Ο Γουέιν Ρούνεϊ μπήκε στα κιτάπια της ιστορίας για το αγγλικό ποδόσφαιρο, καθώς έγινε ο πρώτος προπονητής που απομακρύνθηκε το 2024. Όχι άδικα, αν το καλοσκεφτούμε, διότι όταν ανέλαβε στις 11 Οκτωβρίου το τιμόνι της Μπέρμιγχαμ, αντί του Τζον Γιούστας, η ομάδα βρισκόταν στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Μέσα, δηλαδή, στα εισιτήρια για τα μπαράζ ανόδου.

Έπειτα από ογδόντα μέρες, ο άλλοτε διεθνής φορ κι ένας από τους πενήντα κορυφαίους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διαχρονικά, άφησε την Μπέρμιγχαμ στην 20ή θέση. Αντί να παλεύουν για την άνοδο, οι «μπλε» βρέθηκαν να μάχονται για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ακόμη μία φορά στην προπονητική καριέρα του, λοιπόν, ο Ρούνεϊ ήπιε το πικρό ποτήρι της αποτυχίας. Το ίδιο είχε συμβεί και στην πρώτη απόπειρά του στους πάγκους, όταν ανέλαβε την Ντέρμπι. Όπως και η προσπάθειά του να σταθεί στο MLS κατέληξε σε... κάζο.

Η... σκυταλοδρομία του αποτυχημένου προπονητή Γουέιν Ρούνεϊ

«Σήμερα συναντήθηκα με τους διαχειριστές για να τους ενημερώσω για την απόφασή μου πως ήρθε η ώρα να φύγω από το σύλλογο. Για να είμαι δίκαιος απέναντί τους, προσπάθησαν πάρα πολύ σκληρά να μου αλλάξουν γνώμη, αλλά είχα πάρει την απόφασή μου. Η συνολική παρουσία μου στο κλαμπ ήταν ένα... τρενάκι συναισθημάτων με πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά πρέπει να πω ότι απόλαυσα την πρόκληση. Ελπίζω ότι ο σύλλογος θα καθοδηγηθεί σύντομα από κάποιον που θα του ξαναδώσει ζωή κι ενέργεια και δεν θα επηρεαστεί από τα γεγονότα που συνέβησαν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες» είχε δηλώσει στις 24 Ιουνίου 2022, όταν αποχωρούσε από την Ντέρμπι, η οποία επί των ημερών του μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων.

Τα «κριάρια» ήταν η πρώτη ομάδα που τον εμπιστεύθηκε ως φιλόδοξο προπονητή. Τον είχαν αποκτήσει ως παίκτη και κάποια στιγμή ανέλαβε και την τεχνική ηγεσία. Προτού καλά καλά μαζέψει τα πράγματά του από το «Πράιντ Παρκ», ο 36χρονος τότε Άγγλος προπονητής πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Βρέθηκε, μάλιστα, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ ως τεχνικός της DC Γιουνάιτεντ δηλαδή, της ομάδας που εκπροσωπεί στο MLS την Ουάσινγκτον.

Ο τραγικός απολογισμός του Ρούνεϊ όταν είχε παίκτη τον Φούντα

Είχε στη δούλεψή του και τον Ταξιάρχη Φούντα. Κάθισε στον πάγκο για 52 αγώνες. Ο απολογισμός του, τραγικός για ομάδα που ήθελε να πρωταγωνιστήσει. Ο Ρούνεϊ πανηγύρισε 13 νίκες, έφερε 13 ισοπαλίες και γνώρισε 26 ήττες! Για να μην τον... φύγουν, το έπαιξε ήρωας και αποχώρησε μόνος του.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσω. Έκανα τα πάντα για να βρεθεί η ομάδα στα play offs. Δεν υπάρχει κάτι που δεν έγινε. Δεν έχω κάποια άλλη πρόταση, απλώς είναι η κατάλληλη στιγμή να φύγω» δήλωσε στις 8 Οκτωβρίου 2023, αλλά διαψεύστηκε άμεσα. Ούτε τρεις ημέρες δεν πέρασαν κι έπιασε δουλειά στην Μπέρμιγχαμ. Με τις γνωστές, πλέον, παρενέργειες για τους «μπλε», που οδήγησαν στην απόλυση του Ρούνεϊ προτού προλάβει να την κάνει μόνος του με... ελαφρά πηδηματάκια!

Ο Ρούνεϊ και το... εθνικό ξεκατίνιασμα της Αγγλίας

Από τότε που κρέμασε τα παπούτσια του, ο Γουέιν Ρούνεϊ πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα για δύο λόγους: αφενός για τις... απολύσεις του, αφετέρου για τη δικαστική διαμάχη της γυναίκας του, Κολίν, με τη Ρεμπέκα Βάρντι, τη σύζυγο του Τζέιμι Βάρντι.

Οι δυο τους ήταν κολλητές, όπως και οι δύο ποδοσφαιριστές. Μέχρι που η Κολίν αποκάλυψε στη Ρεμπέκα ότι ο Γουέιν έκανε αγγειεκτομή. «Πάντα πίστευα ότι θα έκανα λίγα παιδιά, ίσως τρία το πολύ, αλλά μετά ήρθε το νούμερο τέσσερα και ξέραμε ότι η οικογένειά μας ήταν τότε πλήρης. Εγώ και ο Γουέιν συζητήσαμε να κάνει αγγειεκτομή. Είπε ότι μετά από αυτό το μωρό, δεν θα κάνουμε άλλα παιδιά κι έκανε την επέμβαση κι έτσι ήξερα σίγουρα ότι δεν θα κάναμε άλλα παιδιά» εξήγησε η σύζυγος του Ρούνεϊ για όσα εκμυστηρεύθηκε στη φίλη της και αργότερα τα είδε στα... μανταλάκια.

Εξαρχής οι υποψίες της Κολίν στράφηκαν στη Ρεμπέκα. Αλλά φρόντισε να επιβεβαιώσει την πεποίθησή της, όταν μοιράστηκε ένα ψέμα με τη σύζυγο του Βάρντι και είδε και αυτή την ιστορία στις εφημερίδες. Έτσι, στράφηκε στη Δικαιοσύνη και η κόντρα έγινε για χρόνια πρώτο θέμα στη Βρετανία. Με διαρκείς αναφορές στον... άσφαιρο, πλέον, Γουέιν.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME"