει και ένα πέρασμα, ο άγνωστος τότε Κιάνου Ριβς.



Πάμε όμως στο “Hotshot”. Ο Γιανγκς είναι ο... Έλληνας “Τζίμι Χρηστίδης”, ένας θρασύς ποδοσφαιριστής των New York Rockers με καταγωγή από πλούσια οικογένεια, που βγαίνει από την 11αδα λόγω του στυλ παιχνιδιού του και στη συνέχεια αποβάλλεται για δύο μήνες από την ομάδα, αφού τα βάζει με τον προπονητή, όταν ο καλύτερός του φίλος, Βίνι Φορτίνο, τον οποίο υποδύεται ο Μπίλι Γουόρλοκ, μένει παράλυτος μετά από τραυματισμό σε αγώνα.



Ο Τζίμι ταξιδεύει στη Βραζιλία, όπου συναντά τον ήρωά του, τον Σάντος, έναν παλαίμαχο θρύλο του ποδοσφαίρου ο οποίος έχει αποφασίσει να αποτραβηχτεί απο τα φώτα και να ξεχάσει τα πάντα για το παιχνίδι, και τον πείθει να τον βοηθήσει με το παιχνίδι του.

Μια σκηνή που σίγουρα μένει αν δεις την ταινία, είναι η αφίσα του Πελέ πάνω από κρεβάτι του Τζίμι Χρηστίδη.

Η καθοδήγηση του Σάντος μεταμορφώνει τόσο το παιχνίδι όσο και την προσωπικότητα του Τζίμι και, όταν ο Αμερικανός επιστρέφει στη Νέα Υόρκη, είναι σε θέση να βοηθήσει τον Βίνι και να αποδείξει την αξία του στο γήπεδο, όντας παράλληλα ένας άλλος άνθρωπος και στη ζωή.

Δεν έχει την αίγλη του “Victory”, αλλά μέσα από την ταινία περνάνε μηνύματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα σπορ αλλά και στη ζωή. Το Hotshot είναι μια ιστορία όπου δάσκαλος και μαθητής μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον.